Adam og Eva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også: Adam
Adam og Eva var de første menneskene på jorda ifølge skapelsesmytene i de abrahamittiske religionene. Her er paret framstilt med Kunnskapens tre i Edens hage og slangen i Paradisprekestolen i Stavanger domkirke. Prekestolen er fra 1658 og laget av Anders Lauritsen Smith.

Adam (hebraisk: אָדָם – ʾĀḏām; gresk: ἈδάμAdám) og Eva (hebraisk: חַוָּהḤawwâ; gresk: ΕὕαHeúa) er i de abrahamittiske religionene navnet på de første menneskene som Gud skapte.[1] Alle mennesker skal være etterkommere av dem.

I Bibelen[rediger | rediger kilde]

I Bibelen er Adam navnet på den første mann og det første menneske som Gud skapte. Hans hustru Eva ble skapt etter ham av et av hans ribben.[2]

Adam er et semittisk mannsnavn og kan rett og slett bety «menneske» eller «mann».[3] Eva kan komme fra det hebraiske begrepet for liv, chai, men etymologien er usikker.

Adam og Eva fikk mange sønner og døtre, blant andre Kain og Abel som er mest kjent.[4] I tillegg til disse får vi i bibelen høre om Set og Enosj (sønnen til Set). Man kan lese mer om disse i kapittel 4 og 5 i Første Mosebok.

Adam skal ha blitt 930 år. Han var alt 130 da han ble far til Set.[5]

I islam[rediger | rediger kilde]

Adam (arabisk: آدَمʾĀdam) er den første profeten i islam og ifølge islam det første mennesket på jorden, skapt av Gud.[1] Ifølge hadith-tradisjonen het hans hustru حَوَّاء‎ (Ḥawwāʾ). De fikk to sønner sammen,[6] som omtales som Qabil og Habil i islamsk tradisjon.[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Islams profeter i Koranen og deres forekomster i Bibelen
Adam Idris Nuh Hud Salih Ibrahim Lut Ismail Ishaq Yaqoub Yousuf Ayoub Mosque.svg
آدم ادريس نوح هود صالح ابراهيم لوط اسماعيل اسحاق يعقوب يوسف أيوب
Adam Henok Noah Eber Sjelah Abraham Lot Ismael Isak Jakob Josef Job

Shoaib Musa Haroun Dul kifl Daoud Sulaiman Ilias Al-Yasa Younus Zakaria Yahya Isa Muhammed
شعيب موسى هارون ذو الكفل داود سليمان إلياس اليسع يونس زكريا يحيى عيسى محمد
Jetro Moses Aron Esekiel David Salomo Elia Elisja Jona Sakarja,
Johannes' far
Johannes Jesus


religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.