Kostskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The King's School i Canterbury antas å være verdens eldste kostskole, antatt etablert i 597

En kostskole eller pensjonatskole er en utdannelsesinstitusjon hvor noen eller alle elevene både blir undervist og bor. Særlig i Storbritannia er det en rekke kostskoler, og elevene har ofte en bakgrunn fra øvre middelklasse eller overklassen. Hvor lenge elevene går på en kostskole varierer sterkt, fra ett til tolv år, men fem til ni år er det vanligste.

Norge[rediger | rediger kilde]

Det nærmeste man i Norge kommer kostskole er internatskole, men internatskoler er som regel offentlig støttet, tar imot elever med all slags bakgrunn og er ofte etablert grunnet lang skolevei.

I Norge var dette på 1900-tallet en skoleform brukt av både folkehøgskoler, bibelskoler og landsgymnas (1916-1964).

Etter en del skolereformer i det offentlige skoleverket, er det nesten bare private internatskoler igjen. Disse drives ofte av ideelle eller religiøse organisasjoner. Blant disse er Red Cross Nordic United World College i Fjaler i Sunnfjord, skolen tar opp elever fra hele verden basert på meritt.

I Norge ble det opprettet statlige internatskoler i Finnmark fra 1905. De første kom på steder mot grensen til Finland. Også kommunale internatskoler kom etter hvert i gang. Hjørundfjord kommune i Møre og Romsdal bygde Stafset skule som ble startet i 1915 og nedlagt i 1949.

Storbritannia[rediger | rediger kilde]

I England kalles mange av de mest prestisjefylte private kostskolene paradoksalt nok for «Public Schools»; det er her tale om "public" i betydningen uavhengig av andre interesser. Et annet navn er «Independent school» (uavhengig skole). Blant de mest kjente av disse er Eton College og Harrow School i London, og Winchester College i Hampshire.[1] På slutten av 1900-tallet var det i alt nesten 800 kostskoler, og disse utdannet omkring en prosent av alle barn i Storbritannia.[2]

Fiksjon[rediger | rediger kilde]

Fra litteratur og film i Norge er Langåsen pensjonatskole kjent fra Stompa-serien. Denne serien var en bearbeidelse av engelske bøker, litterære skildringer av kostskolemiljøer er kjent fra 1800-tallet (Tom Brown's School Days (en) av Thomas Hughes) og inn i 2000-årene (Harry Potter-bøkene av J. K. Rowling)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. Besøkt 10. mai 2021. 
  2. ^ Department of Health. (1998). Caring for Children away from Home. Chichester: Wiley and Son