Lisleby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Lisleby

Lisleby er et tettsted ca. 3,5 km fra Fredrikstad sentrum. Før kommunesammenslåingen mellom Glemmen og Fredrikstad i 1963 var Lisleby en del av Glemmen kommune.

«Snippen» er Lislebys sentrum og består av PEBA-bygningen med Kiwi. På Snippen ligger også Far East Restaurant ,Snippen Sportsbar og Johnnys Pizza i et eget næringsbygg. Lisleby Pizza, en frisør og ytterligere en kolonialbutikk finnes også på Snippen. Lisleby har i underkant av 7000 innbyggere. Ca. 10 000 mennesker tilhørte imidlertid det gamle postnr. 1660 Lisleby.

Lisleby var det første stedet i Norge, hvor elektrisk lys ble tatt i bruk. Den historiske begivenheten fant sted på Lisleby Brug i 1877.[1]

Nøkleby skole er barneskolen på Lisleby. Den er bygget i 1955 og er Fredrikstads største barneskole med 26 klasser og 560 elever.

Navnet «Lisleby» er avledet fra «liten gård». Nøkleby, som er en del av Lisleby, betyr «stor gård».

Glemmen gamle kirke er den lokale kirken. Kirken ble bygd av bruddstein i romansk stil i 1182, og er Fredrikstads eldste bygning. Kirken feiret 800-årsjubileum i 1982, med visitas av Kong Olav V.

Sentralidrettsanlegget på Lisleby er et større idrettsanlegg bestående av en fotballbane med tribune, friidrettsanlegg, en stor kunstgressbane, grusbane og en liten kunstgressbane. Det er en kunstgressbane som ble bygd året 2011, den er like stor som hovedmatten. Det kommer fortsatt til å være naturgress som man kan trene på om sommeren. Sentralidrettsanlegget er hjemmebane til Lisleby fotballklubb.

Lisleby stasjon ble opprettet i 1888 som en del av den nåværende Østfoldbanen. Stasjonen ble stengt for persontrafikk i 1983, og er i dag kun et krysningsspor for møtende tog.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]