Liste over norske bryggerier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nydalen bryggeri & spiseri er et eksempel på en av de utallige mikrobryggeriene som har dukket opp på 2000- og 2010-tallet

I 1821 var Schous bryggeri i Christiania Norges eneste bryggeri, men i 1843 startet Schous med undergjæret bayerøl, noe som gjorde produksjon og lagring enklere. Den nye produksjonsmåten førte til en enorm oppblomstring av bryggerier, og i 1857 var det 343 bryggerier i Norge. Mange av disse nye bryggeriene gikk imidlertid konkurs, eller ble kjøpt opp av konkurrenter. Konkurransen om markedet, og behovet for rasjonell produksjon og transport førte til at antallet bryggerier stadig sank. I 1890 var det bare 46 bryggerier igjen, og i 1987 hadde dette falt videre til 15. Etter årtusenskiftet er det imidlertid startet mange nye, små bryggerier for produksjon av spesialøl. Etter at alkoholloven ble endret i 2003 er det også anlagt mikrobryggerier i tilknytning til gårdsturisme og utesteder som selger eget brygg. Det eldste norske bryggeriet i drift er Aass, anlagt i 1834.

64 prosent av ølet som drikkes i Norge er norsk, hvorav småbryggeriene står for 2 prosent[trenger referanse]. De største aktørene i markedet er Ringnes (danskeid) og Sarpsborg-eide Hansa Borg. Ringnes lager merkene Ringnes, Frydenlund, E.C. Dahls, Lysholmer, Tou, Nordlandspils, Arendalspils, Tuborg og Carlsberg i Norge. Hansa Borg lager Hansa, Borg, CB, Fredrikstad, Heineken og Nøgne Ø. De tre mellommstore bryggeriene er Mack, Aass og Grans. Mens Ringnes omsetter for over 3 milliarder og Hansa Borg over 1, har de tre mellomstore en samlet omsetning på 800 millioner kroner. Videre på listen over de ti største bryggeriene ligger Berentsens, Arendals, Lervig, Ægir og Haandbryggeriet. Men da er vi nede på bryggerier med langt under 1 prosent av Ringnes' omsetning.

Bryggerier og ølprodusenter[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.

Tabell[rediger | rediger kilde]

