Hansa bryggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Hansa Borg Bryggerier
Hansas hovedkontor på Kokstad (2012)

Hansa bryggeri er et bryggeri i Bergen .

Det ble stiftet i 1891 da den unge Waldemar Stoud Platou (1868–1930) som var bryggermesterutdannet i Worms, kjøpte opp det lokale bryggeriet Det Sembske Bryggeri, og gav det sitt nye tysk-assosierte navn, oppkalt etter hanseatene som tidligere var virksomme i Bergen. Bryggeriet holdt opprinnelig til på Kalfaret ved foten av Fløyfjellet, men i løpet av 1980-tallet flyttet bedriften mesteparten av sin aktivitet til industriområdet Kokstad knappe to mil sør for Bergen sentrum. Senere opprettet de et mikrobryggeri i sine gamle lokaler, kalt «Waldemars Mikrobryggeri», og bryggerimuséet «Kalfaret Brygghus» som også har restaurant og festlokaler.

Hansa bryggeri er i dag slått sammen med Borg bryggeri i Sarpsborg og Christianssands Bryggeri i Kristiansand til Hansa Borg Bryggerier.

Familien Egenæss i Sarpsborg har siden 1905 eid Borg Bryggerier. Gjennom selskapet Borg Invest, eier de 75 prosent av aksjene i Hansa Borg Bryggerier. Selskapet har produksjonsenheter i Bergen, Kristiansand, Olden og Sarpsborg. Hovedkontoret ligger i Bergen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.