Turøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Turøy (offisiell skrivemåte er Turøyna) er en øy i tidligere Fjell kommune, nord for Sotra i Vestland. Øyen Turøy ligger om lag 40 kilometer nordvest for Bergen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Fram til årsskiftet 2019/2020 gikk kommunegrensen mellom Øygarden og Fjell gjennom sundet som skiller Turøy og Toftøy. Fram til 1964 hørte Turøy, i likhet med naboøyen Misje, med til den daværende Herdla kommune. I 1964 ble Øygarden kommune dannet, men Turøy gikk inn i Fjell kommune. Etter kommunesammenslåingen 1. januar 2020 inngår Turøy i nye Øygarden kommune.

Turøy bru gjorde at Turøy ble landfast i 1991.

Tradisjonelt har fiske i kombinasjon med jordbruk og husdyrhold vært leveveien.

Turøyvarden[rediger | rediger kilde]

Turøys høyeste punkt er Turøvarden, 74,5 moh. Fra varden er det fritt utsyn i alle retninger. Varden er fra 1896, murt i gråstein og tjærebredd. Den over fem meter høye, sirkelformede varden er synlig langt til havs og er et godt sjømerke. Det kan ha vært varde her tidligere. Turøyvarden er et viktig navigasjonshistorisk kulturminne og ble fredet etter kulturminneloven i 2016.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Turøy er et godt sted for fuglekikking, og Universitetet i Bergen hadde en periode en fuglestasjon på øyen. Det er mange som dykker eller bruker havkajakk i dette området. Bergen klatreklubb har beskrivelse av 13 klatreruter i området.[1] Disse er i hovedsak på holmen Storskora, på nordsiden av parkeringsplassen like før Turøy bru.

Turøyulykken[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Helikopterulykken ved Turøy

Fredag 29. april 2016 styrtet et helikopter på vei fra Gullfaks B til Flesland ved Turøy.[2] Helikopteret falt fra omtrent 600 meter og eksploderte da det gikk i bakken i vannkanten på Storeskitholmen, bare noen hundre meter fra bebyggelsen .[3] 13 personer omkom i ulykken. Bergingsarbeidet ble utført av lokalt brannvesen, ambulansepersonell fra Helse Bergen, Sivilforsvaret, marinefartøy fra Haakonsvern, mannskap fra politiet og frivillige fra Røde Kors. I tillegg var flere sivile raskt ute i båtene sine for å prøve å hjelpe eventuelle overlevende.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bergen Klatreklubb : Feltdetaljer - Turøy». www.bergen-klatreklubb.no. Besøkt 30. april 2016. 
  2. ^ «Helikopter styrtet ved Turøy». Bergens Tidende. Besøkt 30. april 2016. 
  3. ^ «Vitner til styrten: - Det var fryktelig å se». Bergens Tidende. Besøkt 30. april 2016. 
  4. ^ «Første båt på stedet: - Det var ingen overlevende å se». Dagbladet.no. Besøkt 30. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]