Bryggeri Hovedkvarter Etablert Lagt ned Nettside Kommentar
7 Fjell Bryggeri Bergen 2014 Nettside
Aja Bryggeri Drammen 2014 2019 Nettside Lagt ned i 2019.[1]
Alstadberg Tradisjonsbryggeri Skatval 2014
Amundsen Bryggeri Oslo 2011 Nettside
Arendals Bryggeri Arendal 1839 Nettside
Atna Øl Atna 2004 2008 Nettside Atna Bryggeri gikk konkurs i 2008, men startet produksjon under nytt navn i 2009.[2]
2009
Austmann Bryggeri Trondheim 2013 Nettside Hansa Borg Bryggerier eier 50 %.
Balder Brygg Leikanger 2012 Nettside
Berentsens Brygghus Egersund 1895 Nettside
Borg bryggerier Sarpsborg 1855 Nettside Eies av Hansa Borg Bryggerier. Egenæss-familien, som har eid Borg siden 1905, eier 75 % av aksjene i morselskapet.
Bryggerhuset Veholt Skien 2013 Nettside
Bryggeri 7null4 Gausdal 2012 Nettside
Bryggeri 13 Tromsø Mikrobryggeri Tromsø 2014 Nettside
Bryggeriet Frøya Uttian 2016 Nettside
Bygland Bryggeri Oslo/Bygland 2017 Nettside Nomadebryggeri[3]
Bådin Bodø 2012 Nettside
Baatbryggeriet Vestnes 2004 2008 Nettside Var et hjemmebryggeri fra 2004-08.[4]
2014
Cervisiam Oslo 2015 Nettside Nomadebryggeri.[5]
Christianssand Brygghus Kvadraturen (Kristiansand) 2012 Nettside Bryggeripub, flaskeøl via Vinmonopolet
Christianssands Bryggeri (CB) Kristiansand 1856 Nettside Kjøpt opp av Hansa Borg Bryggerier i 1999.
De Tvende Arendal 2017 Nettside Håndverksbryggeriet til Arendal Bryggeri
Det Sembske Bryggeri Bergen 1849 1891 Forløper til Hansa bryggeri.
Dronebrygg Oslo 2011 Nettside
Drum Brew Tromøya Nettside Nomadebryggeri[6]
E.C. Dahls bryggeri Trondheim 1856 Nettside Fusjonerte med Nidar Bergene i 1986. Kjøpt opp av Ringnes i 1988.
Ego Brygghus Torp 2014 Nettside
Eiker Ølfabrikk Mjøndalen 2014 Nettside
Einehaug Micro Ålesund 2013 Nettside
Ekangersmuget Bergen
Elgen Mikrobryggeri Hemsedal
ELØ Fitjar 2015 Nettside
Finnskogen Mikrobryggeri Åsnes 2012 2016 Nettside Lagt ned 2016.[7]
Fjordfolk Mikrobryggeri Sandefjord 2015 Nettside Sambrygger med Skumbag.
Fjellbryggeriet Tuddal 2013 Nettside Skiftet eiere i 2015 og flyttet fra Åmotsdal.
Fredrikstad Bryggeri Fredrikstad 1877 Nettside Fusjonerte med Borg bryggeri i 1989
Færder Mikrobryggeri Tønsberg 2013 Nettside
Frydenlund Bryggerier Oslo 1859 Ble kjøpt opp av Nora Industrier i 1978.[8]
Garasjebryggeriet Haugesund 2012 Nettside
Glommen Bryggeri Lisleby 1996 2001 Gikk konkurs februar 2001.[9]
Graff Brygghus Tromsø 2015 Nettside
Grans Bryggeri Sandefjord 1899 Nettside
Grim & Gryt Økobryggeri Hareid 2014 2017 Nettside Gikk konkurs i 2017.[10]
Grünerløkka Brygghus Oslo 2013 Nettside
Gulating Mikrobryggeri Nettside Brygges i Norge og i utlandet.[11][12]
Hadeland Håndverksbryggeri Gran/Ringstad 2014 Nettside
Hamar Bryggeri Hamar 1856 1993 Kjøpt opp av Nora Industrier i 1987.
Hansa bryggeri Bergen 1891 Nettside Slått sammen med Borg.
Hardanger Saft- og Siderfabrikk Ulvik 2008 Nettside
Hegg Ølkompani Lier 2016 2018 Lagt ned i 2018 på grunn av kapasitetsproblemer.[13]
Hemnes Mikrobryggeri Hemnesberget 2012
Hogna Brygg Singsås Nettside
Holtens AS Stavern Nettside
Homborsund Bryggeri Grimstad 2017 Nomadebryggeri[14]
Horten Bryggeri Horten 1909 1970
Horten Mikrobryggeri Horten 2015 Nettside
Hubertus Mikrobryggeri Dovre 2013 Nettside
Hunsfos Bryggeri Vennesla 2014 Nettside
Haandbryggeriet Drammen 2005 Nettside
Inderøy Gårdsbryggeri Inderøy 2004 Nettside
Jærøl (avviklet)
Kalfarets Kultur Bergen
Kinn Bryggeri Florø 2009 Nettside
Kjerlingland Brygghus Lillesand 2016 Nettside
Klokk & Co Oslo 2016 Nettside
Klostergården Håndbryggeri Tautra nettside
Kofoedbryggeriet Hvaler 2010 Nettside
Kongsberg Bryggeri Kongsberg 2014
Kvernafossen Bryggeri Sande (Sunnfjord) 2015
Larvik Mikrobryggeri Larvik 2011 Nettside
Lauvanger Mikrobryggeri Lavangen 2014 2018 Bryggeriet gikk konkurs i 2018.[15]
