Schous Bryggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°55′8,2056″N 10°45′37,710″Ø Schous Bryggeri hadde sin opprinnelse i et bryggeri som Johannes Thrane grunnla rundt 1800. Jørgen Young eide bryggeriet en periode før det ble kjøpt av Christian Julius Schou (17921874) i 1837 [1]. Bryggeriet ble drevet flere forskjellige steder i Oslo, men i 1873 ble virksomheten lagt til et nybygd anlegg på Schousløkken i Trondheimsveien 2. Schous Bryggeri overtok Foss Bryggeri i 1917 da Foss Bryggeri ikke fikk råvarer fra Tyskland under første verdenskrig. I 1962 gikk Schous Bryggeri sammen med Frydenlund Bryggerier til De sammensluttede bryggerier. Selskapene fusjonerte i 1977 med navnet Frydenlund Schous Bryggeri. I 1978 ble selskapet overtatt av Nora Industrier som også eide Ringnes Bryggeri og Nora Mineralvann. Schous Bryggeri var landets eldste eksisterende bryggeri da virksomheten ble avviklet 1981 [2].

Schous Bryggeri i dag[rediger | rediger kilde]

Schous Bryggeri i Trondheimsveien i Oslo slik det fremsto i 2012. Bryggeriet ble nedlagt i 1981.

Kvartalet som bryggeriet lå i er i større grad vernet av byantikvaren, og dette har sørget for en god bevaring av store deler av det originale bryggeriet. Kvartalet domineres av store industribygg fra forrige århundre i teglstein, kombinert med nyere moderne lokaler. Frem til 2005 var Handelshøyskolen BI en av de største leietagerne, med blant annet Norges Markedshøyskole sentralt plassert i kvartalet. Flere kommunale virksomheter har hatt og har fremdeles sine kontorlokaler i kvartalet, deriblant Vann- og avløpsetaten, og Eiendoms- og byfornyelsesetaten. Trondheimsveien 2 eies av KLP[3]. Schouskjelleren Mikrobryggeri holder fra 2010 til i kjelleren [4].

Kulturbryggeriet[rediger | rediger kilde]

Oslo kommune har i lengre tid ønsket å etablere et «kultur-kvartal» i Oslo, som gir kulturlivet i Oslo et samlingspunkt. Under prosessen med å peke ut et potensielt lokale for et rockemuseum i Oslo, ble etter hvert både kulturlivet og politiske krefter enige om Schous-kvartalet som et velegnet sted. Rockemuseumet ble til slutt valgt lagt til Namsos, men private initiativ ønsker fremdeles å starte et privat museum i lokalene i Schous Bryggerier.

Foruten et opplevelsessenter for norsk rock, er det også flere andre musikkrelaterte tiltak på tegneblokken. Kommunen ønsker å bruke Vørterhuset til øvingslokaler tilrettelagt for alle typer instrumentalister – band og solo-utøvere. Et annet treffpunkt for musikere – «Schous Corner» – er en brun pub som har hatt live musikk året rundt i et utall år. Bygget «Schous Corner» ligger i er vernet, men på grunn av større setningsskader i strukturen ønsker man å rive og bygge opp igjen bygget på bedre fundament, og fortsette pub-driften. En privat musikkskole er under oppbygging, og musikkforretningen Imerslund Musikk har allerede åpnet ny butikk i et av de eldste byggene i kvartalet.

Schous kulturbryggeri er en stor kultursatsing i Oslo, der deler av tidligere Schous bryggeri skal omdannes til et levende kulturkvartal. Fire prosjekter skal holde hus i Schous kulturbryggeri:

  • Riksscene for nasjonal og internasjonal folkemusikk, joik og folkedans
  • Kulturstasjon med dans, teater og billedkunst for barn og unge.

Staten har ansvar for riksscenen for folkedans og folkemusikk. Oslo kommune har ansvar for de øvrige tre prosjektene. Det legges opp til et utstrakt bruk av fellesfunksjoner, slik at Schous kulturbryggeri skal fremstå som en stor kulturinstitusjon. Deler av virksomheten skal inn i de gamle bryggeribygningene, men det skal også reises et moderne nybygg i bakgården.

Schous kulturbryggeri er organisert som et prosjekt i Kultur- og idrettsetaten, ledet av en styringsgruppe utnevnt av byrådet i Oslo. Øvingshotellet og Kulturstasjonen var klare for åpning i 2008, men resten av Schous kulturbryggeri stod klart i 2010 [5].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christian Schou i Norsk biografisk leksikon
  2. ^ Offenberg (red.) A/S Schous bryggeri. 150 år 1821-1971. Beregningen om de siste 50 år 1921-1971. Schous bryggeri 1971
  3. ^ Schous Bryggeri KLP eiendom
  4. ^ Schouskjelleren Mikrobryggeri
  5. ^ Schous Kulturbryggeri Hjemmeside