Rosendal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rosendal
Rosendal kirke.jpg
Kvinnherad kirke i Rosendal, bygd ca. 1250
LandNorge Norge
FylkeVestland
KommuneKvinnherad
Postnummer5470 Rosendal
Areal1,16 km²
Befolkning839[a] (2022)
Bef.tetthet723,3 innb./km²
Høyde o.h.9 meter
Preposisjoni Rosendal
Map
Rosendal
59°59′00″N 6°01′00″Ø

Rosendal fra Veten på Snilstveitøy

Rosendal er et tettsted og administrasjonssenteret i Kvinnherad kommune i Vestland. Tettstedet har 839[1] innbyggere per 1. januar 2022, og er kommunens største turistbygd.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Geografisk ligger Rosendal i utgangen av Hardangerfjorden og mellom fjellene Skålafjell, Melderskin og Malmangernuten. Fra Rosendal er det tilgang til Myrdal med det fiskerike Myrdalsvatnet i enden.

Man kan enkelt kjøre fra Rosendal til Odda gjennom Folgefonntunnelen, som åpnet 15. juni 2001. Folgefonntunnelen er den eneste fastlandsforbindelsen ut av kommunen fra Rosendal. Man kan også komme til Rosendal via ferjesambandene Gjermundshavn-Årsnes, Skjersholmane-Ranavik, Utbjoa-Sydnes eller Skånevik-Utåker.

Severdigheter og fritidsaktiviteter[rediger | rediger kilde]

I Rosendal ligger også den største turistattraksjonen i kommunen, Baroniet Rosendal, et museum som kaster lys over unionstiden med Danmark. Kvinnherad kirke i Rosendal er en steinkirke fra cirka 1250. Det finnes også et skipsbyggingsmuseum i bygden. Hvert år arrangeres også festivaler som Rosendal Musikkfestival, Rosendal Mat & Kunstfestival m.fl.

I Rosendal Hamn er det plass til opptil 100 gjestebåter - med vann, strøm, internett og servicebygg m.m. I Skålafjæra (på kaikanten i sentrum) det tilrettelagt plass for bobiler, med tømmeanlegg. Rosendal har egen kulturkalender på sitt eget nettsted.

Rosendal har en nybygget ridehall for interesserte. Det er rundt 30 – 35 hester i Rosendal, aller flest er det av Norsk fjordhest, Norges nasjonalhesterase. I Steinparken et steinkast fra kommunehuset kan man oppleve et utdrag av Folgefonnhalvøyas mangfoldige stein- og bergtyper. Her ligger også den nyrestaurerte Vangsaga. I Rosendal ligger også Folgefonna nasjonalparksenter.

Rosendal er sammen med Husnes Kvinnherad kommunes tusenårssted. Tusenårsstedet i Rosendal er markert med en skulptur på Bankplassen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]