Hemnfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hemnfjorden
LandNorge
Del avNorskehavet
Kart
Hemnfjorden
63°27′11″N 9°06′25″Ø
En elveos ut i Hemnfjorden gjennom sentrum Kyrksæterøra

Hemnfjorden er ei fjordarm av Trondheimsleia langs kommunegrensa mellom Heim og Hitra (tidligere Snillfjord) og mellom Heim og Orkland (tidligere Snillfjord) i Trøndelag. Fjorden strekker seg 25 kilometer sørover til Kyrksæterøra i botn av fjorden, men medregna sidefjorden Snillfjorden er lengda 30 kilometer. Hemnfjorden er 410 meter dyp på det dypeste.

Fjorden har innløp mellom Ytterøya i sørvest og Hemnskjel i nordøst. Den ytterste delen av fjorden er vid med ei bredde på 5-6 kilometer, og i denne delen ligger flere øyer, som Stamnesøya, Fugløya, Jamtøya og Tynsøya. Sør for Tynsøya strekker Åstfjorden seg østover til Åstsjøen. Det ligger få større bosetninger i denne delen av fjorden, men før fjorden smalner inn ligger grenda Heim på vestsida. Ved Heim smalner fjorden og skifter navn til Bjørkøyfjorden, som er 1,5-2 kilometer brei. Helt sør i Bjørkøyfjorden ligger Tannvikvågen. Sør for Tannvikvågen blir fjorden breiere igjen og skifter tilbake til navnet Hemnfjorden. Her deler fjorden seg også i to. Hemnfjorden fortsetter sørvestover til Kyrksæteræra, mens Snillfjorden går inn til tettstedet Krokstadøra.[1]

I den indre delen av Hemnfjorden går Fv300 langs vestsida av fjorden, mens Fv301 går på østsida. Fra Tannvikvågen går Fv305 nordover langs et lite stykke av fjorden, og i de ytre delene går Fv292 på østsida.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hemnfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk