Liste over helikopterulykker i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over helikopterulykker i Norge er en kronologisk oversikt over ulykker med helikoptre i Norge.

Dato Ulykkessted Helikoptertype Type operasjon Antall passasjerer /
besetning
Omkomne/
alvorlig skadet/
uskadet
Årsaksfaktorer Referanse
1953-11-1010. november 1953 Dal stasjon i Akershus Bell 47D-1 -/- (-) 0/0/- Nødlanding Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971[1]
1953-11-1414. november 1953 Stavanger lufthavn Sola Bell 47D-1 Prøveflyging -/- (-) 0/0/- Helikopteret startet å rotere til høyre rett etter start
Halerotorsvikt etter brudd i en bolt
Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971[2]
1955-01-1717. januar 1955 I sjøen ved Stavanger lufthavn Sola Bell 47D-1 -/- (-) 0/0/- Helikopteret tippet framover under vannlanding Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971[3]
1956-01-2323. januar 1956 Bjørndalen, ved Tonstad i Vest-Agder Bell 47G 0/2 (2) 2/0/0 Kollisjon med løypestreng Sola Flystasjon[4]
1956-12-2727. desember 1956 Soløyvatnet ved Bodø i Nordland Bell 47D-1 -/2 (2) 0/1/1 Kollisjon med ledningsspenn og tok fyr Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971[5]
1957-03-1515. mars 1957 Gamle Rygge flyplass Bell 47D-1 -/- (-) 0/0/- Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971[6]
1958-05-011. mai 1958 I sjøen 2 kn nordvest av Trolla i Trøndelag Bell 47D-1 Ambulanse -/2 (2) 2/0/0 Styrtet i havet og tok fyr
Muligens kraftig turbulens
Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971[7]
1965-02-099. februar 1965 Kjeller flyplass, Akershus Kjeller PK X-2 Prøveflyging 0/1 (1) 0/1/0 - Kjeller PK X-2
1973-07-099. juli 1973 Nordsjøen, 80 nm sør-sørvest for Stavanger lufthavn Sola Sikorsky S-61N Offshoreflyging 15/2 (17) 4/1/12 Nødlanding på sjøen
Teknisk svikt i halerotorinstallasjonen trolig pga korrosjon
Start Rotoren[8]
1977-04-2929. april 1977 Ved Håstein, Rogaland Westland Sea King Prøveflyging 0/3 (3) 3/0/0 Fremmedobjekt ødela halerotor Trygg havet[9]
1977-11-2323. november 1977 Nordsjøen, 45 nm sør-sørvest for Stavanger lufthavn Sola Sikorsky S-61N Offshoreflyging 10/2 (12) 12/0/0 Kolliderte med sjøen i høy hastighet og lav gjennomsynking
Ukjent
Kulturminne Ekofisk[10]
1978-06-2626. juni 1978 Nordsjøen, 85 nm vest-nordvest for Bergen lufthavn, Flesland Sikorsky S-61N Offshoreflyging 16/2 (18) 18/0/0 Falt i sjøen fra 1 000 fots høyde
Teknisk svikt førte til at et hovedrotorblad falt av
Nordsjø-ulykken 1978
SHT 1980-01
1979-07-3131. juli 1979 14 km nordvest for Sola Bell 212 Prøveflyging 0/3 (3) 0/3/0 Nødlanding på sjøen
Tap av turtall og kontroll under autorotasjon
Selskapets opplegg for valg av prøveflyger sviktet
SHT 1980-04
1979-08-099. august 1979 Vrangpeisbreen, Svalbard AgustaBell 206B Passasjerflyging 1/1 (2) 1/1/0 Kollisjon med terrenget
Tap av kontroll
Reduserte visuelle referanser
SHT 1980-06
1979-11-2020. november 1979 Eksingedalen, Hordaland Aerospatiale SA 315B Lama Underhengende last 0/1 (1) 1/0/0 Kollisjon med høyspentledning SHT 1980-03
1982-04-2222. april 1982 Mjåstein ved Sirdalsvannet, Vest-Agder Westland Sea King Trening 0/5 (5) 0/0/5 Kollisjon med høyspentledning Sola Flystasjon[11]
1983-04-1919. april 1983 M/S Buchentaur Bell 212 Offshoreflyging 4/2 (6) 0/0/6 Rullet over på siden under start fra helikopterdekk på skip
Dynamisk rullefenomen etter at høyre meie hektet seg i nettet
SHT 1984-01
1983-12-077. desember 1983 Kobbvatnet, Nordland Bell 205A-1 Passasjerflyging 4/1 (5) 0/5/0 Delvis kontrollert nødlanding
Vann i hydraulikksystemet frøs og gjorde kontrollene meget tunge å bevege
Rutine med bruk av varmeovn i kabinen under parkering
SHT 1985-06
1985-02-2525. februar 1985 Salsnes, Foldafjorden i Trøndelag Hughes 500HE Overføring 0/1 (1) 1/0/0 Kollisjon med sjøen
Sannsynligvis mangel på drivstoff
Lite søvn/hvile og mat
SHT 1985-08
1986-11-1010. november 1986 Ved Kristivatnet, Nordland Westland Sea King Trening 1/5 (6) 1/0/5 Kollisjon med høyspentledning Trygg havet[12]
1986-12-1313. desember 1986 Bøneset, Norkyn i Finnmark Agusta Bell 206B Passasjerflyging 2/1 (3) 3/0/0 Kollisjon med terrenget
Sannsynligvis tap av kontroll
Reduserte visuelle referanser under mørkeflyging i snøbyger
SHT 1988-03
1987-08-2222. august 1987 Åsgardfonna, Svalbard Eurocopter AS 350B1 Passasjerflyging 3/1 (4) 1/2/1 Kollisjon med terrenget
Feilbedømming av høyde under flyging over konturløst terreng (isbre)
Manglende bruk av barometrisk høydemåler
Radiohøydemåler ikke installert
SHT 1989-07
1987-11-2424. november 1987 Fokstua, Dovrefjell i Oppland MBB BO 105C Ambulanse 0/3 (3) 3/0/0 Kollisjon med terrenget, brann
Sannsynligvis tap av kontroll
Reduserte visuelle referanser under mørkeflyging i snøbyger
SHT 1989-01
1988-04-022. april 1988 Ved Tyin, Oppland Westland Sea King Ambulanse 0/6 (6) 0/1/5 Kollisjon med terrenget (isen) Trygg havet[13]
Aftenposten 6. april 1988
1988-07-1515. juli 1988 Nordsjøen, 70 nm sørvest for Sola Eurocopter AS 332L Super Puma Offshoreflyging 16/2 (18) 0/0/18 Nødlanding på sjøen etter tap av forkantskinne på ett hovedrotorblad
Mangelfull reparasjon av bladet
Upresis vedlikeholdsdokumentasjon
Aftenposten 16. juli 1988
1990-10-033. oktober 1990 Alden i Askvoll, Sogn og Fjordane Bell 214ST Sivil SAR 1/4 (5) 5/0/0 Kollisjon med terrenget
Navigasjonsproblemer pga utilstrekkelig trening, utstyr, planlegging og gjennomføring av oppdraget.
SHT 1992-01
1990-10-1111. oktober 1990 35 km nordvest for MasiFinnmarksvidda Agusta Bell 206B Passasjerflyging 1/1 (2) 2/0/0 Kollisjon med terrenget
Reduserte visuelle referanser under mørkeflyging i tåke
SHT 1991-04
1991-01-044. januar 1991 Ved Koppang i Hedmark MBB BO 105C Ambulanse 1/3 (4) 4/0/0 Kollisjon med kraftledning i 60 m høyde
Reduserte visuelle referanser under mørkeflyging og lavt skydekke
Redningsmannen satt vendt bakover for å delta i pasientbehandling
SHT 1991-03
1991-03-2727. mars 1991 Mimerbukta ved Pyramiden, Svalbard Mil Mi-8 Passasjerflyging 0/3 (3) 2/1/0 Kollisjon med terrenget
Tap av kontroll under avbrutt landing i dårlig vær
SHT 1991-06
1991-05-2121. mai 1991 Ved Grimstad, Aust-Agder Westland Sea King Prøveflyging 0/7 (7) 0/0/7 Motorstopp på to motorer
Nødlanding i sjøen med påfølgende kantring
Aftenposten 22. mai 1991
1991-08-1010. august 1991 Ekofiskfeltet Bell 212 Underhengende last 0/3 (3) 3/0/0 Helikopteret kom bort i flammetårnet under monteringsarbeid
Manglende utvendige referanser
Manglende trening av besetningen for oppdragstypen
Flere organisatoriske forhold
SHT 1992-02
1993-05-1010. mai 1993 Skålvik i Møre og Romsdal Hughes 500E Underhengende last 0/1 (1) 0/0/1 Hard landing
Vortex ring under nedsetting av last
Lite erfaring
SHT 1993-03 (Bulletin)
1993-09-2929. september 1993 Frondalen, Aurland i Hordaland Hughes 300C Overføring 1/1 (2) 2/0/0 Kollisjon med løypestreng i 40-50-m høyde
Flyging under tillatt minstehøyde
Løypestrengen var ikke merket i terreng eller på kart
SHT 1994-04
1993-09-1414. september 1993 Odda, Hordaland Aerospatiale SA 315B Lama Underhengende last 0/1 (1) 1/0/0 Motorstopp etter feil i drivstoffventil
Elektrisk utløsning av lastekrok var ikke armert
Langlineteknikk gjorde at muligheten for en vellykket autorotasjon var begrenset
SHT rapport 1994-10
1994-07-1414. juli 1994 Nerskogen, Trøndelag Hughes 500E Overføring 0/1 (1) 0/0/1 Utmattingsbrudd i en bolt førte til at halerotor falt av under start i ca. 20-m høyde
Utmattingsbruddet oppstod etter skade på bolten trolig påført ved vedlikehold
SHT 1995-02
1994-08-011. august 1994 Ås i Akershus Bell 206B Jet Ranger III Overføring 1/1 (2) 0/0/2 Svikt i en limfuge i halerotorakslingen førte til at halerotoren stoppet
Limfugen sviktet trolig pga en designsvakhet
Vedlikeholdsrutinene var ikke egnet til å oppdage slik svikt i en limfuge i tide
SHT 1996-01
1995-05-011. mai 1995 Tangsrød, Vestfold Hughes 500E Trening 0/2 (2) 0/0/2 Hovedrotor kuttet halebommen under trening på motorstopp i hover
Tippebevegelse framover ble forsøkt kompensert med for mye cyclicstikke bakover
Underlaget var bløtt
SHT 1995-15 (Bulletin)
