Hansa bryggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Hansa Borg Bryggerier
Hansas hovedkontor på Kokstad (2012)

Hansa bryggeri er et bryggeri i Bergen .

Det ble stiftet i 1891 da den unge Waldemar Stoud Platou (1868–1930) som var bryggermesterutdannet i Worms, kjøpte opp det lokale bryggeriet Det Sembske Bryggeri, og gav det sitt nye tysk-assosierte navn, oppkalt etter hanseatene som tidligere var virksomme i Bergen. Bryggeriet holdt opprinnelig til på Kalfaret ved foten av Fløyfjellet, men i løpet av 1980-tallet flyttet bedriften mesteparten av sin aktivitet til industriområdet Kokstad knappe to mil sør for Bergen sentrum. Senere opprettet de et mikrobryggeri i sine gamle lokaler, kalt «Waldemars Mikrobryggeri», og bryggerimuséet «Kalfaret Brygghus» som også har restaurant og festlokaler.

Hansa bryggeri ble slått sammen med Borg bryggeri i Sarpsborg og Christianssands Bryggeri i Kristiansand til Hansa Borg Bryggerier. Den 7. januar 2022 ble det kjent at de aksjene i Hansa Borg Bryggerier som var på norske hender, var blitt solgt til danske Royal Unibrew som fra før eide 25 % av aksjene. Royal Unibrew ble demed eneeier av Hansa Borg.[1][2]

Familien Egenæss i Sarpsborg hadde siden 1905 eid Borg Bryggerier. Gjennom selskapet Borg Invest, eier de 75 prosent av aksjene i Hansa Borg Bryggerier. Selskapet har produksjonsenheter i Bergen, Kristiansand, Olden og Sarpsborg. Hovedkontoret ligger i Bergen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Granerud, Kaare Martin (7. januar 2022). «Fem Sarpsborg-familier selger Hansa Borg-aksjer for 1,98 milliarder». finansavisen.no (norsk). Besøkt 8. januar 2022. 
  2. ^ Bakke, Ole-Christian (7. januar 2022). «(+) Bryggeriet solgt til utenlandsk eier». Sarpsborg Arbeiderblad (norsk). Besøkt 8. januar 2022. «Hansa Borg Bryggerier er solgt til Royal Unibrew A/S. (---) Det danske selskapet har fra tidligere eid 25 prosent av selskapet. Royal Unibrew blir med det eneier. | – Hansa Borg Bryggerier har gjennom flere år vært eid 75 prosent av Borg Invest og 25 prosent av Royal Unibrew.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.