Saharawi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over de saharawiske stammene
Typisk saharawisk teseremoni. Tatt i Tifariti i august 2009.

Saharawi (saharisk) betegner på norsk vanligvis befolkningen i territoriet Vest-Sahara, men kan strengt tatt også brukes for hele befolkningen i Sahara. Begrepet brukes både som henvisning til en person fra Vest-Sahara og til det saharawiske folket, som også har en utbredt befolkning i Mauritania og det sørlige Marokko, i tillegg til hele Vest-Sahara. Majoriteten av saharawier bor i dag i de saharawiske flyktningleirene i Tindouf, grunnet den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara. Norsk standard skrives slik: saharawi – saharawien – saharawier – saharawiene.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Det saharawiske folket er et nomadefolk som for det meste har drevet med kameldrift, geitedrift og fisk. Kamelkjøtt, fisk, geitemelk og te er de viktigste bestanddelene i klassisk saharawisk mat. Te har en svært viktig plass i saharawisk kultur. I løpet av en teseremoni er det vanlig med tre glass te. Det første er bittert som livet, det andre søtt som kjærligheten og det tredje mildt som døden.

Saharawisk kultur er preget av relativt egalitære styreformer og har lang tradisjon for å ta avgjørelser gjennom representative råd. De har derfor aldri anerkjent en overmakt eller konge av noe slag og har aktiv kjempet mot franske, spanske og marokkanske koloniherrer.

På grunn av okkupasjonen er det vanskelig for den saharawiske befolkningen i flyktningleirene og umulig for befolkningen i det okkuperte Vest-Sahara å drive nomadekulturen videre. Enkelte av saharwiene i flyktningleirene drar fortsatt på sommeren ut i de frigjorte områdene i Vest-Sahara som nomader. Dette gjør de hovedsakelig i området rundt Tifariti i den nordligste delen av de frigjorte områdene.