New Orleans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
New Orleans
New Orleans skyline-02.jpg

Flagg

Våpen

LandUSA USA
DelstatLouisiana Louisiana
FylkeOrleans Parish
Grunnlagt1718
Oppkalt etterFilip II av Orléans
Tidssone-6
Postnummer70117
Retningsnummer985
Areal902 km²
Vannfylt arealandel51,62%
Befolkning360 740 (2011)
Bef.tetthet399,93 innb./km²
Antall husholdninger154 826
Nettsidewww.nola.gov/
Politikk
BorgermesterLaToya Cantrell
Posisjonskart
New Orleans ligger i USA
New Orleans
New Orleans
New Orleans (USA)
Map
New Orleans
29°57′17″N 90°04′30″V

New Orleans er, med sine 454 863 innbyggere (2005), den største byen i den amerikanske delstaten Louisiana. Byen ble grunnlagt av franskmenn i 1718 under navnet Nouvelle-Orleans og er i dag en populær turistdestinasjon, kjent for sin løsslupne atmosfære, rike kulturliv og særegne mattradisjoner.

Med beliggenhet ved Mississippi-elvens utløp i Mexico-gulfen, har New Orleans gjennom tre århundrer vært et viktig knutepunkt for handel og kulturutveksling mellom forskjellige folkeslag. Utøvelsen av afrikanske musikalske tradisjoner rundt det sentrale torget Congo Square i den idag historiske bydelen French Quarter, samt oppblomstringen av musikalske klubber i prostitusjonsstrøket Storyville, gjør at New Orleans ofte regnes som arnestedet for musikksjangeren jazz.

Byen er dessuten kjent for å ta vare på kulturelle og spirituelle overlevninger fra karibiske innvandrere, slik som voodoo-dyrkelse, og mat- og språktradisjoner fra franske immigranter som flyttet til sumpområdene vest for New Orleans etter å ha blitt drevet ut fra Nova Scotia av britene på 1800-tallet – de såkalte Cajuns. I nyere tid har forfatteren Anne Rice popularisert New Orleans som verdens vampyr-hovedstad.

Hvert år arrangeres det store karnevalet Mardi Gras, en begivenhet folk fra hele verden kommer for å få med seg. I tillegg til turismen sysselsetter oljeindustrien mange mennesker i New Orleans, som ligger geografisk nært store utvinningsfelter for olje og gass i Mexico-gulfen.

Historie[rediger | rediger kilde]

29. august 2005 ble New Orleans rammet av Orkanen Katrina. Diket som omringer byen brast og store områder av byen ble lagt under vann, som førte til store materielle ødeleggelser og flere dødsfall.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]