1996-01-1818. januar 1996 Nordsjøen 40 nm sørvest for Sola AS332 L1 Offshoreflyging 16/2 (18) 0/0/18 Kontrollert nødlanding på sjøen etter at det oppstod kraftige vibrasjoner
Vibrasjonene var forårsaket av at forkantskinnen på ett hovedrotorblad åpnet seg
Svakheter i tilvirkning, montering og reparasjon av forkantskinnen
Selskapets vedlikeholdsprogram fanget ikke opp slike svakheter
SHT 1998-02
1996-03-1818. mars 1996 Wijdefjorden, Svalbard Eurocopter AS332L Super Puma Trening 2/5 (7) 0/2/5 Kollisjon med terrenget
Tap av kontroll under manøvrering i lav høyde
SHT 1998-03
1996-05-1515. mai 1996 Gildeskål i Nordland Bell 206B Jet Ranger III Reindriving 1/1 (2) 2/0/0 Kollisjon med kraftledning i 38 m høyde
Ledningen var ikke fysisk merket, men merket på kartet
Flying under tillatt minstehøyde
SHT 1996-10
1996-07-2525. juli 1996 Meråker, Trøndelag Hughes 500HS Reindriving 0/2 (2) 0/0/2 Hovedrotor skadet av bagasje under utlasting SHT 1997-02 (Bulletin)
1996-10-1414. oktober 1996 Vevring Førdefjorden i Sogn og Fjordane Eurocopter SA 365N Dauphin 2 Ambulanse 0/4 (4) 4/0/0 Kollisjon med fjordspenn i ca. 95 m høyde
Uklarhet om bestemmelsessted
Mørk, måneløs natt
Fartøysjefen var velkjent med spennet, kollisjonen kan ha vært resultat av desorientering eller ren forglemmelse
Betingelser og forhold for planlegging før luftambulanseoppdrag var ikke optimalt lagt til rette
Besetningssammensetning og samtrening ikke tilstrekkelig for oppdragets vanskelighetsgrad
SHT 2000-17
1997-04-055. april 1997 Skøelvdalen, Sørreisa i Troms Eurocopter AS 350B2 Passasjerflyging 1/1 (2) 0/0/2 Helikoptret skadet på bakken under avbrutt start
Det oppstod uvanlige vibrasjoner grunnet aerodynamiske forhold flygeren ikke var kjent med
Topografien på landingsstedet medvirket til at vibrasjonene oppstod
SHT 1999-03
1997-06-055. juni 1997 Lindås, Hordaland Aerospatiale SA 315B Lama Trening 0/2 (2) 0/0/2 Helikopteret veltet på siden under trening på motorstopp i hover
Eleven driftet mot høyre under landingen
Underlaget var bløtt og uegnet
SHT 1997-20 (Bulletin)
1997-08-3030. august 1997 Tennvatnet, Hamarøy i Nordland Eurocopter AS 350B2 Lasteflyging 0/1 (1) 0/0/1 Plastsekk blåste opp i hovedrotor ved innlasting på bakken SHT 1997-32 (Bulletin)
1997-09-088. september 1997 Ved Norne, Norskehavet, 100 nm vest-nordvest for Brønnøysund Eurocopter AS332 L1 Super Puma Offshoreflyging 10/2 (12) 12/0/0 Falt i sjøen fra ca 2 000 fots høyde
Tretthetsbrudd i overføring mellom motor og girboks
Svikt i sikkerhetssystem for motorkontroll
Eksplosjon av motorens tubinskive
Kontrollstag kuttet
Norneulykken
SHT 2001-47
1997-09-2626. september 1997 Snadden ved Storelva, Buskerud Robinson R44 Astro Passasjerflyging 3/1 (4) 0/0/4 Kollisjon med kraftledning i 10 m høyde under utflyging etter start
Feil teknikk benyttet ved start og utflyging
SHT 1998/01
1997-10-3131. oktober 1997 Stavanger lufthavn Sola Eurocopter AS332 L2 Super Puma Trening 0/2 (2) 0/0/2 Traff rullebanen etter delvis tap av kontroll under avbrutt innflyging
Gjennomførte trening på ILS med en motor og autopilot ute av drift under marginale værforhold
SHT 1999-12 (Bulletin)
1998-08-055. august 1998 Kunna, Meløy i Nordland Bell 214B-1 Overføring 1/1 (2) 2/0/0 Kollisjon med kabelbane i ca. 30 m høyde
Flyging under tillatt minstehøyde
SHT 1999-04
1999-02-2626. februar 1999 Hafjell, Øyer i Oppland Eurocopter AS 355 F1 Ecureuil 2 Passasjerflyging 0/1 (1) 0/0/1 Helikopteret skled baklengs på bakken og veltet delvis utfor en skråning
Landingsplassen skrånet bakover
Landingsplassen hadde ikke tilstrekkelig friksjon
SHT 1999-24 (Bulletin)
1999-05-1717. mai 1999 I 800 fot ved Brokskar Straumsfjorden i Troms Eurocopter SA 365N Dauphin 2 Ambulanse 0/3 (3) 0/0/3 Helikopteret kom inn i kraftig turbulens og mistet storparten av haleflate og halefinner
Designkriteria dekker ikke fullt ut denne type konstruksjon
Mulig svekket struktur fra tidligere
Ettersynsmetoder utilstrekkelige til å oppdage svakheter
Slike komposittstrukturer svekkes med elde
SHT 2005-25
1999-07-1919. juli 1999 Songa i Telemark Bell 206B-3 Jet Ranger Underhengende last 0/1 (1) 0/0/1 Halerotor kom i kontakt med førerhus på lastebil under løft av hiv
Vindkast førte til vipp i helikopteret som hadde liten klaring til lastebilen
Det ble benyttet kort stropp
Fartøysjefen brukte hjelm
SHT 2000-70
1999-10-2222. oktober 1999 Engø brygge Tjømø i Vestfold Eurocopter AS 350BA Lasteflyging 0/1 (1) 0/0/1 Halerotor kom i kontakt med lekter
Løftet til hover med vind inn bak fra venstre
Overkompenserte med cyclic
SHT 2000-10
1999-11-066. november 1999 Låghellernuten, Hardangervidda i Hordaland Eurocopter AS 350B2 Passasjerflyging 3/1 (4) 2/2/0 Tap av motoreffekt under utklatring i stigende terreng
Autorotasjon fra lav høyde mislyktes
Uheldig valg av utflygingsprofil/trase
Årsaken til tap av motoreffekt ikke klarlagt
SHT 2003-19
1999-12-088. desember 1999 Ski flyplass i Akershus RotorWay International Exec 162F Trening 0/1 (1) 0/0/1 Halerotor tok i bakken under autorotasjonsøvelse
Fartøysjefen feilbedømte høyden under siste del av øvelsen
Autorotasjonstreningen utført til bakken
SHT 2000-15
2000-01-2323. januar 2000 Ved Hunndalen, Gjøvik i Oppland Robinson R44 Privatflyging 3/1 (4) 0/0/4 Tap av kontroll etterfulgt av nødlanding på vei
Uegnet innflygingsprosedyre med krapp sving
Tap av halerotoreffekt
Lavt erfaringsnivå
SHT 2000-29
2000-04-1313. april 2000 Rosendal i Hordaland Eurocopter AS 350B3 Underhengende last 0/1 (1) 0/0/1 Lasten kolliderte med en løypestreng og ble droppet
Strengen var umerket og ikke inntegnet på kart
Strengen ble ikke oppdaget ved rekognosering fra luften
SHT 2000-84
2000-06-055. juni 2000 5 km nord for Skinnarbu i Telemark Hughes 300C Trening 0/2 (2) 0/0/2 Havari under trening på motorbortfall
Motoren stoppet halvveis i autorotasjonen fra 1 000 fot
Tetthetshøyde (DA) på havaristedet 3 600 fot
Årsak til motorstoppen ikke klarlagt
SHT 2002-20
2000-10-1818. oktober 2000 Niavatn i Nordland Aerospatiale SA 315B Lama Lasteflyging 1/1 (2) 0/0/2 Hovedrotorbladene slo ned i en stein under nedstengning
Fartøysjefen feilbedømte avstand til og høyde på steinen
Regndråper på rutene
SHT 2001-43
2000-12-1414. desember 2000 Ved FisketjærnValdresflya i Oppland Hughes 500E Overføring 0/1 (1) 1/0/0 Helikopteret traff bakken med stor kraft
Helikopter observert lavt i vær med snøbyger og dårlig sikt
Sannsynlig tap av visuelle referanser under flygingen over snødekt konturløst terreng
SHT 2003-09
2001-06-077. juni 2001 Ved Takvatnet, Balsfjord, Troms Robinson R44 Astro Privatflyging 1/1 (2) 0/0/2 Helikopteret rullet over på siden under førevarslanding
Dynamisk rullefenomen kan ha medvirket da helikopteret driftet under settingen
SHT 2007-32
2001-06-2121. juni 2001 Ved Tuddal i Telemark Hughes 500E Underhengende last 1/1 (2) 0/1/1 Motorbortfall i 25 m hover over lasten
Vellykket autorotasjon ikke mulig fra så lav høyde
Motorstoppen skyltes trolig forurensing av ukjent opphav i motorens drivstoffsystem
SHT 2003-31
2001-07-3131. juli 2001 Kjellerholen i Akershus RotorWay International Exec 162F Privatflyging 1/1 (2) 0/0/2 Tap av kontroll ved start
Helikopterets tyngdepunktet var utenfor begrensningene
Sjekklisten før start gjennomført etter hukommelsen
Sjekklistepunktet om å flytte balansevekten ble glemt
SHT 2001-38
2001-10-1717. oktober 2001 Sandefjord lufthavn, Torp Hughes 300C Trening (Oppflyging) 0/2 (2) 0/0/2 Halen tok ned i bakken under utflatning i autorotasjon
180 graders autorotasjon initiert i 700 fot AGL
Hastigheten falt i svingen
Kontrollanten tok ikke over i tide
SHT 2002-32
2001-11-099. november 2001 Songa i Telemark Bell 204B Lasteflyging 0/1 (1) 0/0/1 Helikopteret tippet forover under forsøk på å løfte det raskt av bakken
Helikopteret landet på en liten platting
Plattingen var snødekket
Helikopteret skled sidelengs av plattingen
SHT 2002-70
2002-05-077. mai 2002 Ved Stalheim Hotel Eurocopter AS 350B1 Passasjerflyging -/- (-) 0/0/- Luftfartsulykke ved Stalheim Hotel, Opheim, med Eurocopter AS 350 B1, LN-OPP. Autorotasjon med betydelige materielle skader. Ingen personskader.

