Klovn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En klovn

En klovn er en komisk artist som opptrer i et sirkus, en varieté eller lignende. Klovner spiller gjerne svært uintelligente, oppfører seg tungvint og klønete i alt de gjør, og reagerer barnslig. De har i tillegg oftest et karikert kostyme med overdreven parykk og ansiktssminke. De tilsynelatende så klønete klovnene er ofte dyktige akrobater, sjonglører, tryllekunstnere og musikere.

Typer, særtrekk og tradisjoner[rediger | rediger kilde]

Reklameplakat fra 1900 for et klovne- og dyrenummer i forløperen til dagens Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus.
Den triste klovnen Pierrot og tjenerklovnen Harlekin, komiske, arketypiske figurer i den italienske pantomimeteater-tradisjonen commedia dell'arte, malt av Paul Cézanne 1888.

Klovner har, til publikums glede, mild til høylytt gråt, når de er uheldige, og lett til triumferende latter, når moroa går utover noen av de andre klovnene.

Før i tiden ble klovner opplært fra de var små av, mens familien turnerte med et sirkus. I dag finnes det høyt ansette undervisningsinstitusjoner som The Clown Conservatory i San Francisco, hvor det utdannes sirkusklovner til store og berømte sirkus verden over.

I en del klovnenummer opptrer klovnen alene, men det kan også forekomme klovnesketsjer med flere klovner med en livlig dialog, mens de gjensidig prøver å bedra, irritere og mobbe hverandre.

Tradisjonelt sett finnes er det forskjellige klassiske klovnefigurer med forskjellig påkledning og fysiognomi. Den i dag stereotype klovnetypen «August» med skallet hodet, stor rød nese og meget store sko (skapt av klovnen Charlie Rivel') er kun én av mange variasjonsmuligheter. Det viktigste er å skape en komisk figur som er lett gjenkjennelig på lang avstand.

En klassisk klovnefigur som skiller seg fra de andre er «den hvite klovn», som er som en veldig hyggelig fyr og en veldig myndig type. Han har rødt sminket munn og en litt sørgmodig mine, fint sminkede øyenbryn og kanskje en skjønnhetsflekk på kinnet. Denne klovnen eller «anti-klovnen» er typisk den «fornuftige» av dem og må ofte riste på hodet av de andres tåpeligheter og skjelle dem huden full. Det får han aldri annet ut av enn å selv bli ledd av.

Ikke sjeldent er det musikalske innslag i klovnenumrene som viser at klovner er habile musikere på trompet, trekkharmonika, fiolin eller et annet musikkinstrument. Klovnen Grock kunne spille hele 24 instrumenter.

Onde og uhyggelige klovner[rediger | rediger kilde]

Amerikansk klovnetradisjon skiller seg fra den europeiske ved at klovnene er kledd og sminket på en slik måte at de kan virke uhyggelige. Spesielt barn blir redde for deres evige smil med høyt opptrekte munnviker. Dette er en skremselseffekt som ofte har blitt brukt i skrekkfilmer. Batmanfilmenes onde «Joker» er et eksempel på det klovneaktige onde og uhyggelige. Simpsons-seriens klovn «Crusty», som har blitt tv-klovn, er også en slik ondskapsfull figur.

I oktober 2016 ble flere personer observert med klovne-masker observert både med og uten slagvåpen på forskjellige steder i Norge. Dette kan minne om fenomenet Killer Clown som allerede har eksistert noen år i Amerika. [1]

Fobi[rediger | rediger kilde]

Den tvangsmessige, nevrotiske frykten eller avskyen for klovner heter coulrofobi.

Kjente klovner[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Politiet jaktet skremmende klovner». TV 2. Besøkt 12. oktober 2016. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]