Hafjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hafjell
Land NorgeRediger på Wikidata

Hafjell
61°14′32″N 10°26′31″Ø

Hafjell (1065 moh.) er et fjell i Øyer kommune i Innlandet fylke, mest kjent for Hafjell Alpinsenter.

På kart fra 1800-tallet er navnet skrevet «Affjeldet» (dvs. Av-fjellet) – og betydningen av navnet blir da «fjellet som er skilt av fra et større fjell». Her mener man Nevelfjellet (1089 moh). Omkring 1900 ble imidlertid uttalen av navnet slitt ned til /"a:fjelle/, og det ble da satt inn en 'emfatisk h' for å få en bedre markering av forleddet.

Hafjell Alpinsenter[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Hafjell Alpinsenter

Fra Hafjell Alpinsenter, Norges tredje største skianlegg

Da Norge fikk OL i 1994 ble det gjort en stor utredning i området Lillehammer, Øyer, Hafjell og Kvitfjell. OL-komiteen likte det som ble foreslått og de fikk aksept for å holde OL i området.

Alpinsenteret ligger ved inngangen til Gudbrandsdalen, 15 kilometer nord for Lillehammer og 23 mil fra Oslo. Senteret er bygget fra Hafjell og ned til Åsletta i Øyer kommune. Det olympiske løypenettet er blitt videreutviklet til totalt 30 nedfarter med løyper tilpasset skiløpere på alle nivåer. 15 skiheiser, inkludert Gondolen, betjener de 835 høydemetrene fra dal til fjell. Snøanlegget dekker ca. 80% av hovedløypenettet. En normal sesong varer fra medio november til slutten av april.

Hafjell Alpinsenter er landets tredje største alpinanlegg, og terrengparken gjør Hafjell attraktivt for skiløpere med twintip og snowboard. Hafjell har også landets største[trenger referanse] flomlysanlegg som lyser opp sju km med løyper og som forlenger skidagen tre dager i uka. Flomlyset kan også brukes til en rekke kveldsaktiviteter med og uten ski på beina, som for eksempel aking eller snøscooterkjøring for barn.

Hafjell Bike Park[rediger | rediger kilde]

Hafjell Bike Park har blitt kjent som en av Norges beste arenaer for downhillsykling[trenger referanse]. De 16 løypene for heisbasert sykling som har en høydeforskjell på 830 m, er av varierende vanskelighetsgrad med alternativer for den mest vågale, og til den som ønsker en myk innføring i sporten. Man kan også leie utforsykkel og beskyttelsesutstyr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]