Problemer med turtallsregulering etter mekaniske skader internt i motor.

SHT 2013-04
2002-06-1010. juni 2002 Øvre Kalvvatn, Bindal i Nordland Eurocopter AS 350B2 Underhengende last 0/1 (1) 0/1/0 En storsekk viklet seg inn i halerotoren under flyging
Dette medførte tap av halerotoreffekt og reduserte hovedrotorturtallet
Lavt hovedrotorturtall medførte en meget hard autototasjonslanding
SHT 2003-43
2002-06-2828. juni 2002 Sandefjord lufthavn Torp Robinson R22 Trening 0/2 (2) 0/0/2 Hard landing i forbindelse med 180 graders autorotasjon
Tap av turtall og hastighet i svingen
Motorkraft ble ikke økt i tide til å gjenvinne turtall og stoppe gjennomsynkingen
SHT 2003-62
2002-07-1111. juli 2002 Ved Riasten Røros i Trøndelag Hughes 300C Reindriving 1/1 (2) 0/0/2 Helikopteret veltet etter hard landing i fjellterreng
Landingen skyltes tap av hovedrotorturtall
Helikopteret var på grensen av maksimal ytelse pga høy tetthetshøyde
SHT 2003-22
2002-08-1919. august 2002 Dale i Sogn og Fjordane Eurocopter AS 350B1 Underhengende last 0/1 (1) 0/0/1 Helikopteret slo halen i bakken under nedlegging av lasteline
Kastevinder i området
Kontrollproblemer trolig grunnet diverse aerodynamiske effekter
SHT 2004-03
2002-08-3030. august 2002 Harvasstua, Hattfjelldal i Nordland Eurocopter EC 120B Collibri Passasjerflyging 2/1 (3) 0/0/3 Tap av kontroll og helikopteret veltet ved landing
Uventet sterk vind i området
Lav fart på medvindslegg/sving til base kan ha medført vortex ring state
SHT 2004-13
2002-11-044. november 2002 Kvammen, Melhus i Trøndelag Eurocopter AS 350B2 Lasteflyging 0/1 (1) 0/0/1 Helikopteret dreide mot venstre da motoren ble kjørt opp under oppstart
Landingsplassen var ikke strødd, men iset og glatt
Halerotor hadde liten effekt da turtallet var for lavt
SHT 2003-21
2002-11-055. november 2002 17 nm sørvest for Stavanger lufthavn Sola Eurocopter AS332 L2 Super Puma Offshoreflyging 14/2 (16) 0/0/16 Helikopteret fikk kraftige vibrasjoner og nødlandet på et skip med helidekk som tilfeldigvis befant seg i nærheten
Vibrasjonene skyltes store skader på ett hovedrotorblad
Et pendellodd i rotorhodet hadde løsnet og truffet bladet
Utmattingsbrudd i bolten som holdt loddet
Utmattingsbruddet kan ha vært uløst av lavt tiltrekkingsmoment på bolten
SHT 2005-27
2003-04-2525. april 2003 Ullensvang i Hardanger, Hordaland Eurocopter AS 350B3 Kalking 0/1 (1) 0/0/1 Lasten kolliderte med en kraftledning og helikopteret kom ut av kontroll og havarerte
Fartøysjefen valgte å fly helikopteret lavt i transportfasen
Selskapet fulgte ikke egne prosedyrer med hensyn til inntegning av luftfartshindringer
SHT 2006-30
2003-07-044. juli 2003 Hellandsbygd i Rogaland Eurocopter AS 350B3 Underhengende last 0/1 (1) 0/0/1 Hovedrotor kom i kontakt med jordfasen under henting av arbeidsplattform
Langlinen var for kort
Selskapet hadde ikke prosedyre for operasjonen
SHT 2004-31
2003-08-2727. august 2003 Mellom Nesoddtangen og Fornebu i Akershus Eurocopter AS 355F1 0/1 (1) 0/0/1 Høyre deksel over gearboks falt av i underveisfasen og traff hovedrotor og høyre stabilisator
En lås i dekslet sviktet eller gikk opp
Frivillig modifikasjon til låsemekanismen ikke utført
SHT 2005-50
2003-08-3030. august 2003 Asak, Tistedal i Østfold Robinson R44 Passasjerflyging 2/1 (3) 0/0/3 Helikopteret kolliderte med en kraftlinje i ca. 10 m høyde under start og kom delvis ut av kontroll
Flygeren hadde gjort en grundig rekognosering av utflygingstraseen
Kraftlinjen var umerket og vanskelig å se i terrenget
SHT 2005-15
2003-09-011. september 2003 Straumshamn i Volda, Møre og Romsdal RotorWay International Exec 162F Privatflyging 0/1 (1) 0/0/1 Helikopteret veltet under nødlanding etter svikt i drift av halerotor
Det kan ha oppstått kjølevæskelekkasje i motorrommet
Kjølevæske kan ha gjort at drivremmene til halerotoren glapp når halerotoren ble belastet
SHT 2006-17
2003-09-022. september 2003 Gåsvassryggen i Skjærstad, Nordland Hughes 500E Reindriving 1/1 (2) 0/0/2 Halerotorsvikt i hover
Helikopteret gjorde en hard autorotasjonslanding
Tannhjulet på inntakssiden i halerotorgirboksen mistet en tann som følge av en utmatningssprekk
Halerotorgirboksen hadde vært involvert i et havari i 1998
Tannhjulet var mest sannsynlig svekket som følge av en uoppdaget overbelastningsskade i strukturen etter det tidligere havariet
Teksten i fabrikantens dokumentasjon gir muligheter for feiltolking av inspeksjonskravene etter slik skade
SHT 2006-12
2003-12-1818. desember 2003 På isen i Adventfjorden, Svalbard Bell 212 Passasjerflyging 0/2 (2) 0/2/0 Helikopteret kolliderte med isen under flyging
Det var helt mørkt, konturløst og kun lys på ankomststedet (flyplassen)
Flygingen ble gjennomført som visuell flyging på tross av selskapets policy
Selskapet hadde få skriftlige prosedyrer for slik flyging
SHT 2006-13
2004-02-1818. februar 2004 Alvøen skole, Hordaland RotorWay International Exec 162F Privatflyging -/- (-) 0/0/- Under flyging med et selvbygget helikopter registrert som experimental fikk helikopteret så nedsatt rotoreffekt at det ble autorotert ned på en fotballbane i tilknytning til Alvøen skole. Under landing traff helikopteret en mindre hindring og veltet over på siden med omfattende materielle skader som følge. Det var en person om bord i helikopteret og det oppstod ikke personskade.

Den nedsatte rotoreffekten skyldtes skadd drivreim mellom motor og rotorsystem. Drivreimen ble funnet å være av annen opprinnelse og kvalitet enn anbefalt fra helikopterprodusent. Undersøkelsen påpeker utfordringen knyttet til denne klasse luftfartøy hvor et større ansvar for komponentenes egnethet og kvalitet påhviler eier/bruker enn i annen luftfart.

