Hemnfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 63°27′10,670″N 9°6′25,124″Ø

En fjordarm av Hemnefjorden som går gjennom sentrum Kyrksæterøra

Hemnfjorden er ei fjordarm av Trondheimsleia langs kommunegrensa mellom Hemne og Snillfjord i Sør-Trøndelag. Fjorden strekker seg 25 km sørover til Kyrksæterøra i botn av fjorden, men medregna sidefjorden Snillfjorden er lengda 30 km. Hemnfjorden er 410 meter dyp på det dypeste.

Fjorden har innløp mellom Ytterøya i sørvest og Hemnskjel i nordøst. Den yttersts delen av fjorden er vid med ei bredde på 5-6 km, og i denne delen ligger flere øyer, som Stamnesøya, Fugløya, Jamtøya og Tynsøya. Sør for Tynsøya strekker Åstfjorden seg østover til Åstsjøen. Det ligger få større bosetninger i denne delen av fjorden, men før fjorden smalner inn ligger grenda Heim på vestsida.

Ved Heim smalner fjorden og skifter navn til Bjørkøyfjorden, som er 1,5-2 km brei. Helt sør i Bjørkøyfjorden ligger Tannvikvågen. Sør for Tannvikvågen blir fjorden breiere igjen og skifter tilbake til navnet Hemnfjorden. Her deler fjorden seg også i to. Hemnfjorden holder fram sørvestover til Kyrksæteræra, mens Snillfjorden til tettstedet Krokstadøra.

I den indre delen av Hemnfjorden går Fv300 langs vestsida av fjorden, mens Fv301 går på østsida. Fra Tannvikvågen går Fv305 nordover langs et lite stykke av fjorden, og i de ytre delene går Fv292 på østsida.