Indonesisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Indonesisk» kan også referere til Indonesia.
Indonesisk
Bahasa Indonesia
Brukt i Indonesia Indonesia
Øst-Timor Øst-Timor
Malaysia Malaysia
Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea
Antall brukere 23 000 000[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Austronesisk
Malayopolynesisk
Malayisk
Malayansk
Lokalt
Indonesisk
Skriftsystem Det latinske alfabetet
Offisiell status
Offisielt i Indonesia Indonesia
Normert av Pusat Bahasa
Språkkoder
ISO 639-1 id
ISO 639-2 ind
ISO 639-3 ind

Wikipedia på indonesisk
Indonesisk på Wiktionary
Portal: Språk

Bahasa Indonesia (indonesisk) er det offisielle språket i Indonesia. Det er et austronesisk språk, og er praktisk talt identisk med malayisk, et av språkene i Malaysia.

Det er ca. 20 millioner mennesker som har indonesisk som morsmål. I tillegg til dette har ca. 200 millioner mennesker språket som første fremmedspråk, da det brukes i utdanningssystemet i Indonesia.

Språket malay har vært brukt som et uformelt fellesspråk i det som i dag er Republikken Indonesia i hundrevis av år. Ved Indonesias uavhengighet fra Nederland i 1945 ble dette språket formalisert og fikk status som fellesspråk i den nyopprettede republikken.

På grunn av en mengde nederlandske lånord i indonesisk er det enkelte forskjeller mellom malay og indonesisk. Uttalen er også noe forskjellig. Dessuten blander mange indonesiere inn ord fra sine lokale språk når de snakker indonesisk, noe som gjør at språket i dagligtalen er forskjellig fra den standard skriftlige formen.

Indonesisk skrives med det latinske alfabetet. Det er et nært samsvar mellom uttale og skrivemåte, noe som kommer av at det er forholdsvis ungt som skriftspråk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]