Førkolumbisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over kulturer i Amerika omkring 1000 f.Kr.. Tekst på engelsk.

██ Jegere og samlere (mesolittisk tid, mellom-steinalder)

██ Enkle jordbrukssamfunn (neolittisk tid, yngre steinalder)

██ Avanserte jordbrukssamfunn (høvdingriker, stammesamfunn og sivilisasjoner).

Førkolumbisk, førkolumbiansk, prekolumbisk eller precolumbiansk henviser til indianerkulturene i «den nye verden» i Amerika i tida før europeerne påvirket kulturene i betydelig grad. Mens førkolumbisk reint teknisk skildrer perioden før Christofer Columbus landet i Bahamas i 1492, har den praktiske bruken av termen også inkludert kulturer blant innfødt indianerbefolkning slik de fortsatte å utvikle seg fram til de ble erobret eller sterkt påvirket av folk fra Europa opp til mange tiår etter 1492.

Eksempler på sivilisasjoner i «den nye verden» som kalles førkolumbisk, er aztekerne og maya i Mesoamerika, inka, moche og i Andes, og chibchaene i Mellom-Amerika.

Solsteinen (på spansk Piedra del Sol) er en av de mest berømte kunstgjenstandene fra aztekerne i det førkolumbiske Mexico. Steinen er 3,7 meter bred og veier 24 tonn. Den viser den aztekiske kalenderen og ble brukt som offeralter. Skulpturen befinner seg i Mexicos nasjonalmuseum for antropologi (Museo Nacional de Antropología).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.