Heim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Heim
Heim
Heimsvatnet med Heimsfjellet bak
63°25'8"N, 9°4'56"E
Land Norge Norge
Fylke Sør-Trøndelag
Kommune Hemne
Befolkning Mal:Tettsted: Mangler parameter for tettsted[a]
Postnummer 7206 HELLANDSJØEN

Heim er en bygd og navn på en tidligere herredskommune i Sør-Trøndelag. Bygden Heim ligger på vestsiden av Hemnfjorden, vis-à-vis innløpet til Åstfjorden på østsiden. Heim kirke er soknekirke for Heim sogn i Hemne prestegjeld.

Heim herred omfattet områdene på begge sider av den ytre delen av Hemnfjorden mot Trondheimsleia og ligger i regionen Fosen. Flatemålet var 276,61 km2, hvorav 262,32 km2 landareal. Hemnfjorden delte herredet i de to adskilte landområdene Vestre Heim og Austre Heim. Vestre Heim omfatter Røstøya og Mistfjorden, og grenset mot Stemshaug i Møre og Romsdal i vest og Hemne mot sør. Austre Heim ligger omkring Åstfjorden og Bustsundet, omfatter øya Hemnskjel og grenset mot Agdenes i nordøst og Snillfjord i sør.

Heim var eget sogn i Hevne formannskapsdistrikt fra 1839 og ble eget herred fra 1. januar 1911 ved delingen av Hevne herred i de to herredene Hevne (senere Hemne) og Heim. Ved delingen ble herredsgrensen endret noe, ved at noen gårder (nr. 45-53) ble overført fra Hevne til Heim og enkelte (nr. 28-30) fra Heim til Hevne. Heim hadde da et folketall på 1533. Herredsstyrelsen befant seg i hovedsak på Heimsjøen.

1. januar 1964 ble herredet delt i to, og Vestre Heim slått sammen med daværende Hemne og Vinje herred til nye Hemne kommune, mens Austre Heim, daværende Snillfjord og Ytre Agdenes inngikk i Snillfjord kommune. Ved delingen hadde Vestre Heim et folketall på 711, mens Austre Heim hadde 724 innbyggere.