Nedstrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nedstrand
LandNorges flagg Norge
FylkeRogaland
KommuneTysvær
Postnummer5560 Nedstrand
Areal0,38 km²
Befolkning232[a]
Bef.tetthet610,5 innb./km²
Høyde o.h.2 meter
Kart
Nedstrand
59°20′46″N 5°51′19″Ø

Nedstrand er et tettsted i Tysvær kommune i Rogaland. Tettstedet har rundt 950 innbyggere per 1. januar 2015, og ligger ved Nedstrandsfjorden. Stedet er et turmål med mange fjelltopper og skoger. Den høyeste toppen er Lammanuten som er 630 moh, deretter følger Skrubburdnuten på 591 og Stølanuten på 577 moh.

Nedstrand sogn[rediger | rediger kilde]

Nedstrand kyrkje ligger i Hinderåvåg, som også er bosted for sognepresten i Nedstrand sogn – som i praksis utgjør gamle Nedstrand kommune.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nedstrand var egen kommune fram til 1964, og hadde ved sammenslåingen da den nye storkommunen Tysvær ble etablert, drøyt 1 000 innbyggere. Fram til 1970-årene hadde Nedstrand sentrum flere forretninger, foruten lensmannskontor, bakeri, postkontor og bank. Både bankfilialen og postkontoret ble nedlagt i 1990-årene. Det er fortsatt tre landhandlerier i drift i det gamle kommunesenteret, alle tre tilknyttet Joker-kjeden, i tillegg til legekontor.

Utdanning og helse[rediger | rediger kilde]

Det er en barne- og ungdomsskole, Det finnes videregående skole Tveit Videregående skule, barnehage og sykehjem i Hinderåvåg. I Hinderåvåg er det også en dagligvareforretning med Post i Butikk.

Fritidsaktiviteter[rediger | rediger kilde]

I Hinderåvåg ligger også idrettsanlegget med en stor ballbinge, en grusbane og en ny kunstgressbane. Det er også et bygdehus med svømmebasseng og en innebane. Det blir ofte brukt til fester og turneringer. Soknatun som ligger rett utenfor Hinderåvåg, blir ofte brukt til ungdomskvelder og møter.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Nedstrand høyt og lavt klatrepark ligger sentralt i hidervåg ved tveit vgs. om somrene er Nedstrand full av turister som bla.t vil gå en tur opp til «himakånå» og som har hytter eller leier hytter.