Edith Södergran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Edith Södergran
Edith Sodergran.jpg
Den finlandssvenske lyrikeren Edith Södergran ca. 1918
Født 4. april 1892
Det russiske keiserdømmet St. Petersburg
Død 24. juni 1923 (31 år)
Finland Kivinebb
Yrke Forfatter
Nasjonalitet Finsk
Språk Svensk
Periode 1916 - 1923
Bevegelse Modernismen
Debut Dikter
Påvirket av Friedrich Nietzsche
Påvirket Karin Boye og Gunnar Ekelöf

Edith Irene Södergran (født 4. april 1892 i St. Petersburg, død 24. juni 1923 i Kivinebb) var en finlandssvensk dikter. Hun betraktes som en av de fremste modernististiske dikterne fra Norden. Hun døde av tuberkulose kun 31 år gammel.

Bakgrunn og liv[rediger | rediger kilde]

Edith Södergran ble født i St. Petersburg av finlandssvenske foreldre. Da hun bare var noen måneder gammel, flyttet familien til Raivola i Kivinebb kommune i Karelen. Etter tre år gikk imidlertid farens arbeidsplass konkurs, og familien hadde vansker med å betale sin gjeld. Dette ble ikke lettere etter farens død noen måneder senere. Hun begynte på den tyske skolen i St.Petersbrug, men var alltid knyttet til Karelen.

Södergran debuterte med diktsamlingen Dikter i 1916 og er på mange måter den første modernisten i svenskspråklig diktning. I sin samtid var Södergran lite kjent, og det er først senere at hennes dikt også leses av et bredere publikum. I kjølvannet av Södergran oppstår det likevel et modernistisk miljø blant finlandssvenske diktere. I Sverige påvirket hun i stor grad senere diktere som Karin Boye og Gunnar Ekelöf.

Hennes ungdoms filosof fremfor noen var Friedrich Nietzsche. I mye av hennes diktning merker man spor av hans bok «Slik talte Zarathustra». Den er skrevet i et saftig og følelsesrikt språk, som må ha ligget henne nær. Diktene preges av et stolt og selvbevisst dikter-jeg. Södergran har likevel et tydelig kvinnelig preg, og dette har gjort henne til et forbilde for mange senere kvinnelige diktere.

Edith Södergrans forhold til Rudolf Steiner er drøftet i Jan Hälls bok: Vägen till landet som icke är. Boken har fått en viss oppmerksomhet fordi den kaster et sterkere lys på nettopp Södergrans intensive forhold til antroposofien. Hennes kamp med Steiners nøkterne og forskende attityde blir spesielt sterk de siste årene av hennes liv, som hun for øvrig gjennomlevde fattig, ensom og syk. Et av hennes seneste dikt, viser de motstridende følelsene hennes, men også at kampen bar frukt. Gjennom de naturiakttakelsesøvelsene hun hadde oppdaget hos Steiner, der målet var å oppleve det skapende bak det skapte, kraftfeltet bak det som er fysisk synlig, eller for å si det med Södergrans egne ord: å komme til «landet som icke är»; der møtte hun også sin egen, individuelle vei inn i livsmysteriet, og kunne til slutt si:

Mitt liv var en het villa.' Men ett har jag funnit och ett har jag verkligen vunnit – vägen till landet som icke är.

Hun døde av tuberkulose kun 31 år gammel, men rakk å skrive syv diktsamlinger.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 1916: Dikter
  • 1918: Septemberlyran
  • 1919: Brokiga iaktagelser
  • 1919: Rosenaltaret
  • 1920: Framtidens skugga
  • 1920: Tankar om naturen
  • 1925: Landet som icke är (posthumt)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Vägen till landet som icke är. En essä om Edith Södergran och Rudolf Steiner, Jan Häll, Bokförlaget Atlantis, Stockholm 2006.
  • Agneta Rahikainen arbeider på en doktorgradssavhandling om Edith Södergran.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]