Langevåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Langevåg, Ålesund i bakgrunnen.

Langevåg er kommunesenteret i Sula kommune, og ligger i enden av veien på nordsiden av øyen. Stedet er mest kjent for å ha fostret mange musikere som Olga Marie Mikalsen, Nils Petter Molvær, Ragnvald Weddegjerde, Robert Post og musikerne i Ytre Suløens Jassensemble og The Brazz Brothers.

Musikken dyrkes fortsatt på stedet, som har både skole- og voksenkorps.

Langevåg kirke ble påbegynt i 1940, og sto pga. krigen ikke ferdig før i 1948. Det er en stenkirke, som ligger på Steinhaugen. Arkitekt var Øivin B. Grimnæs.

Herrefotballaget til Langevåg IL spiller i sunnmørsk 3. divisjon, og kom i 2004 på fjerdeplass i tabellen. Fotballaget har produsert flere talenter gjennom tidene, blant annet Magne Fylling, Trond Fylling (Bryne-Sogndal) og Trond Helgesen (Sogndal-Hødd). I tillegg har Langevåg IL en flott discgolf bane, hvor blant annet Euro Tour 2010 ble arrangert.

Fra Langevåg går det passasjerbåt, 7 minutter til Ålesund sentrum, mens det med bil tar ca. 25 minutter å kjøre til byen.Det tar ca. 20 minutter til handelssenteret på Moa. Langevåg har et svømmebasseng som holder 33 grader på Røde Kors huset, og bygdekino med visning en gang hver fjortende dag.

Langevåg har nå vokst kraftig og har litt over 4500 innbyggere. Bygda har dagligvarebutikker, restaurant, bensinstasjon, bilverksted, trelasthandel, cementvareutsalg, blomsterbutikker, gavebutikk, sportsbutikk og en klesforretning. Det finnes også et stort fabrikkutsalg, kafé og museum.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

En av de mest moderne sildoljefabrikkene i landet, Vedde Sildoljefabrikk AS, ligger på Vedde ved Langevåg. Tekstilbedriften O.A. Devolds Sønner, som er kjent for alt fra strikkegensere til ullundertøy, holder også til i Langevåg. Devold AMT produserer komposittmatriale til blant annet bruk i vindmøller. Aannø møbler lager kvalitetsmøbler som blant annet den kjente Beito-serien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 62°26′27,899″N 6°11′35,516″Ø