Romerrikets kultur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Romerrikets kultur utviklet seg gjennom sivilisasjonens nesten 1200-årige historie. Kulturen i denne forbindelsen referer til den romerske republikk, senere det romerske keiserriket, som på sitt største dekte et område fra Cumbria og Marokko til Eufrat.

Livet i Romerriket var sentrert rundt byen Roma, lokalisert på de syv høyder, og dets monumentale bygninger, som det flaviske amfiteatret (nå kalt Colosseum), Trajans forum og Pantheon. Byen hadde også flere teater og gymnasium, og mange tavernaer, bad og bordeller. I selve byen varierte størrelsen på bygningene stort, fra de minste leilighetkompleks til de enorme villaene til aristokratiet. De aller største og flotteste villaene var plassert på Palatinen (en av de syv høydene), som ordet «palass» stammer fra. Størsteparten av befolkningen levde i svært trange kår i sentrum av byen, i bygg kalt insulae (leilighetkompleks).

Roma var den største byen i antikken, med en befolkning som godt kan ha oversteget en million mennesker. Forskjellige estimater indikerer at 20 prosent av befolkningen i riket levde i et av de mange urbane sentrene, med et befolkning på minst 10 000, og de mange militære bosetningene, som var en høy urbaniseringsratio etter førindustriell standard. Den mest urbaniserte delen av riket var Italia, som hadde en urbaniseringsratio på 32 prosent, som er den samme urbaniseringsfaktoren som England på 1800-tallet. De fleste av de romerske byene hadde et forum, templer og samme type bygninger som man fant i Roma, dog på en mindre skala. Den store bybefolkningen trengte massive forsyninger av mat, noe som var en kompleks logistisk oppgave. Italienske gårder produserte grønnsaker og frukt, mens fisk og kjøtt ble sett på som luksusgoder. Vann ble ført inn til byene ved hjelp av akvedukter, mens vin og matolje i noen til stor grad ble importert fra Hispania, Afrika og Gallia.