Lervig Aktiebryggeri Stavanger 2003 Nettside
Lillehammer Bryggeri 1847 1984 Kjøpt opp av Nora Industrier i 1984.
Lillehammer Mikrobryggeri Lillehammer Nettside
Lindesnes Brygghus Lindesnes 2011 Nettside Sørligste bryggeri i Norge
Lindheim Ølkompani Gvarv Nettside
Little Brother Brewery Oslo 2014
Lofotpils Svolvær 2014 Nettside
Lom bryggeri Lom 2016 Nettside
Lundetangens Bryggeri Skien 1854 1986
Lysefjorden Mikrobryggeri Ytre Arna Nettside
Låven Mikrobryggeri Sylling
Macks Ølbryggeri Tromsø 1877
Mack Mikrobryggeri
MikroMeyer
Moe Gårdsbryggeri
Molo Brew
Monkey Brew Trondheim Nettside
Mosjøen Mikrobryggeri
Moss Aktiebryggeri Moss 1838 1997
Mykle Mikrobryggeri Kvinnherad (Dimmelsvik) 2016 Nettside
Namdalsbryggeriet Grong 2017
Mo Laksegard
Nordmørsbrygg
Norske Bryggerier AS
Northern & Co. Fedje 2015 Nettside
Norumbryggeriet Lørenfallet 2015 Nettside
NUA Brygghus
Nydalen Bryggeri og Spiseri
Nøisom Bryggeri Fredrikstad 2012 Nettside
Nøgne Ø Grimstad 2002 Nettside
Odalsbryggeriet Sand 2016 Nettside
ODE mikrobryggeri Frogn 2014 2016
O.F. Hald Bryggeri Bergen 2018
Olden Bryggeri Olden 2016 Nettside
Oosterrijsen Brewing Co. Risør 2015 2018 Konkurs i 2018-
Oslo Brewing Company
Oslo Mikrobryggeri Oslo 1989 Nettside
Polden Bryggeri Tromsø 2015 Nettside]
Provianten
Qdulla Snåsa 2007
Qvart Ølkompani Lund (Kristiansand) 2015 Nettside
Randhav Bryggeri Kristiansund Bryggeriet gikk konkurs i 2018.[16]
Reins Kloster
Rena Bryggeri Nettside Flyttet fra Rena og skiftet navn til De forenede bryggerier, uten produksjon.
Ringnes Oslo 1876 Nettside
Rygr Brygghus Kverneland 2018 Nettside
Røhne Bryggerhus Stange 2016
Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk Røros 2009 Røros Mineralvannfabrikk ble startet i 1900, og holdt det gående til E.C. Dahls tok over all produksjon i 1981.
Sagene Bryggeri Sagene (Oslo) 2013 Nettside
Salikatt Bryggeri Stavanger 2015
Sandar Haandverksbryggeri
Salamander Bryggeri
Schous bryggeri
Schouskjelleren Mikrobryggeri
Seljord Vin
Senja Handbryggeri
Siste Sang Bryggeri
Skavli Brygghus Harstad 2013 2018 Bryggeriet gikk konkurs i 2018.[17]
Skifjorden Bryggeri
Skumbag Oslo 2016 Nettside
Slumpelukko
Smøla Mikrobryggeri Smøla 2014 2019 [18]
Små Vesen Bryggeri Aurdal 2015 Nettside
St. Hallvards Bryggeri Kalbakken (Oslo) 2015 Nettside
Steinkjer Mikrobryggeri Steinkjer
Stjørdalsbryggeriet Stjørdal 2013 2018 Videreført som Stolt Bryggeri
Stokkøy Bryggeri Stokkøy 2015
Stokvik Bryggeri Velfjord 2016
Stolt Bryggeri Stjørdal 2018 Tidligere Stjørdalsbryggeriet
Stordalens mineralvannfabrikk Kongsberg 1911 2008 Nedlagt 31. august 2008.
Storm Brygghus Kvenvær 2014 Nettside
Sundbytunet Bryggeri Jessheim 2011
Svalbard bryggeri Longyearbyen 2015 Nettside Nordligste bryggeri i verden
Telemark Mikrobryggeri Skien 2018 konkurs mars 2018)[19]
Teveltunet Meråker
To Tårn Bryggeri Trondheim 2012 2017 Gikk konkurs i 2017.[20]
Tonga gardsbryggeri Norddal 2014 Nettside
Tou bryggeri Stavanger 1855 2003 Fusjonerte med Nora Industrier i 1990. Lagt ned av Ringnes i 2003.
Trio bryggeri Skien 1924 2009 Kjøpt av Macks Ølbryggeri i 2002.
Trollbryggeriet Liabygda 2009 Nettside
Trondhjem Mikrobryggeri Trondheim 1998 Nettside
Tya Bryggeri Øvre Årdal 2015 Nettside
Union Bryggeri Skien 2009 Nettside
Valdres Gardsbryggeri Øystre Slidre 2001 2018 Bryggeriet gikk konkurs i 2018.[21]
Voss Bryggeri Voss 2012 Nettside
Voss Fellesbryggeri Voss 2015 Nettside Gikk konkurs i 2018.[22] Konkursboet er kjøpt opp og bryggingen har fortsatt.[23]
Wettre Bryggeri Asker 2012 Nettside
Ægir Bryggeri Flåm 2007
Ølkymisten Oslo Nomadebryggeri
Ølsmia Follo Nettside
Ølve på Egge Bryggeri Beitstad 2005 2019 Gikk konkurs i 2019.[24]
Aass Bryggeri Drammen 1834 Nettside Norges eldste bryggeri

