Hopp til innhold

Pantomime

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pantomime Pablo Zibes

Pantomime (av gresk παντόμιμος, den som hermer, etterligner; latin pantomimus; beslektet med mimesis), teater som utføres med hjelp av kropp og mimikk, ingen ord blir benyttet.[1] I Storbritannia utviklet pantomimen seg i en helt annen retning fra tidlig 1700-tall, og ordet pantomime eller bare panto brukes der om komiske musikkteaterstykker, som spilles i nokså faste rammer, med mange av de samme rollene fra år til år.

Historie[rediger | rediger kilde]

Britisk pantomime[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Christmas panto

Britisk pantomime, oftest kalt Christmas panto, har bakgrunn i den italienske teaterformen Commedia dell’arte. Harlekin-figuren (italiensk: Arlecchino) fra Commedia dell’arte var en viktig skikkelse i de tidligere pantoforestillingene, som hovedperson i en populær forfølgelseskomedie (harlequinade), som del av forestillingen. Christmas panto har, fra viktoriatiden, utviklet seg til familieforestillinger som oftest spilles ved juletider, dels med menn i kvinneroller og kvinner i mannsroller, gjerne med en kjendis i en av rollene og med publikumsdeltagelse i form av faste tilrop som «Han er rett bak deg». Skuespillerne har overdådige kostymer og repertoaret er gjerne basert på kjente eventyr og myter, med mer eller mindre improviserte endringer.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Det Norske Akademis ordboks definisjon av pantomime». naob.no. Besøkt 18. desember 2021. 
  2. ^ «V&A · The story of pantomime». Victoria and Albert Museum (engelsk). Besøkt 22. oktober 2021. 
  3. ^ «ITS BEHIND YOU DOT COM - The Magic of Pantomime». www.its-behind-you.com. Arkivert fra originalen 19. september 2021. Besøkt 22. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]