Vevring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vevring kirke i bygda Vevring i Sunnfjord kommune i Vestland. Kirken er en langkirke i tre fra 1846.

Vevring er ei bygd i Sunnfjord kommune i Vestland. Bygda ligger på nordsida av Førdefjorden i tidligere Naustdal kommune. Bygda var sentrum i den tidligere selvstendige kommunen Vevring fram til 1964. Kommunen ble opprettet som Vevring formannskapsdistrikt i 1837.

Vevring ligger midt mellom Førde og Florø, langs riksvei 611 via Stavang. Vevring har rundt 300 innbyggere, fordelt på grendene Redal, Gryta, Vevring og Kvellestad. Fra Redal i øst til Horne i vest er det omkring 10 km. Hver høst siden 1979 har det blitt arrangert en stor kunstutstilling i bygda. Der er det også en skulpturpark.

Vevring kommune 1837–1964[rediger | rediger kilde]

1. januar 1964 ble kommunen delt og slått sammen med andre kommuner. Området nord for Førdefjorden med 439 innbyggere (unntatt Steindal krets) ble slått sammen med deler av Naustdal til den nye Naustdal kommune.

Området sør for Førdefjorden med 407 innbyggere ble slått sammen med Askvoll kommune og området sør for Førdefjorden i Bru kommune til den nye Askvoll kommune.

Steindal krets i Vevring med 25 innbyggere, ble slått sammen med Florø, Eikefjord og Kinn kommuner samt deler av Bremanger og Bru til en ny kommune som fikk navnet Flora kommune.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]