Oslo universitetssykehus, Ullevål

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Ullevål sykehus)
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°56′9,4056″N 10°44′12,235″Ø

Administrasjonsbygget og hovedinngangen.
Det nye parkeringshuset ved sykehusets inngang har helikopterlandingsplass på taket, med heis og glassbro direkte til akuttmottaket
Gigantisk Røde Kors-flagg utlagt på plenen på Ullevål sykehus i Oslo i 1940 for å hindre bombing. Steen & Strøm sydde flagget 10. april.
Foto: Nerlien, Oslo byarkiv, Oslo Museum.

Oslo universitetssykehus, Ullevål (tidligere Ullevål sykehus og Ullevål universitetssykehus (UUS)) er et sykehus i Oslo som fra 1. januar 2009 er en del av Oslo universitetssykehus.

Ullevål sykehus ligger i Bydel St. Hanshaugen i Oslo og ble åpnet i 1887. Sykehuset omfatter medisinsk forskning og undervisning, og er samtidig lokalsykehus for bydelene Sagene, Nordre Aker, Østensjø, Norstrand og Søndre Norstrand. Sykehusets barneklinikk er lokalsykehus for hele Oslo. I tillegg er det sentralsykehus for hele hovedstaden og regionsykehus for Helse Sør-Øst, samt nivå I-traumesenter for halvparten av landets befolkning. Sykehuset er et høyt spesialisert sykehus med mange forskjellige funksjoner, både somatiske og psykiatriske tjenester. Det er tilknyttet Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Det ble tidligere eid av Oslo kommune, men som et ledd i helsereformen ble eierskapet fra 1. januar 2002 overført til staten ved Helse Øst. Samtidig ble navnet endret fra Ullevål sykehus til Ullevål universitetssykehus.[1] Etter at sykehuset fra 1. januar 2009 ble en del av Oslo universitetssykehus er ikke sykehuset lengre et selvstendig foretak, men navnet Ullevål sykehus brukes fortsatt uformelt for å betegne Oslo universitetssykehus' bygninger på Ullevål. Sykehuskomplekset på Ullevål betegnes formelt som Oslo universitetssykehus, Ullevål.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ullevål universitetssykehus». Store medisinske leksikon. 28. mars 2014. Besøkt 18. desember 2014. 
  2. ^ «Gamle sykehusnavn: Hva er hvor?». Oslo universitetssykehus. Besøkt 18. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]