SHT 2012-15
2004-06-044. juni 2004 Kitdalen i Lyngen, Troms Eurocopter AS 350B1 Underhengende last 0/1 (1) 0/0/1 Underhengende wire med svivelkrok kom opp i halerotor og helikopteret kom ut av kontroll av helikopteret ble tapt
Wiren var ubelastet under returflyging
Kombinasjon av hastighet og turbulens kan ha ført wiren opp i halerotor
Selskapets prosedyre for slik operasjon ikke dekkende
Regelverk for operasjonstypen ikke dekkende
SHT 2007-11
2004-06-1313. juni 2004 Øvre Natadal, Seljord i Telemark Robinson R44 Astro Passasjerflyging 1/1 (2) 0/0/2 Tap av motoreffekt under start førte til tap av turtall
Hovedrotor traff halebommen under landing
To av tennpluggene på høyre tenningssystem var i dårlig forfatning
Mulig temporær feil på venstre magnet
SHT 2007-15
2004-07-2828. juli 2004 Aure i Møre og Romsdal Robinson R44 Passasjerflyging 3/1 (4) 0/0/4 Hovedrotorblad traff bakken ved passering av fjelltopp
Helikoptret hadde svært lav høyde da det svingte over toppen
SHT 2005-13
2004-08-3030. august 2004 Slogen, Ørsta i Møre og Romsdal Robinson R22 Beta Privatflyging 1/1 (2) 0/0/2 Under innflyging for landing droppet rotorturtallet og fartøysjefen nødlandet i vannet
Helikopteret opererte nær typens ytelsesbegrensninger
Forholdene lå til rette for stor sannsynlighet for forgasserising
Merkingen av forgassertemperaturindikatoren kan medvirke til å gi flygere en falsk trygghetsfølelse
Norske forskrifter om flyging med enmotors helikopter over vann er ikke entydige med hensyn til bruk av redningsvest eller overlevingsdrakt
SHT 2007-30
2004-10-2424. oktober 2004 I sjøen ved Breistein fergekai, Hordaland Enstrom 280C Privatflyging 2/1 (3) 1/0/2 Helikopteret nødlandet i sjøen etter tap av hovedrotorturtall
Blyperle i gnistgapet på øvre tennplugg i sylinder nr. 1. kan ha medført tap av motoreffekt
De nedre tennpluggene i motoren var slitt og hadde stort gnistgap
Helikopterets masse var på eller litt over det maksimalt tillatte
Starten ble foretatt over sjø
Ingen om bord benyttet redningsvest
SHT 2007-28
2004-11-2121. november 2004 250 m sør for Vanglandet båthavn i Vågåvatnet i Oppland Eurocopter SA 365N Dauphin 2 Trening 0/3 (3) 0/0/3 Helikopteret nødlandet i vatnet etter at fartøysjefen mistet kontroll med helikopteret i lav høyde
Halen har utilsiktet trolig kommet ned i, eller så nær vannflaten at halerotoren greide å trekke vann
Halerotoren ble overbelastet og drivakslingen knakk
Helikopteret mistet halerotoreffekten og dermed retningskontrollen
Selskapet hadde ikke prosedyrer for å forhindre at helikopteret kom for lavt ved slik trening
SHT 2009-27
2005-02-2222. februar 2005 Tungesvik i Hordaland Eurocopter AS 350B3 Underhengende last 0/1 (1) 0/1/1 Personskade på bakken Kroken under buken på helikopteret løste utilsiktet ut idet lasten skulle løftes fra bakken
Det er trolig at kroken løste ut som følge av en teknisk feil
SHT 2005-53
2005-03-066. mars 2005 Dyranut, Hardangervidda i Telemark Robinson R44 II Clipper Passasjerflyging 3/1 (4) 0/0/4 Helikopteret veltet i forbindelse med førevarslanding på ujevnt underlag i vanskelige lysforhold
Landingen ble nødvendig på grunn av plutselig forverring av været
Utilstrekkelige visuelle referanser under landing i konturløst, snødekket landskap
SHT 2006-21
2005-05-1111. mai 2005 Kolsås i Bærum, Akershus Eurocopter AS 350B3 Passasjerflyging 6/1 (7) 1/1/5 Helikoptret traff tretopper og veltet under dem påfølgende nødlandingen i skrått terreng
Fartøysjefen feilbedømte svingen og kom for lavt
Passasjerene satt ikke i godkjente passasjerseter
Selskapet hadde ikke prosedyre for slik flyging
SHT 2010-01
2005-07-2121. juli 2005 Håvardsvatnet, Ringedalen i Hordaland Eurocopter AS 350B2 Underhengende last 0/1 (1) 0/0/1 Halerotor berørte container like før landing
Uheldig valg av landingsplass på trangt anleggsområde
SHT 2005-43
2005-08-1919. august 2005 Solesætra, Norefjell i Buskerud Eurocopter AS 350B3 Underhengende last 2/1 (3) 0/0/3 Hovedrotor traff busk under landing
Uheldig valg av landingsplass i trangt område
SHT 2005-44
2006-03-3030. mars 2006 Austre Bokn, Rogaland Agusta A109E Losflyging 1/3 (4) 0/1/3 Luftfartsulykke med Agusta A109E, LN-OLH. Helikopteret hadde heist opp en los fra skipet Clipper Sky som lå i Hervikfjorden og var på vei til skipet Berge Danuta som lå sydvest for Skudeneshavn da besetningen avvek fra planlagt kurs. De kom uforvarende inn over øya Austre Bokn og besetningen ble varslet av radiohøydemåleren om at de var lavt over terrenget. Under hurtig stiging i mørke og uten visuelle referanser mistet fartøysjefen kontroll over helikopteret. Styrmannen oppfattet at de var i en nødsituasjon og iverksatte autorotasjon. Helikopteret traff terrenget på øya og veltet over på siden. De fire om bord ble skadet og helikopteret ble betydelig skadet. SHT 2013-02
2006-04-1313. april 2006 Liagardene i Ål, Buskerud Eurocopter EC 135P2 Ambulanse 0/2 (2) 0/0/2 Skade på fenestron under landing i snøforhold
Reduserte visuelle referanser i konturløst, hvitt terreng
Skaden kan ha oppstått som følge av at snø ble trukket gjennom viften
SHT 2007-35
2006-08-1010. august 2006 Straumvatnet i Sørfold, Nordland Eurocopter AS 350B3 Lasteflyging 0/2 (2) 0/0/2 Helikopteret traff vannflaten under innflyging til drivstoffdepot
Fartøysjefen ble blendet av lav morgensol og oppdaget for sent at de var i ferd med å treffe den speilblanke vannflaten
