Fallos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dønnafallosen, marmorskulptur fra folkevandringstidaDønna i Nordland.

Fallos (engelsk og latin phallus, gresk phallos) betyr penis, altså det mannlige kjønnsorgan. Mer sjelden kan ordet også referere til klitoris hos kvinner når den er seksuelt stimulert. Begrepet benyttes om et hvilket som helst objekt som kan minne om en ereksjon (stiv penis), eller mannlig seksualitet. Dette kan for eksempel være et tårn eller et kneisende fjell. William Shakespeare benyttet ofte falliske symboler i sine teaterstykker, som for eksempel sverd og kniver, som henvisninger på maskulinitet.

I historien[rediger | rediger kilde]

Man har funnet falliske symboler i fornminner, eksempelvis den hvite stein på Dønna i Nordland, som visuelt er en avbildning av en penis og indirekte er et symbol på en fruktbarhetskult. Også i utlandet er funnet mange tilsvarende gjenstander, særlig i det antikke Hellas og i Roma. I India er en fallos et symbol på guden Shiva.

Den eldste representasjon på mannlig seksualitet som er funnet er en skulpturert og polert steinfallos funnet i Tyskland, i nærheten av Ulm. Den ble funnet i den berømte grotten Hohler Fels. Objektet er 20 cm langt og 3 cm i vidde, og er blitt datert til å være 28 000 år gammelt. Forskerne kan ikke se bort fra at gjenstanden også har vært benyttet som en dildo, det vil si et seksuelt hjelpemiddel.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]