Flåm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°51′49,172″N 7°6′57,319″Ø

Parti fra Flåm.
Flåm kirke ligger ved Flåmselvi oppe i Flåmsdalen.

Flåm er en bygd i Aurland kommune i Sogn og Fjordane fylke. Flåm ligger innerst i Aurlandsfjorden.

Flåm har ca 400 innbyggere, og består for det meste av spredt trehusbebyggelse. Gjennom Flåmsdalen renner Flåmselvi, som stammer fra Omnsbreen nord for Hardangerjøkulen.

Næringsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Flåm mottok i 2016 240.000 cruisepassasjerer på dagsbesøk, noe som gjør stedet til en av Norges største cruisehavner. Noen av verdens største cruiseskip har vært i Flåm, så som RMS «Queen Mary 2» og «Independence of The Seas».[trenger referanse]

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Flåm er særlig kjent for Flåmsbana som går mellom Flåm ved fjorden og Myrdal stasjon på Bergensbanen. Flåmsbana er kjent for sin bratte oppstigning. Den stiger fra 2 moh. Flåm stasjon til 870 moh. Myrdal stasjon på 17 kilometer. Det er en stigning på 5,1%, maksimal stigning er sør for Dalsbotn, 5,5%.[trenger referanse] Fra banen er det utsikt over Flåmsdalen. På Berekvam stasjon er det kryssningsspor der togene fra Flåm og Myrdal kan krysse hverandre. Toget tar et opphold ved Kjosfossen.

Flåm og Flåmsdalen i kunst[rediger | rediger kilde]

Kjente personer og demonym[rediger | rediger kilde]

Aurlending er et av demonymene.

Flåm er også fødestedet til den norske dikteren og forfatteren Per Sivle.

Kilder[rediger | rediger kilde]


Sogn og FjordanestubbDenne Sogn og Fjordanerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.