Fartøysjefen fikk tildelt et utilstrekkelig forberedt oppdrag fra selskapets side og han fikk for liten tid til forberedelser
Det kan synes som om fartøysjefen var utsatt for et ikke ubetydelig press når det gjaldt å påta seg et oppdrag han selv var i tvil om han hadde nok erfaring for
SHT 2007-13
2006-09-1414. september 2006 Bavallen i Voss, Hordaland Eurocopter AS 350B2 Passasjerflyging 1/1 (2) 2/0/0 Avgang for persontransportoppdrag ble utilsiktet foretatt med en 9,6 m lang tom lastewire hengende i lastekroken under buken
Lastewiren pendlet opp i halerotoren slik at både halerotoren og halefinnen ble revet av
Helikopteret kom ut av kontroll og stupte i bakken
Fartøysjefen må ha glemt at den var tilkoblet da persontransporten ble fremskyndet
Tidsnød og distraksjoner som følge av at fartøysjefen i overgangen mellom oppdragene utførte andre oppgaver
SHT 2008-02
2007-04-1818. april 2007 Hardangsfjellet i Bindal, Nordland Hughes 500D Reindriving 0/1 (1) 0/0/1 Halerotor berørte stein
Tap av kontroll
Hovring i lav høyde i skrått terreng
Svingte halen inn i bakken
SHT 2008-06
2007-09-1111. september 2007 Åbakken i Sauherad, Telemark Eurocopter AS 350B2 Lasteflyging 0/1 (1) 0/0/1 Hovedrotorbladene kom bort i en lastebil under landing
Hverken fartøysjef eller lastemann oppdaget av helikopteret landet for nær hindringen
SHT 2010-02
2007-09-1818. september 2007 15 km NØ for Elverum, Hedmark Robinson R44 Privatflyging -/- () 0/0/- Helikopteret var på vei fra Trysilområdet til Hamar for å fylle drivstoff da fartøysjefen registrerte at manifoldtrykket begynte å stige. Dette ble først tolket som forgasserising, men da forgasservarme ikke hjalp, satte han kurs mot et jorde nordøst for Elverum hvor en nødlanding kunne gjennomføres. Motoren stoppet imidlertid før han rakk å nødlande og fartøysjefen måtte autorotere fra 300 - 400 ft høyde. Helikopteret veltet under nødlandingen.

Undersøkelsen har vist at motoren stoppet fordi en innvendig aksel løsnet. Feilen hadde oppstått over tid og det ble funnet mye metallspon i motoren og oljefilteret. Det ble utført 50-timers ettersyn på helikopteret 5 flytimer før motoren stoppet. Oljefilteret ble ikke åpnet og inspisert i forbindelse med ettersynet, og det er sannsynlig at ulykken kunne ha vært avverget hvis filteret hadde blitt åpnet og inspisert.

SHT 2012-07
2007-09-2727. september 2007 SandfloeggaHardangervidda i Odda, Hordaland Robinson R22 Beta Overføringsflyging 1/1 (2) 0/0/2 Helikopteret traff bakken hardt under nødlanding
helikopterets ytelse var marginal på landingsstedet
Tap av rotorturtall medførte vansker med reposisjonering til et egnet landingsområde og halen traff bakken.
SHT 2011-23
2007-10-2929. oktober 2007 Rudskogen, Rakkestad, Østfold Robinson R44 RI Privatflyging 2/1 (3) 0/0/3 Tap av kontroll i hover, kollisjon med tankbil
Kontrollen over helikopteret gikk troligtapt som følge av tap av halerotoreffekt
SHT 2008-18
2008-03-3030. mars 2008 Heerodden utenfor Barentsburg, Svalbard Mil Mi-8 Passasjerflyging 7/2 (9) 3/2/4 Et russisk helikopter av typen Mi-8MT hadde fløyet et oppdrag for kullgruveselskapet Trust Arktikugol og skulle lande på hjemmebasen Kapp Heer på Svalbard da ulykken skjedde. Det lå tørr nysnø i landingsområdet. Helikopteret virvlet opp snø og besetningen mistet de visuelle referansene. Idet helikopteret var i ferd med å berøre bakken avbrøt besetningen landingen og påbegynte en avgang vestover i forlengelsen av innflygingen. Uten visuelle referanser, og påvirket av en nordlig vind, avvek helikopterets kurs slik at det traff en 12 m høy hangar og falt ned på bakken. Fartøysjefen, maskinisten og én passasjer mistet livet, og tre personer ble alvorlig skadet.

Undersøkelsen har vist at operatøren har et forbedringspotensial angående besetningssamarbeid og standardisering av prosedyrer ved landing i løssnø. Videre vil bruk av setebelter kunne øke sikkerheten vesentlig.

Helikopterulykken på Heerodden
SHT 2013-06
2008-04-2424. april 2008 Ørnefjell nær Hovden, Aust-Agder Hughes 300C Trening 0/2 (2) 0/0/2 Helikopteret veltet under trening på terrenglanding
Tap av hastighet og stor gjennomsynking på siste del av innflygingen
Medvind
Utilstrekkelig motorkraft til å stoppe gjennomsynkningen
SHT 2008-21
2008-05-2020. mai 2008 Mulbukttinden, Tysfjord, Nordland Robinson R44 Passasjerflyging 2/1 (3) 0/0/3 Tap av kontroll med påfølgende hard landing
Kontrollen over helikopteret gikk tapt som følge av ”Vortex Ring State”
Fartøysjefen synes å ha feilbedømt vindretningen”
Organisatoriske forhold som innfasing av nye flygere, forbedret treningsprogram og nødvendigheten av at ledelsen fokuserer på sikkerhetskultur
SHT 2008-17
2008-07-1111. juli 2008 Sandefjord lufthavn, Torp Robinson R22 Beta Trening 0/1 (1) 0/0/1 Tap av kontroll i hover, hard landing
Kontrollen over helikopteret gikk trolig tapt som følge av tap av halerotoreffektivitet
SHT 2008-19
2008-07-1616. juli 2008 Moss lufthavn, Rygge i Østfold Eurocopter AS 350B3 Trening -/- (-) 0/0/- En kontrollant skulle gjennomføre periodisk ferdighetskontroll med to flygere fra selskapet. Helikopteret ankom Moss lufthavn Rygge og kontrollanten tok Fuel Flow Control Lever ut av "flight gate" for å simulere en autorotasjon. Omtrent 25 m over bakken, da Fuel Flow Control Lever ble satt tilbake for å avbryte øvelsen, ga ikke motoren forventet effekt. Rotorturtallet sank og landingen ble hardere enn normalt slik at det oppsto brudd i rotorhodet (Starflex).

