Forskjellsbehandling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et eksempel på Homofobi, skiltet sier «Gud hater sopere».

Forskjellsbehandling eller diskriminering er et sosialt og politisk fenomen som innebærer at en person eller gruppe av personer særbehandles eller behandles på særskilt vis kun eller hovedsakelig på grunn av gruppetilhørighet eller andre faste personlige egenskaper. Eksempler på forskjellsbehandling er diskriminering av personer på grunn av etnisk eller religiøs tilhørighet, seksuell orientering, alder, funksjonsevne eller kjønn.

I norsk lov regulerer 13de Kapitel § 135a i Forbrydelser mod den almindelige Orden og Fred, ofte omtalt som Rasismeparagrafen, noen av de strafferettslige deler av diskriminering.

Etnisk diskriminering[rediger | rediger kilde]

Etnisk diskriminering er forskjellsbehandling mellom ulike etniske grupper.

Kjønnsdiskriminering[rediger | rediger kilde]

Kjønnsdiskriminering vil si å diskriminere noen på grunn av kjønn.

Omvendt diskriminering[rediger | rediger kilde]

Omvendt, i blant kalt positiv, diskriminering er særbehandling til fordel for noen. Offisielle eksempler på dette har en fra USA, der affirmative action viser til lovfesta tiltak som er gjort fra myndighetenes side for å fremme utdanning og sysselsetting for minoriteter. Andre eksempler på omvendt diskriminering er kvotering av for eksempel minoriteter eller kvinner til lederstillinger.

Tiltak mot forskjellsbehandling[rediger | rediger kilde]

De som har opplevd urettmessig forskjellesbehandling kan ta kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet som håndhever likestillingsloven, diskrimineringsloven, og diskrimineringsbestemmelser i arbeidsmiljøloven og boliglovene.

Sosial ekskludering fører ofte til mentale lidelser som krever psykiatrisk behandling. Psykososial rehabilitering kan endre stigmatisering og forskjellsbehandling.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Repper, J. & Perkins, R. (2006) Social Inclusion and Recovery: A Model for Mental Health Practice. Bailliere Tindall, UK. ISBN 0-7020-2601-8

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.