Lierbyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lierbyen
Nedlagte Lier stasjon
LandNorges flagg Norge
FylkeBuskerud
KommuneLier
Postnummer3403 Lier
Areal3,16 km²
Befolkning4 662 (2012)
Bef.tetthet1 475,32 innb./km²
Kart
Lierbyen
59°47′00″N 10°14′00″Ø

Lierbyen er administrasjonssenteret i Lier kommune i Buskerud fylke, beliggende i Lierdalen. Lierbyen var inntil 2014 regnet som et eget tettsted, men ble innlemmet i tettstedet Drammen etter de nye definisjonene til SSB.

Lierdalen ligger 30 minutters kjøring sydvest for Oslo, og 8 minutters kjøring nord for Drammen. Lierbyen ligger om lag midt i dalen, hvor også rådhuset og kommuneadministrasjonen befinner seg. Nordøst for Lierbyen sentrum ligger Ryengrenda, et kulturelt tyngdepunkt i Lier kommune.

Næringsveier[rediger | rediger kilde]

Syd for Lierbyen sentrum ligger bedriften Gro Industrier, som produserer konsentrat fra eple, solbær og kirsebær samt syltetøytilsetninger til yoghurt. Bedriften sysselsetter ca. 20 personer. Bedriften holder til i lokalene til Lier Konservesfabrikk.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Minnesmerke[rediger | rediger kilde]

Ved den nedlagte Lier jernbanestasjon ble det i 1925 avduket en statue av Oberst Hans Christian Heg. Heg kjempet i den amerikanske borgerkrigen som leder for det 15. Wisconsin regiment. Hans far, Even Heg utvandret fra Lier i 1840.

Lier Janitsjar[rediger | rediger kilde]

Lier Janitsjar er et voksenkorps som ble stiftet 23. oktober 1931. Det er et konsert- og underholdningskorps som arrangerer 4–6 konserter årlig. Korpset er svært aktive i å søke samarbeid med andre kulturelle krefter i bygda, for å vise amatørkulturens musikalske bredde. Korpset har hatt samarbeidsprosjekter med ulike kor, amatørteater, fotoklubb, kulturskole, ten sing, rock- og bluesband, dans/dramalinje ved den videregående skolen m.m.

Lier Kammerkor[rediger | rediger kilde]

Lier Kammerkor ble stiftet høsten 1974 under navnet Tranby blandede kor. Initiativtaker var Anniken Bjaarstad. I 1979 ble navnet endret til Lier Kammerkor for å markere at det er et lite kor som setter kvalitet i fokus. Koret har et bredt repertoar som spenner fra norsk folkemusikk og jazz til musikaler og kirkemusikk.

Korets dirigent, komponist, arrangør og musikalske leder har hele tiden vært Petter Bjaarstad. Lier Kammerkor har de siste 10 årene satt opp og fremført 3 store forestillinger i Drammens teater. Den første Det er berre livet med musikk av Finn Ludt, ble framført i 1998. Kabareten Drømmer i mørket, basert på norsk film- og scenemusikk gjennom 100 år, ble framført i 2001. I 2007 fremførte koret forestillingen Evig din? som solgte for 2 fulle hus i Drammens teater.[1] Koret har for tiden[når?] 21 medlemmer og øver på Lierbyen skole.

Kjente personer fra Lier[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «"Evig din?" i Drammen teater». liernett.no (norsk). 13. mai 2007. Besøkt 29. mars 2022.