Gandhi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For den prisbelønnede filmen fra 1982, se Gandhi (film)
Flere betydninger:

Personer[rediger | rediger kilde]

Gandhi er slektsnavnet til mange fremtredende 20. århundre indiske politikere og ledere. Vanligvis refererer det til Mohandas Karamchand Gandhi (18691948), velkjent som Mahatma Gandhi, en av lederne til Indias uavhengighetsbevegelse og kjent i India som Landsfader. Gandhi vokste opp i en liten by på indias vestkyst. Allerede da han var 13 år, giftet han seg. Familien hans var velstående og han studerte jus i England. Etter at han var ferdig, reiste han til sør-Afrika, der han kjempet med ikkevold for indiske emigranters rettigheter. Han satt i fengsel flere ganger, og mange indere ble drept, men han nådde målet sitt. Gandhi ga slipp på alt som var materielt. han reiste rundt med et lendeklede, et par sko, brillene sine, og Gitaen, den indiske "bibelen". I 1915 reiste han tilbake til India, som da var en Engelsk koloni. Sterke krefter ville frigjøre India, og mange hadde hørt om hans suksess i Sør-Afrika. Han ble raskt en av lederne i kampen mot kolonimakten, og ved hjelp av sivil ulydighet og ikkevold klarte han til slutt å frigjøre India i 1947. Da ble landet delt inn i 2 muslimske deler og 1 hinduistisk del; Pakistan, Bangladesh og India. Dette kom tungt på Gandhi, som hadde troen på at alle folkeslag kunne leve i fred, side om side. I 1948 ble han skutt og drept av en hinduistisk fundamentalist. En hel verden var i sorg.

Hans etterfølgere:

Det brukes også til å referere til familien til Feroze Gandhi (12 august 1912 – 8 september 1960) en indisk politiker og journalist. Indira var datter til Indias første statsminister (1947–1964), Jawaharlal Nehru, som etterhvert ble en størrelse i indisk politikk. Denne familien er ikke i slekt med Mohandas Gandhi; etternavnet Gandhi kommer fra Feroze Gandhi. Prominente medlemmer av familien:

Forskjellig[rediger | rediger kilde]

  • Gandhi var også kallenavnet til Israelsk politiker Rehavam Zeevi. Han var også kalt av politiske venner, for slakteren. derav han var kjent for å tilintetgjøre politiske motstandere

Populærkultur[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

Musikk[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sofri, Gianni. 1995. Gandhi and India: A Century in Focus. English edition translated from the Italian by Janet Sethre Paxia. The Windrush Press, Gloucestershire. 1999. ISBN 1-900624-12-5
Disambig.svg

Dette er en pekerside, og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den så den peker direkte til riktig artikkel. Se alle artikler som begynner med Gandhi.