Sparbu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sparbu
Sparbu
Fra Sparbu. Februar 2005
Land Norge Norge
Fylke Nord-Trøndelag
Kommune Steinkjer
Areal 0.39 km²
Befolkning 588[a] (2014)
Bef.tetthet 1 507,7 innb./km²
Postnummer 7710 Sparbu

Vådalsgrenda, sørøst i Sparbu. 24 februar 2005
Mære kirke i juli 2006.

Sparbu er et tettsted og et prestegjeld i Steinkjer kommune i Nord-Trøndelag. Sparbu var tidligere egen kommune. Tettstedet har 588[1] innbyggere per 1. januar 2014. Sparbu utgjør sørdelen av Steinkjer, og grenser i sør mot Røra i Inderøy og Verdal.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Sparbu (norrønt Sparabú) er et gammelt bygdenavn. Sisteleddet er 'bebodd område, bygd'. Betydningen av forleddet er omdiskutert, men det bør trolig settes i sammenheng med adjektivet spar 'knapp, knipen, sparsom'. Forleddet Spara- kan da best forklares som genitiv av et hypotetisk stedsnavn *Spari. Inderøy er i dag en halvøy, men i tidligere tider må dette ha vært en ekte øy (før landhøyningen gjorde den landfast). Eidet mellom Borgenfjorden og Beitstadfjorden må da ha utgjort et trangt og grunt sund som var vanskelig å forsere med skip. Et navn *Spari ('den trange og knipne') kan ha vært et talende navn på dette smale sundet. Andre smale sund og søkk har fått lignende navn, som Trangen og Knipen (en vik på Flekkerøya ved Kristiansand). Navnet Sparabú kan i så fall tolkes som 'bygda som ligger ved/innenfor sundet *Spari.

Fylkesnavnet Sparbyggjafylki er laget sekundært til bygdenavnet. Forleddet i dette navnet er genitiv flertall av sparbyggjar 'bygdefolk fra Sparbu' - betydningen er altså 'sparbyggenes fylke'. Sparbyggjafylket var et av de historiske innherredsfylkene. Sparbyggjafylket bestod av bygdelagene Sparbu, (Ogndal), Stod og Snåsa og var delt i «efri hálfa» og «nedri hálfa». I den siste lå Sparabú og Bagabú skipreider.

Fortidsminner[rediger | rediger kilde]

I Sparbu finnes mange rike fortidsminner fra bronsealderen og fram til middelalderen. Den mest kjente er Mære kirke som ble bygd på 1100-tallet på ruinene av et mektig gudehov. Men det er andre betydelige minner som fortjener oppmerksomhet, som f.eks. det store gravfeltet ved Skei, og et av landets største bronsealderfelt ved Langås og Holan. Ellers finnes det spor fra tidligere tider overalt i Sparbu.

Den tidligere kommunen Sparbu[rediger | rediger kilde]

Sparbu kommune ble 1. januar 1964 slått sammen med Beitstad, Egge, Kvam, Steinkjer, Stod og Ogndal til dagens Steinkjer kommune. I 1953 hadde Sparbu herred 3 721 innbyggere og et areal på 259 km². Sparbu og Ogndal var ett herred til delingen i 1884.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Tettstedet som idag kalles Sparbu var tidligere en grend kalt Leira. Det fikk navnet Sparbu da jernbanen nådde fram og stasjonen ble kalt Sparbu stasjon. Fram til andre verdenskrig var det stor aktivitet med meieri, bakeri, fryseri, torvstrøfabrikk, snekkerier osv.

I nabobygda Mære finnes barneskole og Mære landbruksskole. Øverst i Sparbu finnes bygda Henning med det store Leksdalsvatnet.

Kjente sparbygger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (9. april 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 11. april 2015. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]