Medisinsk oksygenmaske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ei medisinsk oksygenmaske er medisinsk utstyr som, av ulike årsaker, skal assistere pasientens respirasjonssyklus og anrike oksygenopptaket. Det finnes flere typer og ofte mange ulike modeller.

Masketyper[rediger | rediger kilde]

Ikke-gjenpustermaske[rediger | rediger kilde]

Såkalte ikke-gjenpustermasker er ansiktsmasker som er konstruert slik, at CO2-rik eksos fra respirasjonssyklusen forlater masken når pasienten puster ut fra lungene, mens O2-rik gass (som kan være en blandingsgass eller 100 % ren medisinsk oksygen) slippes inn når pasienten trekker pusten. Det er svært viktig at slike masker er tilpasset ansiktet, slik at det ikke oppstår lekkasjer under respirasjonssyklusen.

I utgangspunktet finnes det to typer; med og uten reservoar. Masker med reservoar tjener større inntak per åndedrag, fordi gassen som skal pustes inn havner i reservoaret under utpusting og pustestopp, og kan derfor tilføres sammen med den innstilte gasstrømmen når det pustes inn. Det finnes mange ulike modeller på markedet. De enkleste er rimelige enbrukermasker (som kastes etter bruk) som ofte ikke alltid er helt tette. Slike masker tjener mange formål, men ikke alle. De er beregnet på bruk i en kort periode, som for eksempel under en innleggelse ved sykehus. Høykonsentrasjonstypen er beregnet på pasienter som skal puste inn 100 % ren medisinsk O2. Slike masker er nesten alltid utrustet en tykk myk kant av silikon, slik at masken skal tette 100 % til ansiktet, og et (ofte større) reservoar (typisk opp 2–3 liter). Høykonsentrasjonsmasker uten reservoar er som regel tilpasset til bruk sammen med demand-ventil, som gir den mengde gass pasienten puster og derfor ikke er avhengig av reservoar. Høykonsentrasjonsmasker er litt mer kostbare og benyttes vanligvis av personer med klasehodepine og noen andre lidelser.

CPAP-maske[rediger | rediger kilde]

En tredje type ikke-gjenpustermaske er såkalte CPAP-masker, som benyttes sammen med en CPAP-maskin. Dette er masker som må tilpasses individuelt, fordi pasientene skal sove med dem. Det eksisterer imidlertid mange typer. CPAP-masker brukes blant annet til å assistere personer med søvnapné og respirasjonssvikt, for eksempel personer med kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS).