Velfjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Velfjord

Kart over Velfjord
Postnummer8960 Velfjord
KommuneBrønnøy
Sørfjorden i Velfjord.


Velfjord er en tidligere kommune i Nordland fylke, opprettet 1. oktober 1875 da den ble fradelt Brønnøy kommune. Velfjord hadde ved etableringen 1 162 innbyggere. 1. januar 1964 ble Velfjord, som da hadde 1 380 innbyggere, slått sammen med Brønnøy, Brønnøysund og Sømna samt deler av Bindal kommuner til den nye Brønnøy kommune. 1. januar 1977 ble Brønnøy kommune delt i Sømna og Brønnøy kommuner. Tidligere Velfjord forble en del av Brønnøy kommune.

De siste årene har det blitt oppdaget et vell av kalkgrotter i Velfjord. De rike kalkfeltene gjennom bygda har dannet grunnlaget for skapelsen av disse, samt medført at Brønnøy Kalk har etablert seg. I august 2009 oppdaget noen lokale grotteletere inngangen til et vannfylt grottesystem, som viser seg å være Norges 5. lengste kjente vannfylte grotte.[1] Velfjord er kjent som et utmerket fiskeområde gjennom sitt utall av fiskerike lavlandsvatn. Foruten Sausvassdraget, som er Brønnøy kommunes største vassdrag, er det flere næringsrike vassdrag som opp gjennom generasjoner har fungert som matauk. Det er ikke uten grunn av mange av de eldre i bygda betakker seg for å få ferskvannsørret til middag – matlei av slikt som mange ganger under oppveksten ble løsningen for dagens måltid. De beste ørretvatnan i dag er Sausvatnet, med mye grov ørret opp i 3 kilo. Søbergsvatnet er et annet vatn, beliggende i 350 meters høyde, med mye ørret av usedvanlig flott kvalitet. Dette vatnet ligger på Plahtes eiendommer, og vatnet er en viktig grunn til at mange fiskegjester besøker området Velfjord årlig.

Bensinstasjonen i Velfjord. Hevdet å være landets fineste stasjon.

Sosialistisk valgskred i 1961[rediger | rediger kilde]

Ved Stortingsvalget i 1961, der det nystiftede Sosialistisk Folkeparti stilte til valg for første gang, fikk partiet i Velfjord 46,9 % av stemmene[2]. Dette var partiets høyeste oppslutning i hele landet.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Den tidligere kommunen Velfjord stiller i særklasse når det gjelder å bevare musikkarven fra fortiden. Det skal være nedskrevet rundt 200 slåtter i Velfjord[3]. I tillegg til dette kommer viser og sanger, samt låter for bukkehorn, lur og traller, hvor det i Velfjord er bevart og skrevet opp melodier for disse instrumentene. [4] I dag finnes det her et bredt spekter av kulturtilbud fra kor, korps, trekkspillklubb og ulike band, samt et aktivt revymiljø og tilbud fra Kulturskole.[5] Både Velfjordrevyen og Nordstrømmen / Velfjord Trekkspillklubb har gjort seg bemerket med mange priser fra nasjonale og Nord-Norske mesterskap og festivaler. På Nevernes står flerbrukssenteret Nevernes Havn med fokus på kystkulturen på Helgeland i fred- og krigstid, med et eget krigsmuseum og kunstutstillinger.[6]

Velfjord bygdemuseum ligger der.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]