Dionysosteateret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dagens rester av of Dionysosteateret i Athen

Dionysosteateret like ved Akropolis i Athen var et viktig friluftsteater i oldtidens Hellas, og et av de tidligst bevarte fra det klassiske Athen. Det ble brukt til festivaler til ære for guden Dionysos. Greske teatre i oldtiden var i mange tilfeller av enorme dimensjoner, men under ideelle forhold publikumsmessig og værmessig, var akustikken perfekt (målt med dagens instrumenter). Det er kjent at Dionysosteateret i Athen hadde plass til 17 000 tilskuere, og teateret i Epidauros kan forsatt romme 14 000.[1]. Ifølge gresk tradisjon ble det hevdet at Dionysos selv var ansvarlig for byggingen.

Skråningen på sørsiden av Akropolis har to teatre, Dionysosteateret og Herodes Atticus (gresk: Iródis o Attikós). Dionysosteateret er ikke så godt bevart som det andre, men har hatt større betydning. Strukturen kan dateres tilbake til 300-tallet f.Kr. Det har hatt flere senere renoveringer. Etter athensk tradisjon markerte Dionysosteateret begynnelsen på gresk teatertradisjon. Teateret utviklet seg til en religiøs feiring til ære for guden Dionysos. Teateroppføringene utviklet seg etterhvert til konkurranser i Dionysos' ånd. Vinneren fikk gjerne premier, tripoder. Vinnerens tripod kunne bli plassert i teateret, eller langs gaten til teateret.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Dionysosteateret, Athen. Romersk bygning med gjenbrukte relieffer

Beliggenheten til Dionysosteateret, på den sørlige skråning under Akropolis har vært kjent siden 1700-tallet. Det greske arkeologiske selskap begynte å grave ut restene i 1838 og gjennom det meste av 1800-tallet. Tidlige ruiner i området som kan relateres til Dionysos har blitt datert 500-tallet f.Kr. under Peisistratos' regjering og hans etterfølgere, men teateret var tydeligvis ikke bygget på stedet før et hundreår senere. Det eneste sikre bevis på dette tidlige teater består av noen få steinblokker som var blitt benyttet på nytt 300-tallet f.Kr.[3]

På 500-tallet f.Kr. ble det i Athens agora holdt forestillinger assosiert med Dionysia (Dionysosfestivaler) med tilskuere på trebenker plassert på en tribune (ikria) som var satt opp i et sirkulært område (orkhestra). Tribunen kollapset tidlig 400-tallet f.Kr., en hendelse som er omtalt i gamle kilder. Etter kollapsen av tribunen ble drama- og musikkonkurranser flyttet til Dionysosteateret under Akropolis.

Marmorseter i Dionysosteateret

Teatereret var dedikert til Dionysos, vinens Gud og dramaets beskytter som var verter for Dionysosfestivalen. Blant de som konkurrerte var dramatikere fra antikkens Hellas hvis verker i stor grad har overlevd, først og fremst Aiskhylos, Sofokles, Evripides, Aristofanes og Menander. Tragediene var tilegnet athenerne med festivaler som ble iscenesatt spesielle tider på året. Disse dramafestivaler hvor skuespillere konkurrerte involverte fire skuespill, tre tragedier og en satire med et lettere tema. De fire verker var ofte lenket til de tre tragedier og dannet en trilogi, slik som Orestien av Aiskhylos. Denne berømte trilogien (med tragediene Agamemnon, Sonofferet, og Eumenidene) vant konkurransen i Dionysosteateret for året 458 f.Kr. Stykket forteller den grusomme historien om kong Agamemnon av Mykene som blir myrdet av sin hustru, om sønnen Orestes' hevn mot sin mor, og rettssaken mot Orestes i Athen.

Restaurering[rediger | rediger kilde]

Den 24. november 2009 annonserte greske myndigheter de ville delvis restaurere Dionysosteateret. Den greske kulturminister annonserte et ni millioners program avsatt for ferdigstillelse i 2015.[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Montgomery, Henry C. (mars 1959): «Amplification and High Fidelity in the Greek Theater» i: The Classical Journal 54 (6), s. 242-245.
 2. ^ Gates, Charles (2011): Ancient Cities, New York: Routledge, s. 263-264.
 3. ^ Travlos, John (1971): Pictorial Dictionary of Ancient Athens. London: Thames and Hudson, s. 537.
 4. ^ «2,500-year-old Greek theatre under the Acropolis to be restored», The Guardian, 25. november 2009
 5. ^ «Acropolis South Side», Athens Information Guide

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Bieber, Margarete (1961): The History of the Greek and Roman Theatre. Princeton, NJ: Princeton University Press.
 • Brown, Andrew (1998): «Ancient Greece» i: The Cambridge Guide to Theatre. Red. Martin Banham, s. 441-447. Cambridge: Cambridge UP.
 • Brockett, Oscar G. & Hildy, Franklin J. (2003): History of the Theatre. 9. utg., intern. utg. Boston: Allyn and Bacon.
 • Camp, John M. (2001): The Archaeology of Athens. New Haven and London: Yale University Press.
 • Dinsmoor, William Bell (1950): The Architecture of Ancient Greece. London and Sydney: B. T. Batsford.
 • Hurwit, Jeffrey M. (1999): The Athenian Acropolis. Cambridge: Cambridge University Press.
 • Kopff, E. Christian (1997): Ancient Greek Authors. Gale. ISBN 978-0-8103-9939-6.
 • Rehm, Rush (1994): Greek Tragic Theatre. New York: Routledge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]