Overlege

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Overlege er en tittel for en lege i en faglig overordnet stilling. Stillingstittelen er oftest brukt ved sykehus, men kan også brukes ved andre typer institusjoner.

Normalt er overlegen spesialist i en eller flere medisinske spesialiteter (en spesialistutdannelse tar i regelen minst fem år utover legeutdannelsen). For overlegestillinger ved universitetssykehus var det tradisjonelt normalt en forutsetning å ha doktorgrad (dr. med.), men i dag er det ikke lenger noe krav, idet mange flere enn tidligere har tittelen overlege. Overlegestillinger kan kombineres med akademiske stillinger ved universitetet, for eksempel som professor.

En overlege har det fulle faglige og juridiske ansvaret for avgjørelser som gjelder pasienter, selv om løpende avgjørelser i praksis ofte tas av underordnede, slik som reserveleger (avskaffet i Norge), assistentleger, turnuskandidater eller medisinstudenter. Det er bare overleger som har fullmakt til å bestemme at det skal brukes tvangsmakt (for eksempel tvangsinnleggelse innen psykiatri). Overleger jobber mest som såkalte bakvakter, det vil si at de bare blir tilkalt når underordnede leger trenger faglig veiledning eller hjelp, og overtar behandlingen av kompliserte tilfeller. De kan også jobbe hjemmefra, og gi veiledning eller ta avgjørelser over telefon, eventuelt bli tilkalt til sykehuset hvis det er nødvendig. Ved universitetssykehus er veiledning av leger i utdannelsesstilling og undervisning av medisinstudenter gjerne en viktig del av en overleges jobb. Stuegang er navnet på en tradisjonell inspeksjon holdt av overlegen, eventuelt overlegen og oversykepleiersken (som det het den gangen) sammen, og deres stab med reserveleger, sykepleiersker osv., der overlegen (og oversykepleiersken) visiterer pasientene. Tidligere kunne stuegangen ha en meget formell karakter.

Leger som i tillegg til faglig ansvar har administrativt ansvar for en seksjon eller avdeling kalles i Norge seksjonsoverleger og avdelingsoverleger. I Danmark omtales avdelingsoverleger som ledende overleger. I sykehushierarkiet rangerer typisk enten klinikksjef, direktør for en bestemt divisjon, eller administrerende direktør, over avdelingsoverleger, avhengig av sykehusets størrelse.

Overleger kalles i Storbritannia for Consultant (gjerne fulgt av navnet på legens spesialitet, for eksempel Consultant Cardiologist), i USA for Attending physician og i Tyskland for Oberarzt. Leger som har et mer omfattende lederansvar knyttet til ledelsen av sykehuset kan i Storbritannia ha titler som Senior Consultant, Clinical Director, Medical Director e.l.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.