Liste over norske bryggerier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nydalen bryggeri & spiseri er et eksempel på en av de utallige mikrobryggeriene som har dukket opp på 2000- og 2010-tallet

I 1821 var Schous bryggeri i Christiania Norges eneste bryggeri, men i 1843 startet Schous med undergjæret bayerøl, noe som gjorde produksjon og lagring enklere. Den nye produksjonsmåten førte til en enorm oppblomstring av bryggerier, og i 1857 var det 343 bryggerier i Norge. Mange av disse nye bryggeriene gikk imidlertid konkurs, eller ble kjøpt opp av konkurrenter. Konkurransen om markedet, og behovet for rasjonell produksjon og transport førte til at antallet bryggerier stadig sank. I 1890 var det bare 46 bryggerier igjen, og i 1987 hadde dette falt videre til 15. Etter årtusenskiftet er det imidlertid startet mange nye, små bryggerier for produksjon av spesialøl. Etter at alkoholloven ble endret i 2003 er det også anlagt mikrobryggerier i tilknytning til gårdsturisme og utesteder som selger eget brygg. Det eldste norske bryggeriet i drift er Aass, anlagt i 1834.

64 prosent av ølet som drikkes i Norge er norsk, hvorav småbryggeriene står for 2 prosent[trenger referanse]. De største aktørene i markedet er Ringnes (danskeid) og Sarpsborg-eide Hansa Borg. Ringnes lager merkene Ringnes, Frydenlund, E.C. Dahls, Lysholmer, Tou, Nordlandspils, Arendalspils, Tuborg og Carlsberg i Norge. Hansa Borg lager Hansa, Borg, CB, Fredrikstad, Heineken og Nøgne Ø. De tre mellommstore bryggeriene er Mack, Aass og Grans. Mens Ringnes omsetter for over 3 milliarder og Hansa Borg over 1, har de tre mellomstore en samlet omsetning på 800 millioner kroner. Videre på listen over de ti største bryggeriene ligger Berentsens, Arendals, Lervig, Ægir og Haandbryggeriet. Men da er vi nede på bryggerier med langt under 1 prosent av Ringnes' omsetning.

Bryggerier og ølprodusenter[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.
Bryggeri Hovedkvarter Etablert Lagt ned Nettside Kommentar
7 Fjell Bryggeri Bergen 2014 Nettside
Aja Bryggeri Drammen 2014 Nettside
Amundsen Bryggeri og Spiseri Oslo 2011 Nettside
Arendal Bryggeri Arendal 1839 Nettside
Atna Øl Atna 2004 2008 Nettside Bryggeriet gikk konkurs i 2008, men startet produksjon under nytt navn i 2009.[1]
2009
Austmann Bryggeri Trondheim 2013 Nettside Hansa Borg Bryggerier eier 50 %.
Balder Brygg Leikanger 2012 Nettside
Berentsens Brygghus Egersund 1895 Nettside
Borg bryggerier Sarpsborg 1855 Nettside Eies av Hansa Borg Bryggerier. Egenæss-familien, som har eid Borg siden 1905, eier 75 % av aksjene i morselskapet.
Bryggerhuset Veholt Skien 2013 Nettside
Bryggeri 7null4 Gausdal 2012 Nettside
Bryggeri 13 Tromsø Mikrobryggeri Tromsø 2014 Nettside
Bryggeriet Frøya Uttian 2016 Nettside
Bygland Bryggeri Bygland 2017 Nettside
Bådin Bodø 2012 Nettside
Baatbryggeriet Vestnes 2004 2008 Nettside Var et hjemmebryggeri fra 2004-08.[2]
2014
Cervisiam Oslo 2015 Nettside
Christianssands Bryggeri Kristiansand 1856 Nettside Kjøpt opp av Hansa Borg Bryggerier i 1999.
Det Sembske Bryggeri Bergen 1849 1891 Forløper til Hansa bryggeri.
Dronebrygg Oslo 2011 Nettside
E.C. Dahls bryggeri Trondheim 1856 Nettside Fusjonerte med Nidar Bergene i 1986. Kjøpt opp av Ringnes i 1988.
Egge gård Lier Nettside
Ego Brygghus Torp 2014 Nettside
Eiker Ølfabrikk Mjøndalen 2014 Nettside
Einehaug Micro Ålesund 2013 Nettside
Elgen Mikrobryggeri Hemsedal 1905
ELØ Fitjar 2015 Nettside
Finnskogen Mikrobryggeri Åsnes 2012 2016 Nettside Lagt ned 2016.[3]
Fjellbryggeriet Tuddal 2013 Nettside Skiftet eiere i 2015 og flyttet fra Åmotsdal.
Færder Mikrobryggeri Tønsberg 2013 Nettside
Frydenlund Bryggerier Oslo 1859 Ble kjøpt opp av Nora Industrier i 1978.[4]
Garasjebryggeriet Haugesund 2012 Nettside
Glommen Bryggeri Lisleby 1996 2001 Gikk konkurs februar 2001.[5]
Graff Brygghus Tromsø 2015 Nettside
Grans Bryggeri Sandefjord 1899 Nettside
Grim & Gryt Økobryggeri Hareid 2014 2017 Nettside Gikk konkurs i 2017.[6]

Bryggeripuber[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Andrea Melby (11. november 2008). «Klart for Atna Øl». NRK. Besøkt 23. mars 2018. 
  2. ^ Olav Skjegstad (8. april 2016). «Vestnes-øl skal ut til hele landet». Romsdals Budstikke. Besøkt 23. mars 2018. 
  3. ^ Bjørn-Frode Løvlund (8. oktober 2016). «Legger ned Finnskogen Mikrobryggeri». Østlendingen. Besøkt 22. mars 2018. 
  4. ^ http://www.industrimuseum.no/bedrifter/frydenlundsbryggeri
  5. ^ https://www.tk.no/nyheter/lokalt-ol-tilbake-etter-bryggeri-konkurs/s/1-113-399546
  6. ^ http://www.vikebladet.no/nyhende/2017/12/13/Endra-namnet-opnar-konkurs-15748501.ece
  7. ^ Jørn Idar Almås Kvig (4. november 2017). ««Det er en tung dag for alle involverte»». Ølportalen. Besøkt 10. april 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hylje Mortensen og Vidar Johnsen: Norsk øl. Tun forlag 2009. ISBN 978-82-529-3286-7
  • Gustav Jørgensen: Skummende lidenskap - fem stabeiser og deres øl 2013
  • Jørn Idar Almås Kvig: Ølboka. Front Forlag 2014 ISBN 978-82-826-0329-4
  • Gahr Smith-Gahrsen, Hugo Ivan Hatland og Skjalg Ekeland: Den norske ølrevolusjonen. Kagge Forlag 2014 ISBN 9788248915249
  • Knut Albert Solem: Norsk øl- og bryggeriguide. Vega Forlag 2016. ISBN 978-82-8211-459-2
  • Jørn Idar Almås Kvig: Den norske ølboka - en guide til norske øl og bryggerier. Goliat Forlag AS, 2016 ISBN 9788293430155
  • Jørn Idar Almås Kvig: Sommerøl - en guide til sommerens øl. Goliat forlag AS, 2016. ISBN 9788293430025