Bryggeripuber[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alexander Jansen (28. august 2019). «Slutt for Aja Bryggeri». Drammen Live 24. Besøkt 9. oktober 2019. 
  2. ^ Andrea Melby (11. november 2008). «Klart for Atna Øl». NRK. Besøkt 23. mars 2018. 
  3. ^ «Nyoppstartet bryggeri: Satser på tradisjonsøl med røtter i Setesdal» Agderposten, 17. desember 2017
  4. ^ Olav Skjegstad (8. april 2016). «Vestnes-øl skal ut til hele landet». Romsdals Budstikke. Besøkt 23. mars 2018. 
  5. ^ Suzanne Sagebø (20. januar 2017). «Det leikne ølbryggeriet». Bymagasinet. Besøkt 26. april 2018. 
  6. ^ Bryggerier Brygg i Agder
  7. ^ Bjørn-Frode Løvlund (8. oktober 2016). «Legger ned Finnskogen Mikrobryggeri». Østlendingen. Besøkt 22. mars 2018. 
  8. ^ http://www.industrimuseum.no/bedrifter/frydenlundsbryggeri
  9. ^ https://www.tk.no/nyheter/lokalt-ol-tilbake-etter-bryggeri-konkurs/s/1-113-399546
  10. ^ http://www.vikebladet.no/nyhende/2017/12/13/Endra-namnet-opnar-konkurs-15748501.ece
  11. ^ «Gulatings første øl – BJORR». Gulating. 22. mai 2014. Besøkt 26. april 2018. «Bjorr er brygget i Tsjekkia på bryggeriet Budweiser Burgerbrau, dette er det aller første bryggeriet i byen Budweis.» 
  12. ^ «Arendals Bryggeri med avtale med Gulating-Gruppen» Horecanytt, 16. oktober 2016
  13. ^ Cecilie Johannessen (8. mars 2018). «La ned for å vokse - Hegg ølkompani er historie». Lierposten. 
  14. ^ Bryggerier Brygg i Agder
  15. ^ NPK (1. oktober 2018). «Sju mikrobryggeri nedlagt i år». Nationen. Besøkt 9. oktober 2019. 
  16. ^ NPK (1. oktober 2018). «Sju mikrobryggeri nedlagt i år». Nationen. Besøkt 9. oktober 2019. 
  17. ^ NPK (1. oktober 2018). «Sju mikrobryggeri nedlagt i år». Nationen. Besøkt 9. oktober 2019. 
  18. ^ Det er en tid for alt.
  19. ^ «Telemark Mikrobryggeri konkurs» NRK Telemark, 9. mars 2018
  20. ^ Jørn Idar Almås Kvig (4. november 2017). ««Det er en tung dag for alle involverte»». Ølportalen. Besøkt 10. april 2018. 
  21. ^ NPK (1. oktober 2018). «Sju mikrobryggeri nedlagt i år». Nationen. Besøkt 9. oktober 2019. 
  22. ^ E24 (14. juni 2018). «Kjendisbryggeriet Voss Fellesbryggeri slått konkurs». E24. Besøkt 9. oktober 2019. 
  23. ^ Erlend Kjernli (25. august 2018). «Prøver igjen etter ølmareritt». Finansavisen. Besøkt 9. oktober 2019. 
  24. ^ «Bryggeriet Ølve på Egge er konkurs». Trønderavise. 9. april 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hylje Mortensen og Vidar Johnsen: Norsk øl. Tun forlag 2009. ISBN 978-82-529-3286-7
  • Gustav Jørgensen: Skummende lidenskap - fem stabeiser og deres øl 2013
  • Jørn Idar Almås Kvig: Ølboka. Front Forlag 2014 ISBN 978-82-826-0329-4
  • Gahr Smith-Gahrsen, Hugo Ivan Hatland og Skjalg Ekeland: Den norske ølrevolusjonen. Kagge Forlag 2014 ISBN 9788248915249
  • Knut Albert Solem: Norsk øl- og bryggeriguide. Vega Forlag 2016. ISBN 978-82-8211-459-2
  • Jørn Idar Almås Kvig: Den norske ølboka - en guide til norske øl og bryggerier. Goliat Forlag AS, 2016 ISBN 9788293430155
  • Jørn Idar Almås Kvig: Sommerøl - en guide til sommerens øl. Goliat forlag AS, 2016. ISBN 9788293430025

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]