Steen & Strøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Steen & Strøm as
Steen & Strøm as
Org.form aksjeselskap
Etablert 1797
Hovedkontor Norge Oslo
Bransje Holdingselskap/eiendomsselskap
Nøkkelpersoner Olav Line (adm dir)
Laurent Jean Morel (styreleder)
Antall ansatte 252 (2007)
Omsetning Green Arrow Up Darker.svg NOK 2,010 millioner (2006)
Resultat Green Arrow Up Darker.svg NOK 1,762 millioner (2006)
Nettside http://www.steenstrom.com


Steen & Strøm as er et skandinavisk kjøpesenterselskap med 56 kjøpesentre i Norge, Danmark og Sverige. Konsernet er delt inn i Steen & Strøm Norge AS, Steen & Strøm Danmark A/S og Steen & Strøm Sverige AB. Steen & Strøm eier, utvikler og forvalter totalt tredve kjøpesentre i Norge, 9 i Sverige og 17 i Danmark per 31. desember 2009.

Klépierre og ABP Pension Fund kjøpte den 28. juli 2008 Steen & Strøm for 21,9 milliarder kroner. Klépierre eier 56,1 prosent av selskapet, mens Stichting Pensioenfonds ABP eier 43,9 prosent. Steen & Strøm-konsernet har per 31. desember 2009 mer enn 456 ansatte.

Selskapet har igangsatt et omfattende program for miljø- og samfunnsansvar med klart definerte mål for miljøvern, sosial ansvarlighet og økonomi. Dette innebærer blant annet at samtlige sentre skal miljøsertifiseres innen 2010. De norske sentrene er medlem av Svanens innkjøperklubb, og all elektrisk kraft kommer fra fornybare energikilder. Virksomheten har igangsatt et e-læringsprogram som involverer de ansatte.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige Steen & Strøm-selskapet ble dannet da Emil Steen og Samuel Strøm slo sammen sine butikker i 1856. Samuel Strøm hadde begynt sin virksomhet allerede i 1797, og dette har senere vært regnet som selskapets stiftelsesår.

Selskapet åpnet i 1874 Kristianias første stormagasin i et stort nybygg i fire etasjer på Kongens gate 23, tegnet av arkitekt Paul Due, men dette brant ned i 1929.[1] Etter brannen ble dagens stormagasin i fem etasjer og tre tilbaketrukne etasjer oppført på samme tomt etter tegninger av arkitekt Ole Sverre. Det sto ferdig i 1930 og hadde forbilder i de store magasinene i Paris, med et åpent ovalt midtrom gjennom etasjene, under glasstak. Magasinet fikk byens første rulletrapper. Siden har nye og moderne shoppingsentere blitt bygget rundt om i de forskjellige landene, og kjeden regnes som en av de største i Norden.

På 1990-tallet ble kjeden også mer kjent da investor Petter Stordalen involverte seg gjennom styringen av City Syd i Trondheim, og tok etterhvert over selskapet, som hadde økonomiske problemer mot slutten av 1992 da Stordalen hadde blitt sjef for City Syd.[2] Riktignok ble han tvunget ut i 1996, da Stein Erik Hagen, som satt på en stor andel i selskapet, hadde andre planer enn hva Stordalen selv mente var best for selskapet.[3] Siden har Hagen gjennom Canica AS vært involvert og en periode så godt som ene-eier av selskapet.[4]

Selskapet var listet på Oslo Børs fra 1994 til 2007.

Steen & Strøms nye eiere[rediger | rediger kilde]

Eiendomsselskapet Klépierre er Europas nest største eier av kjøpesentre. Det er notert på CAC 40 i Paris. Klépierre har en verdi på om lag 35 milliarder kroner.

Stichting Pensioenfonds ABP er Europas største, ordinære pensjonsfond. Forvaltningskapitalen til ABP Pension Fund er på om lag 1 650 milliarder kroner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steen & Strøm - Historie, Offisiell hjemmeside
  2. ^ "Lille, feite Petter pæra", Nettavisen, publisert 2006-11-03
  3. ^ Lærte på veien, forbruker.no, publisert 2008-02-03
  4. ^ Steen & Strøm - Shareholders

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]