Håkon Haugli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Håkon Haugli (født 21. mai 1969 i Oslo) er en norsk jurist, næringslivsleder og tidligere politiker (Ap). Siden 2014 er han administrerende direktør i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

Haugli tok over etter Paul Chaffey som administrerende direktør for Abelia. Foreningen har mer enn 2.100 medlemsbedrifter med tilsammen 49.000 ansatte.[1] Abelia organiserer IKT-/teknologibedrifter, forskningsinstitutter, innovasjonsselskaper, kreative næringer og ideelle organisasjoner og er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon. Telenor, EVRY, DNV GL, Telia, Sweco og SINTEF er blant Abelias største medlemsvirksomheter.

Haugli er født på Aker sykehus og vokste opp på Ammerud i Oslo og i Lørenskog. Han er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo og var leder av avdeling Oppgjør og Kundebetjening Person i forsikringsselskapet Gjensidige da han ble valgt inn på Stortinget i 2009. Han har tidligere jobbet i konsulentselskapene McKinsey & Co og ISCO Group.

Håkon Haugli møtte fast på Stortinget for Oslo Arbeiderparti som vararepresentant for Jens Stoltenberg i perioden 2009-13. Han var først medlem av Kommunal- og forvaltningskomiteen og Arbeiderpartiets boligpolitiske talsmann. Han ble så 2. nestleder i Helse- og omsorgskomiteen og partiets helsepolitiske talsmann. I hele stortingsperioden var han en av Norges fem faste medlemmer i Europarådets parlamentarikerforsamling. I 2011 var han medlem av Stortingets delegasjon til FNs generalforsamling. I en undersøkelse gjort av Aftenposten i mars 2013 kom det fram at Haugli var den av regjeringspartienes representanter som hadde vært mest opptatt av Oslosaker i stortingsperioden.[2]

I perioden 2007-11 var Haugli medlem av Oslo bystyre og byutviklingskomiteen, fra 2011-13 varamedlem i samme komité. I perioden 1995–97 var han også varamedlem til Oslo bystyre og helse- og sosialkomiteen.

Haugli har hatt en rekke tillitsverv i Arbeiderpartiet. I august 2007 ble han oppnevnt som medlem i Mannspanelet som ble satt ned av barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem i forbindelse med stortingsmeldingen om menn, mannsroller og likestilling. I perioden 2006-14 ledet Haugli Arbeiderpartiets homonettverk, som han var med på å etablere i 2004. I januar 2011 kåret nettstedet Gaysir Haugli til Norges mektigste homofile mann.[3] I 2014 ble han igjen plassert øverst på nettstedets liste, med henvisning til hans innsats i Europarådets parlamentarikerforsamling. I mars 2012 ble Haugli enstemmig valgt som første rapportør for LHBT-saker i Europarådets parlamentarikerforsamling. Det var første gang et internasjonalt organ har en folkevalgt representant med et særlig ansvar for menneskerettighetssituasjonen for LHBT-personer. Han ble i 2013 etterfulgt av den polske parlamentarikeren Robert Biedron.

Haugli er en aktiv skribent og samfunnsdebattant, med faste spalter i Finansavisen IT, Computerworld og hos E24.

Stortingskomiteer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Håkon Haugli ny administrerende direktør i Abelia». Abelia.no. 3. februar 2014. Arkivert fra originalen 2014-03-02. Besøkt 24. februar 2014. 
  2. ^ Det er enklere å snakke om en ny bro på Vestlandet enn en ny T-banetunnel i Oslo Aftenposten 1. mars 2013
  3. ^ «Homotoppen 2011». Gaysir.no. 7. januar 2011. Besøkt 10. januar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]