Arendals Bryggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arendals Bryggeri

Arendals Bryggeri AS er Norges nest eldste bryggeri og ble grunnlagt i 1839.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bryggeriet ble grunnlagt i Arendal sentrum i et tidligere brennevinsbrenneri, under navnet «Kittilsbugts Bryggeri» av ølbrygger Gregers Salvesen. Det ble laget og solgt flaskeøl og skibsøl. I 1846 ble det laget undergjæret bayersk øl, i 1849 bayersk øl, søtt øl, dobbelt øl i flasker, husholdningsøl og skibsøl priset pr pott (0,96 l). Dobbelt bayerøl (bokkøl) ble produsert ifra 1853.

Nytt bygg[rediger | rediger kilde]

Da bryggeriet ble for lite og gammeldags ble det revet i 1870 for å gi plass til nytt bryggeri. Det nye bryggeriet var først ferdig i 1876, og nytt navn var nå Arendals Bryggeri. Det brygget bayersk øl, pilsnerøl, bokkøl og pottøl. Noen år ble det også produsert dobbeltøl og vørterøl. Etter Arendalskrakket i 1886 fikk bryggeriet økonomiske problemer og slet med å betale sine kreditorer. 11. november 1886 leverte bryggeriet sitt bo til behandling som konkursbo.[1]

Konkurs[rediger | rediger kilde]

Bryggeriet kom på beina igjen, men våren 1909 gikk bryggeriet konkurs etter sviktende lønnsomhet. Det ble så solgt i juni 1909 til bryggerimester Wilhelm Christiansen. Lørdag 31. juli 1909 ble «A/S Arendals Bryggeri og Mineralvandfabrik» stiftet, og selskapet kjøpte bryggeriet den 7. august 1909. Samme år ble produksjonen startet igjen. I løpet av kort tid kom bayersk øl, bokkøl, pilsenerøl og «Extra Maltøl» i handelen.

Flytting[rediger | rediger kilde]

1960-tallet var det en sterk lønnsvekst som gjorde at folks konsum av øl og brus også økte. I 1960 solgte bryggeriet 850 000 liter øl og 800 000 liter brus. I 1970 var det økt til 1 875 000 liter og 2 690 000 liter. Bedriften engasjerte i 1967 konsulentfirmaet Asbjørn Habberstad til å foreta salganalyser og -prognoser for den kommende 10-års periode. Resultatet ble at det på ekstraordinær generalforsamling 8. februar 1971 ble besluttet å vedta planene om å bygge et nytt bryggeri på det nyetablerte industriområdet Stoa i daværende Øyestad kommune. I januar 1973 sto det nye bryggeriet ferdig.

Nye eiere[rediger | rediger kilde]

Bedriften gikk i 1980 inn i Nora Industrier. I 1988 reorganiserte konsernet seg og bryggeriet ble registrert som «Ringnes Arendals Bryggeri AS»

Trusler om nedleggelser og nytt eierskifte[rediger | rediger kilde]

Bryggeriet har flere ganger vært truet av nedleggelse. I 1999 på grunn av eksplosivt salg av øl og mineralvann på boks som skyldes kutt i boksavgiften. Både massiv støtte fra lokalmiljø, Arendals Pilsens Venner og forhandlere, bidro til å reddet bryggeriet. 16 000 underskrifter og trusler om boikott var noen av virkemidlene. I 2003 var det igjen muligheter for nedleggelse, det sto mellom 3 bryggerier, men Arendals Bryggeri trakk igjen det lengste strået etter dialog med konsernet. I 2005 ble grunnavgiften på 91 øre per plastflaske fjernet, og bryggeriet sto igjen i fare for å bli nedlagt, men overlevde atter en gang.[2][3] I 2009 sto mellom 60 og 80 ansatte i fare om å miste jobben på grunn av økning på 60 prosent i produksjonsavgiften og den vedvarende finanskrisen.[4] Løsningen ble at Arendal kommune i 2009 kjøpte tomten og bryggerianlegget på Stoa for 26,3 millioner kroner,[5] og selve bryggeridriften ble solgt fra Ringnes AS til det nye selskapet Arendals Bryggeri AS, eid av ansatte ved bryggeriet, Arendal kommune og Arendals Næringsråd, som overtok driften.[6] Ringnes AS hadde 20 % eierandeler i det nye selskapet.[7] Senere ble eierandelene samlet på fire hender: Torstein Paulsen, Svein Rannekleiv og en tredje ansatt. Resten av aksjene ble solgt til Jan Sigurd Otterlei som er innehaver av Otterlei Group.

Eierstruktur 2023[rediger | rediger kilde]

16. desember 2022 ble hele bryggeriet solgt til Jan Sigurd Otterlei.[8] Tomten på Stoa ble overdratt til et finsk selskap.[9]

Råvarer[rediger | rediger kilde]

Hovedråvaren i mineralvann og øl er vann, og vannet til bryggeriet tas fra den kommunale vannforsyningen som igjen får sitt vann fra Rore i Grimstad. Bryggeriet har eget renseanlegg, som renser vannet ytterligere i tillegg til rensingen til vannverket. Både malt og humle importeres fra Tyskland.

Arendalspils[rediger | rediger kilde]

Arendals pilsner

Bryggeriets viktigste produkt var lenge Arendals Pilsner; i 1996 fikk den bronsemedalje i verdens mest prestisjefylte ølkonkurranse – Brewing Industry International Awards. Utmerkelsen ble oppnådd i klassen «International Lager Competition – Bottles and Cans» med 122 konkurrenter fra hele verden.

Ringnes beholdt eierskapet av merkevaren til Arendals Bryggeri og er nå et Ringnes-øl, som tappes av Ringnes AS på Gjelleråsen.

1839 - det nye Arendals øl[rediger | rediger kilde]

Da Ringnes-konsernet solgte Arendals bryggeri i 2009 beholdt de rettighetene til å produsere Arendalspils. Denne hadde da allerede i mange år blitt produsert i Oslo. Bryggeriet i Arendal etablerte da en ny type lyst pilsnerøl som fikk navnet 1839, etableringsåret for landets nest eldste bryggeri.

Serien 1839 består per 2023 av blå, gul, grønn, rød, lite−glutenfri, dunkel, juleøl og juleøl ekstra stærk.[10]

Andre produkter[rediger | rediger kilde]

Bryggeriet lanserte i 2023 en eplemost på flaske, og har satt av midler til ny produksjonslinje for blant annet vann på boks gjennom Pure Norway.[11][12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]