Schous Bryggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°55′8,2056″N 10°45′37,710″Ø

Logo
Schous Bryggeri fotografert rundt 1880.
Schous Bryggeri sett fra Trondheimsveien. Xylografi fra før 1893 av E. Dunker.

Schous Bryggeri hadde sin opprinnelse i et bryggeri som Johannes Thrane grunnla rundt 1800. Jørgen Young eide bryggeriet en periode før det ble kjøpt av Christian Julius Schou i 1837.[1][2] Youngs bryggeri lå opprinnelig i Fjerdingen og ble etter Schous overtagelse drevet her og flere forskjellige steder i Christiania. I 1873 ble virksomheten lagt til et nybygd anlegg på Schousløkken i Trondheimsveien 2.

Da Schou døde i 1874 ble virksomheten fortsatt av sønnen Halvor Schou. Han hadde arbeidet for bryggeriet i flere år, men rettet etterhvert sin interesse mer mot Hjula Væverier. Etter ham overtok sønnen, Christian Julius Schou, senere med svogeren Einar Westye Egeberg i den daglige ledelsen.[3] I 1898 ble bryggeriet solgt ut av familien, til Hugo Wetlesen og Hans von der Planitz. Wetlesen var bryggeriets administrative direktør, von der Planitz teknisk direktør.[3]

Schous Bryggeri overtok Christiania Bryggeri i 1916 og Foss Bryggeri i 1917. Samme år tok Mogens Kristian August Oppegaard over som bryggeriets leder etter von der Planitz.[4] I årene 1932 til 1967 var Egil Offenberg administrerende direktør for selskapet.[5]

I 1962 gikk Schous Bryggeri sammen med Frydenlund Bryggerier til De sammensluttede bryggerier. Selskapene fusjonerte i 1977 med navnet Frydenlund Schous Bryggeri. I 1978 ble selskapet overtatt av Nora Industrier som også eide Ringnes Bryggeri og Nora Mineralvann. Schous Bryggeri var landets eldste eksisterende bryggeri da virksomheten ble avviklet 1981.[6]

Senere bruk[rediger | rediger kilde]

Schous Bryggeri i Trondheimsveien i Oslo slik det fremsto i 2012. Bryggeriet ble nedlagt i 1981.

Kvartalet som bryggeriet lå i er i større grad vernet av byantikvaren, og dette har sørget for en god bevaring av store deler av det originale bryggeriet. Kvartalet domineres av store industribygg fra forrige århundre i teglstein, kombinert med nyere moderne lokaler. Frem til 2005 var Handelshøyskolen BI en av de største leietagerne, med blant annet Norges Markedshøyskole sentralt plassert i kvartalet. Flere kommunale virksomheter har hatt og har fremdeles sine kontorlokaler i kvartalet, deriblant Vann- og avløpsetaten, og Eiendoms- og byfornyelsesetaten. Trondheimsveien 2 eies av KLP[7]. Schouskjelleren Mikrobryggeri holder fra 2010 til i kjelleren [8].

Kulturbryggeriet[rediger | rediger kilde]

Oslo kommune har i lengre tid ønsket å etablere et «kultur-kvartal» i Oslo, som gir kulturlivet i Oslo et samlingspunkt. Under prosessen med å peke ut et potensielt lokale for et rockemuseum i Oslo, ble etter hvert både kulturlivet og politiske krefter enige om Schous-kvartalet som et velegnet sted. Rockemuseumet ble til slutt valgt lagt til Namsos, men private initiativ ønsker fremdeles å starte et privat museum i lokalene i Schous Bryggerier.

Foruten et opplevelsessenter for norsk rock, er det også flere andre musikkrelaterte tiltak på tegneblokken. Kommunen ønsker å bruke Vørterhuset til øvingslokaler tilrettelagt for alle typer instrumentalister – band og solo-utøvere. Et annet treffpunkt for musikere – «Schous Corner» – er en brun pub som har hatt live musikk året rundt i et utall år. Bygget «Schous Corner» ligger i er vernet, men på grunn av større setningsskader i strukturen ønsker man å rive og bygge opp igjen bygget på bedre fundament, og fortsette pub-driften. En privat musikkskole er under oppbygging, og musikkforretningen Imerslund Musikk har allerede åpnet ny butikk i et av de eldste byggene i kvartalet.

Schous kulturbryggeri er en stor kultursatsing i Oslo, der deler av tidligere Schous bryggeri skal omdannes til et levende kulturkvartal. Fire prosjekter skal holde hus i Schous kulturbryggeri:

 • Riksscene for nasjonal og internasjonal folkemusikk, joik og folkedans
 • Kulturstasjon med dans, teater og billedkunst for barn og unge.

Staten har ansvar for riksscenen for folkedans og folkemusikk. Oslo kommune har ansvar for de øvrige tre prosjektene. Det legges opp til et utstrakt bruk av fellesfunksjoner, slik at Schous kulturbryggeri skal fremstå som en stor kulturinstitusjon. Deler av virksomheten skal inn i de gamle bryggeribygningene, men det skal også reises et moderne nybygg i bakgården.

Schous kulturbryggeri er organisert som et prosjekt i Kultur- og idrettsetaten, ledet av en styringsgruppe utnevnt av byrådet i Oslo. Øvingshotellet og Kulturstasjonen var klare for åpning i 2008, men resten av Schous kulturbryggeri stod klart i 2010 [9].

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Else Boye. «Christian Schou». Norsk biografisk leksikon. Besøkt 24. mai 2019. 
 2. ^ Egil Offenberg side 12
 3. ^ a b Egil Offenberg side 14
 4. ^ Egil Offenberg side 15
 5. ^ Egil Offenberg side 84
 6. ^ Knut Are Tvedt side 498
 7. ^ Schous Bryggeri KLP eiendom
 8. ^ «Schouskjelleren Mikrobryggeri». Arkivert fra originalen 10. august 2016. Besøkt 13. august 2016. 
 9. ^ Schous Kulturbryggeri Hjemmeside

Litteratur[rediger | rediger kilde]