Hallgeir Langeland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hallgeir H. Langeland»)
Hallgeir Langeland
Født14. nov. 1955[1][2]Rediger på Wikidata (68 år)
Strand[1]
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
PartiSosialistisk Venstreparti[1]
NasjonalitetNorge
UtmerkelserSiddisprisen (2007)

Hallgeir Håbakk Langeland (født 14. november 1955 i Strand i Rogaland) er en norsk politiker (SV) og lærer.

Langeland var innvalgt på Stortinget fra Rogaland fra 1997 til 2013. Han er utdannet lærer og var rådgiver ved Austbø skole i Stavanger før han ble innvalgt på Stortinget. Etter å ha mistet stortingsplassen ved stortingsvalget 2013 vendte han tilbake til gamlejobben som lærer på Austbø skole.[3]

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Langeland har vært kommunepolitiker helt siden starten av sin politiske karriere. Fra 1975 til han flyttet til Stavanger i 1977, satt han i skolestyret i Strand kommune. I 1987 startet han sin karriere i kommunepolitikken i Stavanger, også her som medlem av skolestyret og som varamedlem til bystyret. I perioden 1991–1995 var han gruppeleder for SVs bystyregruppe i Stavanger, og medlem av formannskapet. I 1995 manglet Langeland 1 personstemme på å bli gjenvalgt til bystyret i Stavanger. En permisjon i SVs bystyregruppe gjorde at Langeland likevel fikk fast plass i bystyret det siste året før han ble valgt inn på Stortinget i 1997.

Langeland har aldri gått av veien for å bruke aksjonistiske virkemidler og sivil ulydighet. Han startet sin aksjonistiske karriere ved å dele ut hyrdebrev for selvbestemt abort på kirketrappa i Strand. Senere har han deltatt i og ledet flere studentaksjoner. Han organiserte husleiestreik blant studentene og den ulovlige lærerstreiken i 1988. Våren 1997 tok han initiativ til aksjonen "Nok er nok" i Stavanger, som en protest mot Høyrestyrets nedskjæringer i velferdsgoder.

Det internasjonale engasjementet har vært sentralt for Langeland i hans politiske arbeid, og han har vært opptatt av å jobbe for global rettferdighet gjennom ulike solidaritetsorganisasjoner, som blant annet Latin-Amerikagruppene og Cuba-aksjonen. Han har vært valgobservatør i Palestina.

Politiske saker[rediger | rediger kilde]

Som samferdselspolitiker er Langeland blant annet kjent for sitt engasjement for Haukelibanen,[4] bybaneNord-Jæren og rushtidsavgift i de store byene.[5] Han har blant annet utfordret Stein Erik Hagen og andre rike nordmenn til å bidra til utbygging av høghastighets jernbane i Norge.[6]

Som miljøpolitiker har Langeland blant annet engasjert seg for alternativ energi og mot utbygging av gasskraftverk uten CO2-rensing.

Også i sitt eget parti har Langeland hatt en opprørsrolle. Da SVs stortingsgruppe i 1999 støttet Norges deltakelse i NATOs bombing av Jugoslavia var Langeland den fremste talsmann for de mange i partiet som ikke delte dette synet.

Kontroversielle utspill[rediger | rediger kilde]

I 2001 gikk stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo ut og kalte USA en «terrornasjon», og omtalte landet som «disse satans mordere»[7] (et Olof Palme-sitat). Utspillet ble støttet av Hallgeir Langeland.

Langeland kom nok en gang i fokus da han i 2005 omtalte irakiske polititjenestemenn som «quislinger»,[8] på tross av at FN hadde godkjent den nye irakiske regjeringen. Langeland hadde også tidligere gjort seg bemerket da han i 2001 foreslo å gi Nobels fredspris til den cubanske presidenten Fidel Castro med begrunnelsen «Jeg ønsker å flytte oppmerksomheten bort fra den manglende ytringsfriheten på Cuba og over til menneskerettigheter som mat, skole og helsevesen».[9] Langeland har også fått kritikk for å sammenligne Israel med en nazi-stat.[10]

Stortingskomiteer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c www.stortinget.no, besøkt 21. september 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Hallgeir_Langeland[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ NRK: Nå er han tilbake i klasserommet
  4. ^ «Vil ha lyntog Stavanger-Oslo». aftenbladet.no. 7. januar 2007. Arkivert fra originalen 27. september 2007. Besøkt 5. september 2007. 
  5. ^ «- Stockholmsforsøk kan finansiere bybanen». aftenbladet.no. 20. juni 2007. Arkivert fra originalen 27. september 2007. Besøkt 5. september 2007. 
  6. ^ «Kronerulling for lyntoget». aftenbladet.no. 24. juli 2007. Arkivert fra originalen 30. september 2007. Besøkt 5. september 2007. 
  7. ^ Dagbladet 13. oktober 2001
  8. ^ NRK: Kaller irakiske offiserer quislinger
  9. ^ Torbjørn Røe Isaksen: Diktatorens hyllest Arkivert 14. august 2007 hos Wayback Machine.
  10. ^ Verdens Gang: Sammenligner Israel med nazi-stat

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]