Sørøya (Finnmark)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørøya
Sállan
Fra Sørvær på Sørøya
Geografi
PlasseringVest-Finnmark
Areal 811,52 km²[1]
Lengde 64,3 km
Bredde 23,3 km
Høyeste punktKomagaksla (659 moh)
Administrasjon
LandNorges flagg Norge
FylkeFinnmark
Demografi
Befolkning1 092 (2012)
Befolkningstetthet1,35 innb./km²
Posisjon
Kart
Sørøya
70°36′36″N 22°45′49″Ø

Sørøya (nordsamisk: Sállan) (ofte kalt den grønne øy i nord) er ei stor øy i Vest-Finnmark. Den er Fastlands-Norges fjerde største øy etter areal og Norges største øy uten fastlandsforbindelse (Svalbard ikke medregnet). Den vestlige delen av Sørøya utgjør så godt som hele Hasvik kommune og alle kommunens 1 100 innbyggere bor her (2015). Den østlige delen av øya tilhører Hammerfest kommune og har 85 innbyggere (2015).

Hasviks område på Sørøya[rediger | rediger kilde]

Hasvik kommune består hovedsakelig av fire tettsteder:

  • Hasvik, hvor det er flyplass med tre daglige avganger på hverdager. Her legger ferga til Øksfjord til, samt hurtigbåten til Hammerfest. På Hasvik finner man et hotell med bar, en skole, en kiosk, og en matvarebutikk. Hasvik tettsted er kommunens største med over 400 innbyggere.
  • Breivikbotn er hvor administrasjonen sitter og hvor rådhuset i kommunen er lokalisert. Breivikbotn har også bibliotek, fiskeindustri, pub, og hytteutleie. Det er og butikk og øyas eneste bank med minibank. Tettstedet Breivikbotn har 300-400 innbyggere og er plassert omtrent 15 km fra Hasvik.
  • Sørvær er øyas tredje tettsted, hvor det bor om lag 200 innbyggere og ligger ytterst ut i havgapet. Stedet er bygget på en rekke holmer og skjær. Tettstedet har en matvarebutikk, pub, kirke og hytteutleie. Sørvær ligger om lag 20 km fra Breivikbotn. Det går rutebuss til Sørvær noen ganger i uken. Det utrangerte krigsskipet «Murmansk» gikk på grunn i 1994, rett utenfor Sørvær, og demontering og fjerning var ferdig i desember 2012.
  • Breivik

Dønnesfjorden ligger på ytter-/nordsiden av øya; det drives med fiskeoppdrett der, men plassen er fraflyttet. Her ligger også Dønnesfjord kirke, som ble flyttet etter krigen fra fiskeværet Galten, som ikke ble bygd opp igjen etter krigen.

Hammerfests område på Sørøya[rediger | rediger kilde]

I Hammerfest kommunes del av Sørøya ligger plassene Slettnes, Sandøybotn, Langstrand, Hellefjord, Skarvfjord, Skippernes, og Akkarfjord, hvor det fremdeles bor folk.

Det er mange plasser på øya som har blitt fraflyttet. Noen av disse er Lundhamn, Skarvfjord, Breivik og Børfjord. I Børfjord ble kortfilmen Året gjennom Børfjord filmet i 1991. Popgruppa a-ha benyttet deler av denne filmen i musikkvideoen "Lifelines" fra 2002.

Fiske[rediger | rediger kilde]

Hasvik kommune markedsfører seg som «storfiskens rike».

Hvert år i juli arrangeres det en havfiskefestival i Sørvær på sørsiden av øya. Sørøya er kjent for stor fisk og dette er noen av fiskerekordene for stangfiske som har blitt satt:

Yrkesfiskere benytter andre fiskeredskaper enn stangfiske. De oppgir at de får fisk som er vesentlig større enn de som er notert på stangfiske. For yrkesfiskere gjøres ingen offisielle registreringer av enkeltspecier av fisk, kun av hele fiskefangster i henhold til reglene til Norges Råfisklag.

Festival[rediger | rediger kilde]

Sørøyrocken arrangeres på siste helga i juli på Sørvær.[2] Knappe 250 mennesker bor i bygda og husene ligger helt nede i fjæra på noen holmer med en 300 m høy fjellrygg på ene siden og havet på den andre. Tørrfiskloftet er selve hjertet i festivalen og hvor de fleste konsertene spilles.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sørøya var arena for dramatiske krigshendelser etter tyskernes tvangsevakuering og brenning av Finnmark. Øyas befolkning nektet å etterkomme tyskernes befaling og ble på øya. Tyske brannkommandoer svidde av bebyggelsen mens folk gjemte seg i huler, blant annet Kvithellhula. På vinteren ble mange mennesker evakuert til Skottland etter at fire engelske destroyere hadde besøkt øya; denne hendelsen omtales som Sørøy-raidet. Mange av de gjenværende ble organisert i en norsk militær avdeling som kom i kamp med tyske styrker.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]