Sukkerrør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sukkerrør
Sukkerrør på Cuba

innhøstede sukkerrør
Nomenklatur
Saccharum
Populærnavn
sukkerrør
Hører til
grasfamilien,
enfrøbladete planter,
blomsterplanter
Økologi
Antall arter: 6-37
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: tropisk klima
Inndelt i

S. arundinaceum
S. bengalense
S. edule
S. officinarum
S. procerum
S. ravennae
S. robustum
S. sinense
S. spontaneum

Sukkerrør (Saccharum) er en tropisk gress-slekt som består av mellom 6 og 37 arter (det hersker uenighet om antallet) som kan bli inntil 7 meter høyt og med 5 cm tykke stengler.

Margsaften inneholder 18–20 % sukker som brukes i produksjonen av rørsukker (også kjent som sukrose). Arten stammer muligens fra Polynesia, men har vært dyrket i India siden før 510 f.Kr. da den persiske keiser Darius under en invasjon i India fant «et siv som gir honning uten bier».

Dyrkingen av sukkerrør spredtes gjennom Nord-Afrika til Spania under den muslimske erobringskrigen, og sukker ble ført til Nord-Europa med korstogene.

Columbus plantet sukkerrør i Karibia, hvor plantene trivdes og ga grunnlag for en sterk økonomi. Senere var sukkerrør en svært viktig inntektskilde for Portugal på 1500-tallet, som dyrket planten i stor skala i Brasil.

Napoleonskrigene førte til at rørsukker ble mangelvare i en periode, noe som gjorde at man utviklet en metode for fremstilling av sukker fra andre planter (sukkerroe). Dette utgjør i dag omtrent 30 % av verdens forbruk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]