Langevåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langevåg, Ålesund i bakgrunnen.

Langevåg er kommunesenteret i Sula kommune i Møre og Romsdal, og ligger i enden av veien på nordsiden av øyen. Stedet er mest kjent for å ha fostret mange musikere som Olga Marie Mikalsen, Nils Petter Molvær, Ragnvald Weddegjerde, Robert Post, Siril Malmedal Hauge og musikerne i Ytre Suløens Jassensemble og The Brazz Brothers.

Musikken dyrkes fortsatt på stedet, som har både skole- og voksenkorps.

Langevåg kirke ble påbegynt i 1940, og sto pga. krigen ikke ferdig før i 1948. Det er en stenkirke, som ligger på Steinhaugen. Arkitekt var Øyvin Berg Grimnes.

Herrefotballaget til Langevåg IL spiller i 4. divisjon. Fotballaget har produsert flere talenter gjennom tidene, blant annet Magne Fylling, Trond Fylling (Bryne-Sogndal), og Trond Helgesen (Sogndal-Hødd). I tillegg har Langevåg IL en flott discgolf-bane, hvor blant annet Euro Tour 2010 ble arrangert.

Fra Langevåg går det passasjerbåt, 7 minutter til Ålesund sentrum,[trenger referanse] mens det med bil tar ca. 30 minutter å kjøre til byen. Det tar ca. 20 minutter til handelssenteret på Moa. Langevåg har et svømmebasseng som holder 33 grader på Røde Kors-huset, og bygdekino med visning en gang hver fjortende dag.

Langevåg har nå vokst kraftig og har litt over 4500 innbyggere. Bygda har dagligvarebutikker, restaurant, bensinstasjon, bilverksted, trelasthandel, cementvareutsalg, blomsterbutikker, gavebutikk, optiker, sportsbutikk og en klesforretning. Det finnes også et stort fabrikkutsalg, fjell-løyper og lysløyper, kafé og museum.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

En av de mest moderne sildoljefabrikkene i landet, Vedde Sildoljefabrikk AS, ligger på Vedde ved Langevåg. Tekstilbedriften O.A. Devolds Sønner, som er kjent for alt fra strikkegensere til ullundertøy, holder også til i Langevåg. Devold AMT produserer komposittmatriale til blant annet bruk i vindmøller. Aannø møbler lager kvalitetsmøbler som blant annet den kjente Beito-serien.

O.A.Devold flyttet i 1868 deler av virksomheten fra Ålesund til Langevåg og etablerte spinneri der vannkraften i en liten elv ble utnyttet. Fabrikken ble etterhvert den største i fylket og var vesentlig for Langevågs vekst.[1][2] Devolds fabrikk i Ålesund brant ned i 1904.[3] Da Devold etablerte seg i Langevåg var det bare noen gårder i området.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ratvik, Hans (1937). Borgund kommune, 1837–1937: minneskrift. Ålesund: [Kommunen]. 
  2. ^ Grytten, Harald (1938-) (1985). Ålesund og Sunnmøre. Ålesund: Nordvest. ISBN 8290330294. 
  3. ^ Grytten, Harald (1997). Byleksikon. [Ålesund]: Sunnmørsposten forl. ISBN 8291450056. 
  4. ^ Bruaset, Oddgeir (1944-) (1999). Sunnmøre og sunnmøringen. [Oslo]: Samlaget. ISBN 8252153380. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]