Latin-Amerikagruppene i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Latin-Amerikagruppene i Norge
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer871 275 602
Stiftet1977
LandNorge
Nettstedhttp://www.lagnorge.no

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) er en medlemsbasert solidaritetsorganisasjon, som har som hovedaktivitet å støtte sosiale bevegelser i Latin-Amerika og å drive informasjonsarbeid i Norge om latinamerikanske sosiale og politiske forhold.

Formål[rediger | rediger kilde]

Organisasjonens formål er «å støtte de latinamerikanske folkenes kamp:

 • for økonomisk, sosial, politisk og kulturell frigjøring
 • for lokale og globale alternativer til nyliberalisme
 • mot imperialisme
 • for å få slutt på krenkelsen av menneske-
 • rettighetene og kvinneundertrykkingen
 • mot undertrykkende regimer
 • for en økologisk bærekraftig utvikling.»[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Engasjementet for Latin-Amerika fikk et kraftig oppsving i etterkant av statskuppet mot den radikale presidenten Salvador Allende i Chile i 1973. Samme høsten ble Solidaritetskomiteen for Chile dannet, og fikk for første gang en stor oppmerksomhet for solidaritetsarbeid i Latin-Amerika. Høsten 1975 brøt medlemmer fra bl.a. AUF, SV, Venstre, Samorganisasjonen ut og dannet Chileaksjonen, fordi de mente AKP-ml hadde kuppet Chile-komiteen.[2] Chileaksjonen vokste sterkt og hadde 47 lokallag, 3 000 personer og 16 organisasjoner som medlemmer i 1977.[trenger referanse] Senere ble det opprettet støttekomiteer og nettverket som jobbet med Nicaragua, El Salvador og Argentina. Aktivister fra disse ulike miljøene dannet i 1977 Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG)[3]. I Oslo var noen av initiativtakerne Ivar Hippe, Nili Diloya and Mette Hjelmark.[4]

Solidaritetsbrigadene[rediger | rediger kilde]

En av LAG Norges hovedaktiviteter er utvekslingsprosjektet solidaritetsbrigadene. To ganger årlig sender organisasjonen grupper av unge voksne til samarbeidsorganisasjoner i Latin-Amerika. Brigadeopplegget varer i et år, hvorav de første 4-5 månedene innebærer uteopphold i brigadelandet og de siste seks månedene blir brukt til informasjonsarbeid i Norge. Under uteoppholdet bor brigadistene hos vertsfamilier på landsbygda og deltar i familienes hverdagsliv, jobber med lokale organisasjoner og deltar på politiske møter med sivilsamfunnsorganisasjoner, sosiale bevegelser og andre aktører. Brigaden utplasseres hos LAGs samarbeidsorganisasjoner og tar del i organisasjonens arbeid[5].

Hver høst mottar LAG brigadister fra sine partnerorganisasjoner som deltar i LAGs arbeid i tre måneder. Organisasjonen legger også til rette for utvekslinger mellom samarbeidsorganisasjonene i Latin-Amerika.[6]. Hovedsamarbeidspartnere per 2016 er De jordløses bevegelse i Brasil, Coordinador Nacional Agrario (CNA) i Colombia, samt CONAVIGUA og CUC i Guatemala. Tidligere har LAG også hatt brigader i El Salvador, Bolivia og Mexico. Brigadene finansieres av den statlige utvekslingsorganisasjonen Fredskorpset[7].

LAG sender også menneskerettighetsobservatører til Chiapas i Mexico.[8]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

LAG Norge er en medlemsbasert organisasjon, og store deler av aktivitetene utføres av lokallagene. Ved utgangen av 2010 hadde organisasjonen 756 betalende medlemmer[9], fordelt på lokallag i flere større byer i Norge. Per 2016 hadde organisasjonen lokallag i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Tromsø og Bodø. LAG har også flere utvalg og undergrupper skapt for å arbeide med spesielle tema. Blant disse er Kvinneutvalget og Chiapasgruppa, hvor sistnevnte arbeider med urfolks- og menneskerettighetsproblematikk i den mexicanske delstaten Chiapas.[trenger referanse]

LAG Norge organiserer hvert år en politisk opplysningskampanje om et tema eller situasjon, og organiserer i den forbindelse «Latin-Amerikauka» i månedskiftet september-oktober, med gjester fra organisasjoner og bevegelser fra regionen. Organisasjonen gir også ut en årbok annenhvert år, Latin-Amerikaboka, vekselvis med Afrikaboka[10] som utgis av Fellesrådet for Afrika. Medlemsbladet heter LatinAmerika, og utkommer fire ganger i året til medlemmer og abonnenter. Bloggen Folk og røvere i Latin-Amerika er driftet av LAG Norges lokallag i Trondheim.

LAG er medeier i Verdensmagasinet X, og medlem i nettverksorganisasjonene Attac, Norges Sosiale Forum, Forum for utvikling og miljø og Handelskampanjen, samt støttemedlem i Alliansen Ny Landbrukspolitikk.[trenger referanse]

Organisasjonen holder til i Solidaritetshuset, et kontorfellesskap bestående av organisasjoner fra den norske solidaritetsbevegelsen, i Frivillighetshuset på Tøyen i Oslo.

Grunnet opplysningsarbeidet om internasjonale spørsmål, utvikling og nord/sør-problematikk mottar LAG offentlig støtte gjennom Norad.[trenger referanse] Andre viktige inntektskilder er medlemskontingent og støtte fra ulike fagforeninger, deriblant Industri Energi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Vedtekter - Latin-Amerikagruppene i Norge.». udatert. Arkivert fra originalen 17. februar 2016. Besøkt 13. februar 2016. 
 2. ^ ««Chileaksjonen i Norge» stiftet». Aftenposten. 2. oktober 1973. s. 24. 
 3. ^ Loge, Julia Steen (red.) (2010). «Utdanning til de fattige og pedagogikk for de rike.». Gull og grønne skoger - Norske interesser i Latin-Amerika. Oslo: Solidaritet Forlag. s. 52. 
 4. ^ Frisk, Clafs (25. mai 1979). ««Gerilja» baser i Oslo». Verdens Gang. s. 18. 
 5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. september 2013. Besøkt 7. oktober 2013. 
 6. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. januar 2014. Besøkt 7. oktober 2013. 
 7. ^ Fredskopsets liste over ung-utvekslinger Arkivert 16. desember 2014 hos Wayback Machine. hentet på Fredskorpsets hjemmesider 16.12.2014
 8. ^ http://www.latin-amerikagruppene.no/page.php?p=Lokallag/Oslo/Chiapasgruppa/index.html&d=1 Arkivert 10. juni 2015 hos Wayback Machine.
 9. ^ «Latin-Amerikagruppene i Norge - Årsrapport 2011». 12.03.2016. Arkivert fra originalen 17. april 2012. Besøkt 13. februar 2016. 
 10. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 27. oktober 2012. Besøkt 7. mai 2012.  "Bybevegelser" – Afrika-årboka 2010-2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]