Norne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For olje- og gassfeltet Norne utenfor Helgelandskysten, se Nornefeltet
De tre viktigste skjebnegudinnene i norrøn mytologi, nornene Urd, Verdande og Skuld, spinner livstråder, skjærer merker i tallstaven og måler ut menneskers skjebner ved Urds brønn ved Yggdrasiltreet. Illustrasjon fra en svensk utgave av Edda fra 1913 [1]
En annen symbolsk framstilling av herskernornene viser Urd (fortida) som nedtegner handlingene, Verdande (nåtida) som veier på rettferdighetens vekt og Skuld (framtida) som dømmer med sverd. Maleri av J.L. Lund (1777–1867).

Norne er en type gudinne i den norrøne mytologien som bestemmer skjebnen til menneskene og æsene. Nornene blir ofte nevnt i skaldekvad og gudekvad, og ifølge Edda finnes det norner av både alve-, åsa- og dvergeæt. Nornene er alltid til stede når noen blir født eller dør og bestemmer skjebnen til hver enkelt. Deres jobb er å spinne, måle og klippe livstråder (skjebnetråder) for menneskene.

Nornene finnes også i gresk og romersk mytologi, noe som gjør det vanskelig å fastsette opphavet til de norrøne skjebengudinnene.

Urd, Verdande og Skuld[rediger | rediger kilde]

De tre herskernornene heter Urd (representerer fortid), Verdande (nåtid) og Skuld (fremtid). De er søstre og tett forbundet med hverandre gjennom skjebnetråden, på samme måte som nettopp fortid, nåtid og fremtid. Herskernornene holder til ved Urds brønn ved verdenstreet Yggdrasil. Urd og Verdande (av det norrøne verbet verða, «bli») gir folk lykkelige skjebner, mens den yngste av dem, Skuld (av skulu, «skulle»), ofte krummer skjebnetrådene de to andre har spunnet, til mer tragiske endelikt. Det er også Skuld som bestemmer hvor lang tråden skal være.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:norns – bilder, video eller lyd