Hemnfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En fjordarm av Hemnfjorden som går gjennom sentrum Kyrksæterøra

Hemnfjorden er ei fjordarm av Trondheimsleia langs kommunegrensa mellom Heim og Hitra (tidligere Snillfjord) og mellom Heim og Orkland (tidligere Snillfjord) i Trøndelag. Fjorden strekker seg 25 kilometer sørover til Kyrksæterøra i botn av fjorden, men medregna sidefjorden Snillfjorden er lengda 30 kilometer. Hemnfjorden er 410 meter dyp på det dypeste.

Fjorden har innløp mellom Ytterøya i sørvest og Hemnskjel i nordøst. Den ytterste delen av fjorden er vid med ei bredde på 5-6 kilometer, og i denne delen ligger flere øyer, som Stamnesøya, Fugløya, Jamtøya og Tynsøya. Sør for Tynsøya strekker Åstfjorden seg østover til Åstsjøen. Det ligger få større bosetninger i denne delen av fjorden, men før fjorden smalner inn ligger grenda Heim på vestsida. Ved Heim smalner fjorden og skifter navn til Bjørkøyfjorden, som er 1,5-2 kilometer brei. Helt sør i Bjørkøyfjorden ligger Tannvikvågen. Sør for Tannvikvågen blir fjorden breiere igjen og skifter tilbake til navnet Hemnfjorden. Her deler fjorden seg også i to. Hemnfjorden fortsetter sørvestover til Kyrksæteræra, mens Snillfjorden går inn til tettstedet Krokstadøra.[1]

I den indre delen av Hemnfjorden går Fv300 langs vestsida av fjorden, mens Fv301 går på østsida. Fra Tannvikvågen går Fv305 nordover langs et lite stykke av fjorden, og i de ytre delene går Fv292 på østsida.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hemnfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk