Hopp til innhold

Norneulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norneulykken
Luftfartsulykke
ÅrsakTeknisk feil
UlykkesstedNorskehavet
Dato8. september 1997
LandNorge
Passasjerer10
Mannskap2
Omkomne12
Overlevende0
Luftfartøy
FlytypeEurocopter AS332 Super Puma
OperatørCHC Helikopter Service
Tok av fraBrønnøysund lufthavn, Brønnøy
Bestemmelses-
sted
Norne
Omkomne12, 2, 10
Overlevende0
Kart
Norneulykken
66°04′25″N 8°34′21″Ø

Norneulykken var en helikopterulykke som inntraff i Norskehavet ca. 100 nautiske mil vest-nordvest for Brønnøysund den 8. september 1997. Tolv personer omkom i ulykken.[1]

Et helikopter av typen Eurocopter Super Puma som ble operert av Helikopter Service AS var i kontraktfestet transporttjeneste for Statoil til Nornefeltet i Norskehavet vest av Brønnøysund. Den 8. september 1997 klokken 06.00 tok helikopteret av fra Brønnøysund lufthavn med kurs for oljeproduksjonsskipet «Norne».

Ombord var ti passasjerer og en besetning på to. Flygingen forløp som normalt i 2 000 fots høyde fram til klokken 06.50, da besetningen observerte korte lysglimt fra et varsellys på instrumentpanelet. Besetningen hadde ikke grunnlag for å forstå at dette var et alvorlig faresignal. Helikopteret nærmet seg «Norne», og besetningen observerte kort tid etter noe som ble antatt å være flere feilindikasjoner.

En begynnende feil i akselforbindelsen mellom høyre motor og hovedgearboksen ble på dette tidspunktet kritisk, noe som førte til at høyre, og deretter venstre, kraftturbin desintegrerte. Dette medførte at vitale kontrollstag for styring av helikopteret ble kuttet og det kom helt ut av kontroll. Samtlige om bord omkom da helikopteret traff havoverflaten. Helikopteret sank på 380 meters dyp.

Havarikommisjonen for sivil luftfart (HSL) gjennomførte undersøkelsen etter ulykken og avga sin rapport om hendelsesforløp og årsaksforhold 9. november 2001.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hildegunn Nielsen Hanssen, Simon Aldra (29. april 2016). «Norneulykken i 1997 tok 12 liv». Brønnøysunds Avis. Besøkt 30. oktober 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata