Valgobservatør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Valgobservatører i Pakistan i 2013.

Valgobservatør er en person som kontrollerer at et valg skjer på riktig måte, og at det ikke forekommer valgfusk. Valgobservatører er oftest eksterne personer, som normalt ikke ville ha deltatt i det aktuelle valget.

Observatørene skal kontrollere perioden før valget, selve stemmegivningen, opptellingen av stemmene samt publiseringen av valgresultatet.

De fleste observatørene sendes ut i OSSEs regi, men også Europarådet, FN og EU deltar med valgobservatører. I Norge er det NORDEM (The Norwegian Resource Bank for Democracy and Human Rights) som rekrutterer, lærer opp og sender ut de fleste norske observatører som inngår i OSSEs team. NORDEM er fullfinansiert av UD og er en del av Flyktninghjelpen/NORCAP.

Norge[rediger | rediger kilde]

Valgobservatører kommenterte i 2009 at departementsansatte ikke kan stille til valg i Norge og at kandidater som stiller til valg kan sitte i valgstyrene.[1] Etter valgene i 2009 og 2013 påpekte valgoservatører svakheter i den norske lovgivningen og valgordningen. OSSE påpekte at man i Norge plikter å stille til valg om man er nominert og ikke er medlem i et annet parti, noe som bryter med organisasjons- og ytringsfriheten. Valgobservatørene påpekte at det i Norge bare er mulig å stille til stortingsvalg som del av en liste, og enkeltkandidater kan ikke stille til valg uten å danne et parti. Selv om stortingsvalget bruker åpne lister må 50% endre stemmeseddelen for at det skal ha noen effekt, og ingen er derfor blitt valgt til Stortinget via preferansevalg. [2]

Til valget i 2017 kom det 158 valgobservatører fra 32 forskjellige land.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]