Borg bryggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flasketiketter på øl fra Borg bryggeri

Borg bryggeri var tidligere et frittstående bryggeri i Sarpsborg. Bryggeriets historie strekker seg helt tilbake til 1855 da Lande Gaard og Bryggeri ble etablert med kjøpmann Hans Hafslund. De startet å produsere "Det bayerske ølet". Dette var nytt her i landet, men det utkonkurrerte det hjemmebryggede ølet. I 1860 hadde bryggeriet allerede produsert 200 000 flasker. I dag produseres dette antall flasker på 8 timer.

Hafslund var en svært god handelsmann med en rekke virksomheter. I skatteligningene fra 1885 viser det at han var den rikeste håndverkeren i Sarpsborg.

I 1989 fusjonerte Fredrikstad bryggeri og Borg bryggerier. Det hadde vært mye motgang og de måtte være konkurransedyktige for å kunne overleve. Ved at de fusjonerte med Fredrikstad Bryggeri kunne de samarbeide utover fylkesgrensene, og i 1997 ble bedriften nok en gang fusjonert, denne gang med Hansa bryggeri i Bergen. Det nye navnet til de to sammenslåtte selskapene ble Hansa Borg Bryggerier AS.

Ved fusjonen med Hansa bryggeri var Borg en familiebedrift med Per Egenæss som leder. Det var vanskelig å inngå en fusjon med Hansa for Per Egenæss. Han ønsket at familien Egenæss skulle fortsette å ha kontrollen, slik det hadde vært siden 1905. Han måtte til slutt gi etter. Han ønsket å beholde minst 50% eierandel ved fusjonen. Under disse omstendighetene og forhandlingene døde Per Egenæss i 2002. Noen måneder senere fikk Borg Invest 60 prosent eierandel som ble sett på som en seier for dem. I 2011 kjøpte Borg Invest seg ytterligere opp og har nå en eierandel på 75 prosent.

Området[rediger | rediger kilde]

Borg øl har en sterk posisjon i hjemmemarkedet Østfold, og de siste årene har bryggeriet hatt økende omsetning på resten av Østlandet, både i dagligvarehandelen og i utelivssektoren.

Ølbrygget[rediger | rediger kilde]

Ølet fra Borg bryggeri er brygget etter Renhetsloven av 1516, – og fremstilles av råstoffene malt, humle, gjær og vann.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]