Guy Fawkes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guy Fawkes
Fødtca. 13. apr. 1570Rediger på Wikidata
York (Kongeriket England)[1]
Død31. jan. 1606[2]Rediger på Wikidata (35 år)
Westminster (Kongeriket England)[3]
BeskjeftigelseMilitært personell, soldat Rediger på Wikidata
Embete
  • Alférez mayor Rediger på Wikidata
Utdannet vedSt Peter's School, York
FarEdward Fawkes[4]
MorEdith Jackson (Blake)[4]
NasjonalitetDen dominikanske republikk[5]

Guy Fawkes (født 13. april 1570 i York i England, død 31. januar 1606 i London), også kjent som Guido Fawkes, et navn han fikk mens han kjempet for spanjolene i De spanske Nederlandene, tilhørte en gruppe engelske katolikker som planla den mislykkede kruttsammensvergelsen i 1605.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fawkes var født og utdannet i den engelske byen York. Hans far døde da Fawkes var åtte år gammel, hvorpå hans mor giftet seg med en katolsk recusant. Senere konverterte også Fawkes til katolisismen.

Kamp for katolisismen[rediger | rediger kilde]

Han dro så for å kjempe på den spanske katolske siden mot nederlandske protestantiske reformatorer under åttiårskrigen. Han reiste til Spania for å søke støtte for et katolsk opprør i England, men dette uten suksess. Senere møtte han Thomas Wintour hvor de sammen returnerte til England.

Wintour introduserte Fawkes for Robert Catesby som planla å forøve attentat mot kong Jakob I og gjeninnsette en katolsk monark. Skaperne av komplottet sikret seg leie av kjelleren under House of Lords og Fawkes var personen som ble gitt ansvaret for kruttet som ble lagret der. Etter at myndighetene ble tipset om dette ved et anonymt brev, gjennomsøkte de Palace of Westminster 5. november og fant Fawkes som voktet over eksplosivene.

De påfølgende dagene ble han avhørt og torturert, og tilsto til slutt. Rett før han skulle henrettes, ved hengning, trekking og kvartering 31. januar, hoppet han ned fra skafottet og brakk nakken. Med dette unngikk han lidelsene som de planlagte lemlestelsene innebar.

Fawkes i ettertiden[rediger | rediger kilde]

Guy Fawkes-masker under en demonstrasjon i München.

Fawkes ble synonym med kruttsammensvergelsen og har blitt minnet om siden 5. november 1605. Hvert år den 5. november feirer man Guy Fawkes Night med fyrverkeri og bål over hele Storbritannia for å markere forsøket. Det er også tradisjon at barna i ukene før datoen lager sin egen «Guy Fawkes-dukke», som så blir brent på bålet. Barna lager da en type halmdukke eller stoffdukke, og setter seg på gaten med dukken og ber om «a penny for the Guy». Disse pengene skulle opprinnelig brukes til å kjøpe klær og utstyr til dukka.

Den årlige åpning av det britiske Parlamentets møter begynner fortsatt (2013) med en symbolsk inspeksjon av kjellerhvelvene under House of Lords.

Et barnerim har overlevd (i varierende utgaver) opp gjennom århundrene

Remember remember the Fifth of November
the gunpowder, treason and plot,
I know of no reason why the gunpowder treason
Should ever be forgot.

Masker av Guy Fawkes er blitt internasjonalt tatt i bruk av folk som i forskjellige sammenhenger vil ta avstand fra eller bekjempe myndighetene eller sider ved moderne kultur.

Fawkes har blitt popularitet gjennom tegnerserien V for vendetta fra 1980-tallet og filmen med samme tittel fra 2006. Her er handlingen lagt til moderne tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ news.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.parliament.uk[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]