Kalbakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kalbakken
Kalbakkbrua der Kalbakkveien krysser Alnaelva, 2011
Beliggenhet
Kart
Kalbakken
59°56′58″N 10°52′11″Ø

Kalbakken er et strøk i bydel Grorud i Oslo. Mot vest ligger Bredtvet, mot sør er Nordtvet, mot øst er Grorud og mot nord går og danner grensen mot Rødtvet. Grorudbanen har hatt stopp ved Kalbakken stasjon siden 1966. Området er preget av blokkbebyggelse med lommer av eneboliger, tomannsboliger og rekkehus, samt noe næringsbygg, som Kalbakken Nærsenter med blant annet matbutikker, spisesteder og treningsstudio.

En av landets eldste steinhvelvbruer, Kalbakkbrua, fra ca. 1790, ligger her, og førte den gamle Trondheimsveien over Alnaelva.[1][2] Som en del av arbeidet med å åpne Alnaelva og anlegge turstier langs elveløpet er det opprettet et lite amfi ved Kalbakkbrua.

Nedre Kalbakkvei krysser Kalbakken nord-sør, og binder til Østre Aker vei og ved Lindeberg. Fra vest mot øst gjennom området går Kalbakkveien fra Nedre Kalbakkvei til Groruddveien.

Kjente personer fra Kalbakken[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kalbakken Bru». www.oppdaggroruddalen.no. Oppdag Groruddalen - en kulturhistorisk guide. Besøkt 29. januar 2021. 
  2. ^ Brynildsen, Ivar (23. juni 2011). «Byantikvarene falt pladask for dalen». Nettavisen (norsk). Besøkt 29. januar 2021. «BYBRO: Kalbakken bru er virkelig et syn for både antikvarer og alle andre.»