Støttekomiteen for Vest-Sahara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Støttekomiteen for
Vest-Sahara
Støttekomiteen for Vest-Sahara.jpg
Stiftet1993
HovedkontorOslo
Ansatte1
Medlemmer50
Nettstedwww.vest-sahara.no

Støttekomiteen for Vest-Sahara (SKVS) ble opprettet 1. oktober 1993 av Hans Morten Haugen, Are Hovdenak, Arnljot Ask og Ronny Hansen. Komiteen er en norsk medlemsorganisasjon som arbeider for å fremme saharawienes rett til selvbestemmelse og et fritt Vest-Sahara. Komiteen har et arbeidsutvalg bestående av seks personer.

Organisasjonen sprer informasjon om den marokkanske okkupasjonen av landet. De viktigste kampanjeområdene har vært å stanse de utenlandske selskapene som jobber for marokkanske myndigheter inne i de okkuperte områdene, samt å legge press på Marokko når alvorlige overgrep til stadighet blir begått overfor den saharawiske sivilbefolkningen.

I tillegg jobber SKVS for å øke norsk bistand til flyktningleirene i Algerie. Fram til 2005 la organisasjonen stort press på Vest-Saharas frigjøringsbevegelse Polisario for å løslate marokkanske krigsfanger som ble tatt til fange under frigjøringskrigen på 70- og 80-tallet.

Vest-Sahara-demonstrasjon arrangert av SKVS i forbindelse med at Rabab Amidane fikk Studentenes fredspris 2009.

Organisasjonens mål er å jobbe for at den saharawiske befolkningen skal få utøve sin legitime rett til selvbestemmelse, og delta i en folkeavstemning om landets fremtid, slik den er nedfelt i en lang rekke FN-resolusjoner.

For SKVS er det viktig å knytte allianser med andre frivillige organisasjoner, samt politiske partier, fagforeninger, forskningsmiljøer og myndigheter i inn- og utland. Organisasjonens viktigste partner i Norge gjennom det siste tiåret har vært Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), som har støttet de afrikanske frigjøringsbevegelsene siden 60-tallet.

Organisasjonens høyeste organ er Årsmøtet. I tiden mellom årsmøtene er Støttekomiteen styrt av et arbeidsutvalg. Organisasjonen har ingen fast ansatte, men har som mål å etablere et fast sekretariat i løpet av få år. Hittil har alt arbeid blitt gjort frivillig. Støttekomiteen er medlem av Fellesrådet for Afrika.

Organisasjonen har de fleste år etter opprettelsen i 1993 vært ledet Ronny Hansen, som gikk av ved årsmøtet i 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Vest-Sahara.no