Det er ikke påvist feil ved motoren som kan forklare tap av motorkraft. Effekttapet kan imidlertid skyldes at Fuel Flow Control Lever ble operert på en feilaktig måte.

SHT 2013-11
2008-09-2424. september 2008 Hønefoss flyplass, Eggemoen, Buskerud Bell 206 B Privatflyging 0/1 (1) 0/0/1 Under avgang for VFR landingsrunder kom helikopteret ut av kontroll og kolliderte med en bygning
Helikopteret ble utilsiktet fløyet inn i instrumentforhold
Fartøysjefen feilvurderte værforholdene
Fartøysjefen var ikke kvalifisert for instrumentflyging
Fartøysjefen hadde lavt erfaringsnivå
SHT 2009-16
2008-12-1818. desember 2008 7 nm vest av Hammerfest lufthavn Eurocopter AS332 L Super Puma Losflyging 1/5 (6) 0/2/4 Selen som losen ble heist ned med løsnet
Losen falt ca 6 m. ned på skipsdekket
Redningsmannen som stod på dekket ble skadet da han forsøkte å dempe losens fall
Heiseselen var ikke korrekt festet til heisekroken
Bruk av personlig verneutstyr (hjelm) reduserte skadeomfanget
SHT 2009-23
2009-02-022. februar 2009 Tovenfjellet i Vefsn, Nordland Aerospatiale SA 315B Lama Passasjerflyging 0/1 (1) 0/0/1 Helikopterets understell skadet etter kollisjon med snøskavl
En rask værforandring førte til forhold med reduserte visuelle referanser i konturløst, snødekket terreng
Understellet traff snøskavl under hovring
SHT 2009-20
2009-02-044. februar 2009 Rostadalen i Målselv, Troms Eurocopter AS 350B3 Overflyging 0/2 (2) 1/0/1 Helikopteret havarerte under landing i forhold med reduserte visuelle referanser i konturløst, snødekket terreng
Flyging fortsatte inn i vanskelige værforhold
Helikopteret veltet under landingen trolig fordi halefinnen satte seg fast i snøen
SHT 2011-08
2009-09-2222. september 2009 SluskfjelletSørøya, Finnmark Hughes 300C Reindriving 1/1 (2) 0/0/2 Helikopteret kolliderte med en kraftledning og havarerte under den påfølgende nødlandingen
Innflyging til landing over høyspentledning
Turbulens kan ha medvirket
SHT 2011-04
2009-10-099. oktober 2009 Madlandsheiane i Ålgård, Rogaland RotorWay International Exec 162F Privatflyging 0/1 (1) 0/0/1 Helikopteret veltet under landing fra autorotasjon etter motorsvikt
Drivrem fra motor til rotorsystemet fliset seg opp
Oppflisingen førte til at elektriske plugger på FADEC ble revet av
SHT 2011-27
2009-12-011. desember 2009 Enge brygge, Sandefjord i Østfold Eurocopter AS 350B3 Underhengende last 0/3 (3) 0/1/2

Personskade på bakken

Under utførelse av underhengende lasteoppdrag fikk en medarbeider på bakken en styrestropp rundt foten og ble slengt rundt i det lasten ble løftet og styrestroppen strammet opp. Medarbeideren ble alvorlig skadet. SHT 2012-09
2010-01-2727. januar 2010 Ved Horten, Vestfold Robinson R44 Passasjerflyging 3/1 (4) 4/0/0 To helikoptre med til sammen fem passasjerer skulle fly sammen fra Melsomvik i Vestfold til Oslo. Ved Horten møtte de et tåkebelte og stoppet opp i luften. I denne fasen kom det ene helikoptret ut av kontroll og styrtet i sjøen. Alle fire om bord omkom.

Undersøkelsen har avdekket at valg av minimumsløsninger i flere ledd i betydelig grad hadde svekket sikkerhetsmarginene ved operasjonene. SHT anser at de bakenforliggende faktorene ved denne ulykken er representative for de sikkerhetsproblemene som eksisterer i store deler av norsk innenlands helikoptervirkomhet.

SHT 2013-20
2010-05-1818. mai 2010 Fagernes lufthavn, Leirin, Oppland Robinson R22 Beta II Trening 0/2 (2) 0/0/2 Helikopteret kolliderte med bakken under innflyging
Fartøysjefen feilbedømte svingen og fikk for stor gjennomsynking
Det kan ha vært medvind
SHT 2011-21
2011-05-011. mai 2011 Løfallstranda, Hordaland Robinson R22 Privatflyging 1/1 (2) 0/0/2 Helikopteret kolliderte med en løypestreng under innflyging til landing på et jorde. Løypestrengen ble truffet i en høyde av ca. 100 fot og ved en hastighet på omlag 30 knop. Begge ombordværende var uskadd. Helikopteret ble betydelig skadet. SHT 2013-13
2011-05-022. mai 2011 Trøngsla i Flekkefjord, Vest-Agder Eurocopter AS 350B3 Lasteflyging 0/2 (2) 0/0/2 Etter landing trillet en biltilhenger inn i halerotoren mens rotorene fortsatt roterte. Det oppsto betydelige skader på halerotor og halebom. Ingen personskader.
Tilhengeren var parkert uten håndbrems.
SHT 2011-18
2011-05-2424. mai 2011 Haustreisdalen i Grane, Nordland Aerospatiale SA 315B Lama Underhengende last 1/1 (2) 0/2/0 Selskapet hadde påtatt seg å utføre lasteoppdrag med et Eurocopter SA 315 B Lama helikopter i forbindelse med anleggsarbeid ved en kraftlinje i Nordland. Under senkning av underhengende hiv, traff helikopterets hovedrotor ytterst på en mastetravers hvorpå det ble nødvendig å foreta en umiddelbar nødlanding. Nødlandingen skjedde i skrånende terreng og ble meget hard. Fartøysjefen og passasjeren ble alvorlig skadet. Helikopteret ble totalskadet.

Havarikommisjonen fremmer en sikkerhetstilråding i forbindelse med denne rapporten.

SHT 2013-22
2011-07-044. juli 2011 Dalamot, Ullensvang i Hardanger Eurocopter AS 350B3 Passasjerflyging 4/1 (5) 5/0/0 Da helikopteret påbegynte nedstigning for innflyging i fjellterreng, observerte vitner at det gjorde en krapp sving mot høyre. Underveis i svingen syntes helikopteret i følge vitnene å komme ut av kontroll, med høy krengning og stor gjennomsynkning. På slutten så det ut som det var i ferd med å rette seg opp, men det traff bakken med stor kraft ca. 500 m fra planlagt landingssted og tok øyeblikkelig fyr. Alle fem om bord omkom i ulykken. Helikopteret ble totalskadet.

Undersøkelser har ikke avdekket tekniske feil eller uregelmessigheter ved helikopteret som kan ha påvirket hendelsesforløpet. Havarikommisjonen finner det mest sannsynlig at brå manøvrering initierte en sekvens der helikopteret kom delvis ut av kontroll en periode, og at det ikke hadde tilstrekkelig høyde til at fartøysjefen rakk å rette det helt opp og flate ut i tide. SHT mener hydraulikksystemet kan ha nådd sin begrensning under manøvreringen, slik at fenomenet "Servo transparency" oppstod.

