Sveio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°32′34″N 5°21′13″Ø

Sveio
Sveio

Våpen

Kart over Sveio

LandNorge Norge
FylkeHordaland
StatusKommune
InnbyggernavnSveibu
Adm. senterSveio
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

246,14 km²
224,25 km²
21,89 km²
Befolkning5 721[a]
Kommunenr.1216
MålformNynorsk
Nynorskandel92.1% (2016)
NettsideNettside
Politikk
OrdførerJorunn Skåden (Ap) (2015)
VaraordførerRuth Grethe Eriksen (FrP) (2015)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Sveio

Sveio
59°34′25″N 5°21′48″E

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2018)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 
Valenheimen, Fartein Valens hjem
Førde kirke
Kolerakirkegården ved Leirvågen, også kjent som kirkegården ved havet

Sveio er en kommune som ligger på en halvøy sør i Hordaland fylke. Den er den sørligste kommunen i fylket, og har bare fastlandsgrense til Rogaland. Kommunen grenser i sør til Haugesund og Tysvær, over fjorden i vest til Bømlo, over fjorden i nord til Stord og over Ålfjorden i øst til Vindafjord. På grunn av sin plassering ved grensen til Rogaland regnes Sveio både som en del regionene av Sunnhordland og Haugalandet.

1. januar 1964 ble Sveio slått sammen med deler av Skjold og Vikebygd, samt Valestrand kommuner til den nye Sveio kommune. En ubebodd del av Skjold ble overført til Sveio, og dermed måtte også fylkesgrensa justeres.

Natur og geografi[rediger | rediger kilde]

Sveio ligger på en halvøy, og har en lang kystlinje med mange små fjorder og viker, hvor de to største er Førdespollen og Viksefjorden. Landskapet i kommunen er nokså variert. I sør er det stort sett småkupert og skifter mellom innmark og store utmarksvidder, mens den på nordre delen av halvøya domineres av mer fjell og barskog. I nord finner man også kommunens høyeste punkt, Trollavassnipen, som strekker seg 432 meter over havet.

Over hele kommunen finnes det mange ferskvann og myrområder; hele 22 kvadratkilometer av kommunen er dekket av ferskvann. Det er totalt 282 små og mellomstore vann i Sveio, med Vigdarvatnet sentralt i kommunen som det største.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området har vært bosatt siden steinalderen. Siden halvøya ligger fint til ut mot havet midtveis mellom Stavanger og Bergen, har den lenge vært viktig for reisende langs kysten.

Ryvarden fyr i Sveio var åsted for «Sleipner»-forliset den 26. november 1999, hvor 16 mennesker omkom og 69 ble reddet. Det er i dag satt opp et minnesmerke over de omkomne ved fyret.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Ifølge Statistisk sentralbyrå bodde det 4 824 personer i Sveio ved inngangen til 2008, steget til 4 999 ved utgangen av 2009 og 5 150 ved utgangen av 2010. Befolkningstettheten er på 23,5 per km². På grunn av kommunens plassering mellom Haugesund og Stord er kommunen av de kraftigst voksende. Ifølge SSBs prognose vil det være 7 047 innbyggere i kommunen i 2030[1], et anslag som sees i lyset av den kraftige økningen kommunen har opplevd de siste årene.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Kommunestyret har 25 representanter.

2015-2019[rediger | rediger kilde]

I perioden 2015-2019 er sju partier representert:[2]

Jorunn Skåden (Ap) er ordfører og Ruth Grethe Eriksen (FrP) er varaordfører.

2011-2015[rediger | rediger kilde]

I perioden 2011-2015 var syv partier representert:[3]

Ruth Grethe Eriksen (H) var ordfører og Jarle Jacobsen (KrF) var varaordfører.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Statistisk sentralbyrå opererer med at det finnes to tettsteder i Sveio kommune: kommunesenteret Sveio med et innbyggertall på 1 197, og Førde i Hordaland med 438 innbyggere per 1. januar 2011. På Sveio og i Førde finnes også kommunens to største grunnskoler, Sveio skule og Førde skule. Fra høsten 2012 vil det være én felles ungdomsskole lokalisert i Sveio sentrum. Sveio sentrum er handelssenteret i kommunen med blant annet to dagligvarebutikker, apotek, interiørbutikk, frisør, klesbutikk, to spisesteder, konditori , gullsmed og blomsterforretning. Kommunale tjenester er primært lagt til Sveio senter (servicesenter, helsestasjon, lege og tannlege), men noe er også lagt til Førde (lege og politi).

Kommunen har ganske spredt bosetning, og utenom disse to tettstedene finnes det flere andre grender. Blant annet finnes det bosetning og barneskoler i Vikse i sør, Lid i øst, Auklandshamn i nordvest og Valestrand i nord. De siste årenes byggeaktivitet har medført en økende sentrumsdannelse i Sveio og Vikse.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Europavei 39, hovedveien mellom Bergen og Stavanger, går igjennom kommunen. Trekantsambandet, som omfatter en undersjøisk tunnel og flere broer, ble åpnet den 30. april 2001 og gir direkte veiforbindelse til øyene Stord og Bømlo. Trekantsambandet erstattet dermed de tidligere ferjeforbindelsene mellom fra Valevåg til Skjersholmane og Mosterhamn. Kommunen har også ferjefobindelse til Langevåg på Bømlo fra Buavåg.

En annen viktig ferdselsåre i kommunen er riksvei 47, som forbinder kommunen med resten av Haugalandet. Veien går fra Bjelland i Sveio, igjennom Haugesund og helt sør til SkudeneshavnKarmøy.

Medier[rediger | rediger kilde]

Lokalavisen Vestavind utkommer én gang i uken og dekker lokalstoff fra Sveio. Av dagsaviser er det Haugesunds Avis som har størst dekning i kommunen, men avisen Sunnhordland har også en viss dekning.

Den 12. januar 2015 fikk Sveio kommune et eget nyhetsmagasin basert på nett www.sveiobladet.net,[4] men som siden ble lagt ned.[trenger referanse]

Vassli i Valevåg, et populært sted for utenlandske turister. Foto: Sveiobladet.net

Kultur[rediger | rediger kilde]

Wisznice i Polen er vennskapsby med Sveio.[5]

Navnet Sveio[rediger | rediger kilde]

Frem til 1912 ble kommunenavnet skrevet «Sveen». Kommunen er oppkalt etter gården Sveio (på gammelnorsk Sviða). Ordet sviða betyr «svidd mark» eller «klaring skapt ved brenning».

Fartein Valen[rediger | rediger kilde]

Den anerkjente komponisten Fartein Valen bodde store deler av sitt liv i Valevåg i det nordlige Sveio. Blant annet skal komponisten ha hentet inspirasjon til sitt mest kjente verk, Kirkegården ved havet, fra en kolerakirkegård ikke langt fra sitt hjem i Valevåg. Huset han bodde i, ofte bare kalt Valenheimen, er åpent for publikum og er en sentral del av kommunens turistsatsing. Fartein Valen-festivalen arrangeres årlig av Sveio og Haugesund kommuner. Et konserthus som vil bære navnet til komponisten er under planlegging.

En granittstatue av komponisten ble satt opp sentralt i sentrum i april 2016. Den ble vandalisert natt til 21 mai 2017, ved at hodet ble slått av.[6] I januar 2018 står statuen fremdeles hodeløs.

Huset til den avdøde komponisten Fartein Valen i Valevåg. Foto: Sveiobladet.net

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kommunens tusenårssted er Ryvarden fyr. Da dette ble vedtatt i 1999 var planene om å kjøpe fyret fra Kystverket igang. Kjøpet ble realisert i 2000. Det statlige tilskuddet til tusenårsstedet ble brukt til anleggsmessige investeringer i området. Ryvarden Kulturfyr, som nå er namnet, er et av Hauglandets fremste utfartsområder/friluftslivsområder, og har galleri med kafé, kunstnerbolig og atelier.

Kjente sveibuer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]