Skogn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skogn
Skogn
Utsikt mot Holan og papirfabrikken på Fiborgtangen fra Alstadhaug kirkegård.
Land Norge Norge
Fylke Nord-Trøndelag
Kommune Levanger
Innbyggernavn Skogning
Areal 1.11 km²
Befolkning 1 950[a] (2014)
Bef.tetthet 1 756,8 innb./km²
Postnummer 7620 Skogn

Skogn stasjon
Norske Skogs papirfabrikk på Fiborgtangen.

Skogn er en bygd i Levanger kommune i Nord-Trøndelag. Grensene er sammenfallende med det tidligere Skogn prestegjeld, som bestod av sognene Alstadhaug, Markabygd og Ekne. Skogn utgjør 340 km² i de sentrale delene av kommunen, og strekker seg i en spiss ca. 40 km østover fra Trondheimsfjorden til innsjøen Feren.[1] Skogn sentrum er et tettsted med 1 950 innbyggere per 1. januar 2014[2].

Med formannskapslovene fra 1837 ble Skogn formannskapsdistrikt opprettet. Området tilsvarte dagens Levanger kommune, bortsett fra Levanger kjøpstad og Åsen. Den 28. november 1874 ble deler av to almenninger i Skogn herred overført til Frol herred. Den 1. januar 1962 ble Skogn, Frol, Levanger og Åsen slått sammen til Levanger kommune. Den 1. januar 1964 ble også Ytterøy kommune lagt til samme kommune.

Som en av de inntrønderske flatbygdene er Skogn blant de fremste jordbruksområdene i landet. Stedet er også kjent for Norske Skogs papirfabrikkFiborgtangen. Andre kulturminner inkluderer Falstad fangeleir, middelalderkirken Alstadhaug og helleristningene ved Holtås.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

De fremste næringsveiene på Skogn er jordbruk, treforedlingsindustri og tjenesteyting. Her finnes også noe verkstedindustri. Treforedlingsfabrikken på Fiborgtangen ble etablert i 1960-årene, og ble den første fabrikken i Norske Skog-konsernet. Fabrikken leverer i hovedsak papir til det europeiske markedet. Norske Skog Skogn er en av fylkets største indistriarbeidsplasser med ca. 450 fast ansatte per 1. juli 2010.

Grunnskoler på Skogn er Skogn barne- og ungdomsskole i sentrum, Ekne skole, Tuv skole og Markabygda montesorriskole. Det er også ni barnehager samt en folkehøyskole. I sentrum finnes dessuten flere andre servicefunksjoner, slik som primærhelsetjeneste, dagligvarehandel, bensinstasjon, restauranter og fleridrettshall. Skogn Idrettslag og Ekne Idrettslag er hjemmehørende her.

Europavei 6 passerer gjennom bygda, og traseen utenfor Skogn sentrum ble åpnet i 1975. Traseen til Nordlandsbanen går også gjennom Skogn, som har stasjonene Ronglan og Skogn. Stasjonsbygningene er tegnet av Paul Due, og ble åpnet i 1902.

Frem til 2004 var Skogn i Den norske kirke et prestegjeld med Alstadhaug som hovedsogn og Markabygd og Ekne som annekssogn. Levanger var fra 1589 anneks til Skogn prestegjeld, men ved kongelig resolusjon den 1. februar 1855 ble Skogn prestegjeld delt, og Levanger kjøpstad og Levanger landsogn (senere Frol herred) ble eget prestegjeld. Fra 2004 sorterer sognene direkte under Sør-Innherred prosti og Nidaros bispedømme. Mens Alstadhaug er en bevart middelalderkirke, er Ekne og Markabygda langkirker fra 1800-tallet.

Kjente personer fra Skogn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thorsnæs, Geir. «Skogn prestegjeld». Store norske leksikon. Besøkt 27. februar 2013. 
  2. ^ Statistisk sentralbyrå (9. april 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 11. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Skogn – bilder, video eller lyd