Det fremmes tre sikkerhetstilrådinger i rapporten. Disse omhandler henholdsvis manøvreringsbegrensninger i lav høyde med passasjerer om bord, advarsel om faremomenter forbundet med "Servo Transparency" og behov for flygeregistrator.

SHT 2012-13
2012-01-1111. januar 2012 2 nm øst av Mosjøen lufthavn, Kjærstad, Nordland Robinson R44 Reindriving 1/1 (2) 2/0/0 Helikopteret ble benyttet til reindriving. Det var ugunstige værforhold med snøbyger og mørke da ulykken skjedde. Helikopteret traff bakken med bratt vinkel og med stor krengning til venstre. De to om bord omkom umiddelbart. Havarikommisjonen mener det er sannsynlig at fartøysjefen mistet kontroll over helikopteret grunnet tap av visuelle referanser og mulig vertigo. Det er ikke funnet tekniske feil ved helikopteret som kan forklare hvorfor ulykken skjedde. SHT 2013-30
2016-04-2929. april 2016 Turøyna Airbus H225 Super Puma Offshoreflyging 13/0 (13) 13/0/0 Helikopteret mistet plutselig og uten forvarsel hovedrotoren. Kort tid etter styrtet det på en holme utenfor Turøy, nordvest for Bergen. Alle de 13 personene om bord omkom i ulykken.

Den direkte årsaken til ulykken var utmattingsbrudd i et andretrinns planetgir i hovedgirboksen. Sprekkene startet i en liten skade på overflaten og utviklet seg uoppdaget under overflaten til en katastrofal feil.

Det er ingen sammenheng mellom ulykken og flygernes handlinger. Havarikommisjonen har også utelukket materialfeil og mekanisk svikt, samt vedlikeholdsfeil hos helikopteroperatøren.

SHT 2018-04
30. april 2017 Hå, Rogaland Airbus Helicopter AS 350 B3 Trening 0/2 0/0/2 Den 30. april 2016 ble et Airbus Helicopters AS 350 B3 benyttet til ferdighetskontroll (profiency check, PC). Kontrollanten hadde briefet øvelsene som skulle gjennomføres. Fra lav høyde koplet kandidaten, ved en feiltakelse, ut hydraulikken og helikopteret begynte å rotere. Helikopteret landet hardt og rotor slo i bakken, men ble stående oppreist. Ingen personskade.

Undersøkelsen har ikke avslørt tekniske forhold som kan ha forårsaket tap av kontroll over helikopteret. Helikopteret ble operert utenfor de begrensninger som er angitt i helikoptertypens flygehåndbok.Tapet av kontroll skjedde i lav hover, noe som ga svært små marginer for å korrigere kandidatens feil. Som en følge av havariet oppstod brann. Helikopterets brannsikkerhet etter uhell av denne typen er en del av undersøkelsen, og rapporten har en tilrådning til EASA, og en tilrådning til AIRBUS/SAFRAN Helicopter Engines.

SHT 2018-10
10. mai 2017 Bergen havn Airbus Helicopter AS 350 B3 Passasjerflyging 2/1 (3) 0/1/2 10. mai 2017 var et engelskregistrert helikopter av typen Airbus Helicopters AS 350 B3 med tre personer ombord i ferd med å lande på helikopterdekket på en yacht, da helikopteret tapte kontroll og styrtet i sjøen. Helikopteret var utstyrt med flytemidler og ble liggende opp ned i sjøen. En person ble alvorlig skadet og to lettere skadet. Undersøkelsen har avdekket manglende etterfølgelse av beskrevne rutiner for forberedelse til helikopteroperasjoner ombord i yachten. Blant annet ble det ikke foretatt en tilstrekkelig klargjøring av helidekket.

Et trekk over en drivstofftank på helidekket ble ikke sikret sikret tilstrekkelig. Helikopteret kom inn i hover over helidekket, og stod i lav hover over dekket i ca. 15 sekunder. I løpet av disse sekundene løsnet trekket på grunn av vindtrykket fra hovedrotoren. Helikopteret ble ført av en flyger som hadde minimal erfaring på helikoptertypen. Vedkommende hadde ikke fått påført typerettighet i sitt flygersertifikat enda, siden oppflyging hadde skjedd dagen før ulykken. Da trekket løsnet prøvde fartøysjefen, som hadde instruktørrettighet, å manøvrere helikopteret vekk fra trekket, men hadde ikke mulighet til dette da det skjedde meget raskt. Skadene som oppstod i hovedrotoren gjorde helikopteret ukontrollerbart.

Det fremmes ingen sikkerhetstilrådinger i denne undersøkelsen.

SHT 2019-01
12. september 2017 Laksefjordvidda, Finnmark Airbus Helicopter AS 350 B3 Passasjerflyging 3/1 (4) 0/0/4 Foreløpig:

Tirsdag 12. september 2017 veltet helikopteret over på høyre side etter landing i et lett skrånende terreng. Om bord i helikopteret var det en flyger og tre passasjerer. Alle fire var uskadet og evakuerte raskt helikopteret.

Status for undersøkelsen

Undersøkelsen pågår og den har ikke avdekket noen tekniske feil med helikopteret.

SHT Pågår
26. oktober 2017 I sjøen utenfor helikopterbasen ved Barentsburg, Svalbard MI 8AMT Passasjerflyging 5/3 (8) 8/0/0 Foreløpig:

Den 26. oktober 2017 klokken 15:08 lokal tid havarerte et Mi 8AMT helikopter med 8 personer ombord. Helikopter fløy over Isfjorden fra Pyramiden tilbake til hjemmebasen ved Barentsburg på Svalbard (ENBA). Siste kontakt med AFIS ved Svalbard lufthavn Longyear skjedde 15:06 lokal tid da det ble bedt om å kontakte basen ved Barentsburg. Klokka 15:30 meldte mottaker ved Barentsburg helikopteret savnet til AFIS Longyear. Helikopteret ble senere funnet i sjøen på 209 meters dyp omtrent 2 kilometer fra land nordøst for helikopterbasen.

SHT Pågår
14. desember 2017 Brettesnes i Lofoten Airbus Helicopter AS 350 B3 Lasteflyging 0/1 (1) 0/0/1 Luftfartsulykken skjedde torsdag 14. desember 2017 i forbindelse med landing. På landingsplassen lå det en stor lastesekk (bigbag) fylt med utstyr. Da helikopteret var ca. 1 m fra bakken, så fartøysjefen at sekken fløy opp i lufta. Den ble dratt inn i rotorstrømmen og ført inn i hovedrotoren.

Helikopteret begynte å vibrere kraftig. Fartøysjefen lyktes i å lande, stoppe motoren og evakuere. Lastemannen, som befant seg på bakken, hadde allerede søkt dekning. Det oppsto ingen personskader. Vibrasjonene påførte imidlertid helikopteret store strukturelle skader.

SHT 2018-05
25. mai 2018 Skogn Airbus EC 120 Privatflyging 1/1 (2) 0/0/2 Helikopteret kom ut av kontroll i forbindelse med landing. Det dreide ukontrollert rundt før det endte opp liggende på siden etter at venstre meie først hadde truffet bakken.

Det var to personer ombord. Fartøysjefen var uskadet, mens passasjeren fikk mindre kuttskader. Helikopteret ble påført store strukturelle skader. Undersøkelser av helikopteret har ikke avdekket tekniske feil som kan forklare tap av kontroll.

Havarikommisjonen ser det som sannsynlig at fenomenet med tap av halerotor-effektivitet (Loss of Tail rotor Effectiveness, LTE) kan ha oppstått i etterkant av at fartøysjefen ikke klarte å rette opp helikopteret ved bruk av høyre pedal. Havarikommisjonen anser at fartøysjefens lave erfaringsnivå bidro til at situasjonen oppsto, og at den ikke ble avbrutt i tide.

SHT 2019-02
21. juni 2018 10 km nordvest for Grimstad, Aust-Agder McDonnell Douglas MD-369 Linjeinspeksjon 0/2 (2) 0/0/2 Under skanning av en kraftlinje 21. juni 2018 traff helikopteret en kryssende kraftlinje med hovedrotoren. Tre av lederne på 132 kV linjen ble kuttet. Helikopteret fortsatte videre og lander på Gullknapp (ENGK).

Ingen av de to om bord ble skadet og helikopteret ble kun påført moderate skader. Ulykken var imidlertid svært nær ved å bli et totalhavari. Flere barrierer sviktet i forbindelse med ulykken og besetningen var avhengig av å oppdage den kryssende linjen i tide visuelt for å unngå kollisjon. Havarikommisjonen mener at varselskilt montert på stolpene kan utgjøre en ekstra sikkerhetsbarriere og gir en sikkerhetstilråding om dette.

SHT 2019-08
24. juli 2018 Skäckerfjällen, Jämtland, Sverige (nær riksgrensen til Norge) Robinson R44 II Reindriving 0/2 (2) 0/0/2 Foreløpig:

Om kvelden tirsdag 24. juli 2018, mens helikopteret ble brukt til reindrift i fjellene, ble det brått utsatt for vanskelige vindforhold i lav høyde. Fartøysjefen har forklart at en øyeblikkelig landing ble den eneste utveien. Helikopteret ble landet i en steinur. Ingen av de to personene ombord kom til skade, men det oppsto betydelige skader på helikopteret.

Havarikommisjonen (SHT) undersøker denne luftfartsulykken etter anmodning fra Statens haverikommision (SHK), Sverige.

SHT Pågår
17. februar 2019 Røldal, Odda kommune, Hordaland Robinson R44 II Privatflyging 1/1 (2) 2/0/0 Foreløpig:

Søndag 17. februar 2019 skulle et Robinson R44 II helikopter flys i henhold til de visuelle flygeregler (VFR) fra Røldal til Karmøy. Da helikopteret ikke kom frem, ble det meldt savnet. Et halvt døgn etter at det hadde tatt av, ble LN-ORH funnet havarert i bratt fjellterreng nord for Røldal skisenter. De to om bord hadde omkommet.

SHT Pågår
18. mars 2019 Uvdal skisenter, Uvdal Robinson R44 Privatflyging -/- (-) 0/0/- Foreløpig:

Luftfartsulykken skjedde mandag 18. mars 2019. Helikopteret sto parkert på en landingsplass med marginal størrelse. Da helikopteret kom opp i hover, ca 1 meter over bakken, opplevde fartøysjefen helikopteret som ustabilt. Han valgte å sette helikopteret ned igjen. Da helikopteret var på bakken roterte det mot venstre, derved slo halepartiet med halerotor inn i en snøfonn. Det oppsto skader på halerotor og vertikalfinne. Fartøysjefen kom uskadet fra ulykken. Vindforhold og landingsplassens utforming vil inngå i havarikommisjonens undersøkelse.

SHT Pågår
23. mars 2019 Stavnes i Kragerø, Telemark Robinson R44 Privatflyging 1/1 (2) 0/2/0 Foreløpig:

Lørdag 23. mars 2019 var to personer i et privat Robinson 44 helikopter på vei fra Langøy til Skien. Over Stavnes mistet de rotorturtall og høyde. Helikopteret traff tretopper i høy granskog og falt deretter ned på bakken. Begge de to om bord ble skadet og helikopteret ble totalvrak.

Helikopteret ble dagen etter løftet ut fra havaristedet ved hjelp av et helikopter og kjørt til Havarikommisjonens lokaler på lillestrøm. På bakgrunn av informasjon framkommet under samtaler med fartøysjefen vil helikopteret bli undersøkt for eventuelle tekniske feil.

SHT Pågår
28. juni 2019 På Veland i Strand kommune, Rogaland Rotorway International EXEC 162F Privatflyging 1/1 (2) 0/0/2 Foreløpig:

28. juni 2019 skulle fartøysjefen fly en kort tur til Tau og tilbake. I hover, under landing på en privat landingsplass på Veland begynte helikopteret å dreie til venstre. Rotasjonen ble først stoppet, men da helikopteret på ny begynte å dreie valgte fartøysjefen å sette helikopteret ned på et jorde. Helikopteret veltet så over til venstre og ble betydelig skadet. De to ombord ble ubetydelig skadet.

SHT pågår
1. august 2019 Follebu, Gausdal kommune McDonnell Douglas MD-369 Linjeinspeksjon 0/2 (2) 0/0/ Foreløpig:

Luftfartsulykken skjedde torsdag 1. august 2019 i forbindelse med oppdrag knyttet til strømlinjeinspeksjon og fotodokumentasjon av traseene.

Det var to personer ombord, fartøysjefen og systemoperatøren for foto. Under flygingen merket fartøysjefen vibrasjoner i helikopteret. Vibrasjonene økte i styrke. I tillegg hørte de en ukjent lyd fra helikopteret. Fartøysjefen besluttet å nødlande på et jorde. Under siste fase av innflygingen, i ca 3 m høyde hørte de et smell og fartøysjefen tapte kontroll over helikopteret. Det resulterte i en hard landing. Høyre skid kollapset, horisontalstabilisatoren, og alle fem hovedrotorbladene var i kontakt med bakken og ble betydelig skadet. Det oppsto ingen personskader. Som et ledd i undersøkelsen vil Havarikommisjonen foreta en teknisk gjennomgang av helikopteret.

SHT pågår
31. August 2019 Kvenvik,

Alta kommune

Airbus Helicopters AS 350 B3 Privatflygning 5/1 6/0/0 Foreløpig:

1. September starter Statens havarikommisjon for sivil luftfart og politiets kriminalteknikere undersøkelser på stedet der ulykken skjedde. Politiets etterforsker ulykken for å finne ut hva som skjedde da helikopteret styrtet. I tillegg til tekniske undersøkelser gjennomføres det avhør og annen taktisk etterforskning. Politiet avhører vitner og ansatte i helikopterselskapet. Ut fra forholdene er det klart at det vil ta tid å avklare hendelsesforløpet og det er for tidlig å antyde noe om hvorfor helikopteret styrtet. Nødetatene fikk melding om ulykken kl 1705 lørdag ettermiddag. Alt tilgjengelig personell og materiell ble satt inn i redningsaksjonen, som ble ledet av Hovedredningssentralen i Nord-Norge. Sivilforsvaret og frivillige fra Røde Kors og Norske Redningshunder deltok i søk etter de savnede. Politiet satte politimesterens krisestab for å støtte innsatsen på stedet. Helikopteret tilbød korte sightseeing-turer i forbindelse med festivalen Høstsprell. [14]

SHT pågår

.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bjørn Hafsten. Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971. Norsk Flyhistorisk Tidsskrift, 3-93 (via www.luftfartshistorie.no)
  2. ^ Bjørn Hafsten. Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971. Norsk Flyhistorisk Tidsskrift, 3-93 (via www.luftfartshistorie.no)
  3. ^ Bjørn Hafsten. Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971. Norsk Flyhistorisk Tidsskrift, 3-93 (via www.luftfartshistorie.no)
  4. ^ Sola Flystasjon, Militær aktivitet ved Sola flystasjon 1934-2002 (red Birger M Strand)
  5. ^ Bjørn Hafsten. Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971. Norsk Flyhistorisk Tidsskrift, 3-93 (via www.luftfartshistorie.no)
  6. ^ Bjørn Hafsten. Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971. Norsk Flyhistorisk Tidsskrift, 3-93 (via www.luftfartshistorie.no)
  7. ^ Bjørn Hafsten. Bell 47 i Luftforsvaret 1953 - 1971. Norsk Flyhistorisk Tidsskrift, 3-93 (via www.luftfartshistorie.no)
  8. ^ Start Rotoren. Helikopterets plass i norsk luftfart. Jan-Petter Helgesen (1991)
  9. ^ Trygg havet, 330-skvadronen 50 år
  10. ^ «Et Sikorsky S-61N faller ned». Kulturminne Ekofisk. Besøkt 29. oktober 2010. 
  11. ^ Sola Flystasjon, Militær aktivitet ved Sola flystasjon 1934-2002 (red Birger M Strand)
  12. ^ Trygg havet, 330-skvadronen 50 år
  13. ^ Trygg havet, 330-skvadronen 50 år
  14. ^ «Helikopterulykken i Alta». Politiet. Besøkt 1. september 2019.