Arendals Bryggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arendals Bryggeri

Arendals Bryggeri AS er Norges nest eldste bryggeri og ble grunnlagt i 1839.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bryggeriet ble grunnlagt i Arendal sentrum i et tidligere brennevinsbrenneri, under navnet «Kittilsbugts Bryggeri» av ølbrygger Gregers Salvesen. Det ble laget og solgt flaskeøl og skibsøl. I 1846 ble det laget undergjæret bayersk øl, i 1849 bayersk øl, søtt øl, dobbelt øl i flasker, husholdningsøl og skibsøl priset pr pott (0,96 l). Dobbelt bayerøl (bokkøl) ble produsert ifra 1853.

Nytt bygg[rediger | rediger kilde]

Da bryggeriet ble for lite og gammeldags ble det revet i 1870 for å gi plass til nytt bryggeri. Det nye bryggeriet var først ferdig i 1876, og nytt navn var nå Arendals Bryggeri. Det brygget bayersk øl, pilsnerøl, bokkøl og pottøl. Noen år ble det også produsert dobbeltøl og vørterøl. Etter Arendalskrakket i 1886 fikk bryggeriet økonomiske problemer og slet med å betale sine kreditorer. 11. november 1886 leverte bryggeriet sitt bo til behandling som konkursbo.[1]

Konkurs[rediger | rediger kilde]

Bryggeriet kom på beina igjen, men våren 1909 gikk bryggeriet konkurs etter sviktende lønnsomhet. Det ble så solgt i juni 1909 til bryggerimester Wilhelm Christiansen. Lørdag 31. juli 1909 ble «A/S Arendals Bryggeri og Mineralvandfabrik» stiftet, og selskapet kjøpte bryggeriet den 7. august 1909. Samme år ble produksjonen startet igjen. I løpet av kort tid kom bayersk øl, bokkøl, pilsenerøl og «Extra Maltøl» i handelen.

Flytting[rediger | rediger kilde]

1960-tallet var det en sterk lønnsvekst som gjorde at folks konsum av øl og brus også økte. I 1960 solgte bryggeriet 850 000 liter øl og 800 000 liter brus. I 1970 var det økt til 1 875 000 liter og 2 690 000 liter. Bedriften engasjerte i 1967 konsulentfirmaet Asbjørn Habberstad til å foreta salganalyser og -prognoser for den kommende 10-års periode. Resultatet ble at det på ekstraordinær generalforsamling 8. februar 1971 ble besluttet å vedta planene om å bygge et nytt bryggeri på det nyetablerte industriområdet Stoa i daværende Øyestad kommune. I januar 1973 sto det nye bryggeriet ferdig.

Nye eiere[rediger | rediger kilde]

Bedriften gikk i 1980 inn i Nora Industrier. I 1988 reorganiserte konsernet seg og bryggeriet ble registrert som «Ringnes Arendals Bryggeri AS»

Trusler om nedleggelser og nytt eierskifte[rediger | rediger kilde]

Bryggeriet har flere ganger vært truet av nedleggelse. I 1999 på grunn av eksplosivt salg av øl og mineralvann på boks som skyldes kutt i boksavgiften. Både massiv støtte fra lokalmiljø, Arendals Pilsens Venner og forhandlere, bidro til å reddet bryggeriet. 16 000 underskrifter og boikottrusler var noen av virkemidlene. I 2003 var det igjen muligheter for nedleggelse, det sto mellom 3 bryggerier, men Arendals Bryggeri trakk igjen det lengste strået etter dialog med konsernet. I 2005 ble grunnavgiften på 91 øre per plastflaske fjernet, og bryggeriet sto igjen i fare for å bli nedlagt, men overlevde atter en gang. I 2009 sto mellom 60 og 80 ansatte i fare om å miste jobben på grunn av økning på 60 prosent i produksjonsavgiften og den vedvarende finanskrisen.[2] Løsningen ble at Arendal kommune i 2009 kjøpte tomten og bryggerianlegget på Stoa for 26,3 millioner kroner,[3] og selve bryggeridriften ble solgt fra Ringnes AS til det nye selskapet Arendals Bryggeri AS, eid av ansatte ved bryggeriet, Arendal kommune og Arendals Næringsråd, som overtok driften.[4] Ringnes AS har 20 % eierandeler i det nye selskapet.[5]

Råvarer[rediger | rediger kilde]

Hovedråvaren i mineralvann og øl er vann, og vannet til bryggeriet tas fra den kommunale vannforsyningen som igjen får sitt vann fra Rore i Grimstad. Bryggeriet har eget renseanlegg, som renser vannet ytterligere i tillegg til rensingen til vannverket. Både malt og humle importeres fra Tyskland.

Arendalspils[rediger | rediger kilde]

Arendals pilsner

Bryggeriets viktigste produkt var lenge Arendals Pilsner; i 1996 fikk den bronsemedalje i verdens mest prestisjefylte ølkonkurranse – Brewing Industry International Awards. Utmerkelsen ble oppnådd i klassen «International Lager Competition – Bottles and Cans» med 122 konkurrenter fra hele verden.

Ringens beholdt eierskapet av merkevaren til Arendals Bryggeri og er nå et Ringnes øl, som tappes av Ringnes AS på Gjelleråsen.

1839 - det nye Arendals øl[rediger | rediger kilde]

Da Ringnes-konsernet solgte Arendals bryggeri i 2009 beholdt de rettighetene til å produsere Arendalspils. Denne hadde da allerede i mange år blitt produsert i Oslo. Bryggeriet i Arendal etablerte da en ny type lyst pilsnerøl som fikk navnet 1839, etableringsåret for landets nest eldste bryggeri.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]